Грижата за себе си

posted in: Life Thoughts | 0

Грижата за себе си.

Когато чуя за нея , автоматично си представям спа център или чиста баня с огромна вана и плаващи розови листенца в нея. Представям си косата ми красива, кожата блестяща. Представям си празна йога стая и дълбоките тихи вдишвания. Представям си душевно отпускане и вкуса на ароматния чай.

Това не е моят живот.

И дори в момента не нося йога панталоните.

Свещеното ми пространство за грижа за себе си не е обсипано с розови листенца. Няма я празната тиха стая. Малко е времето за усамотение. Моето свещено място е точно четири на три метра, в дневната ми.

Обичам това пространство.

В миналото, преди да се появят всички настоящи проекти, активности, ангажименти, имах време да се прозея, да отида спокойно до йога центъра, да практикувам редовно, да се разходя, имах времето, в което да се чудя какво да правя. Като през летните ваканции, докато бях ученичка. Тогава сякаш времето спираше. Разполагах с много време. Днес, се събуждам наслаждавам се на ранното си сутрешно кафе, после преглеждам  списъка със задачите за деня и изчислявам колко минути ще ми останат за мен. Това са минутите, в които се отпускам в свещеното ми пространство. Събувам обувките, сядам на земята, паля свещ, пускам музика, бавно вдишвам и издишам, протягам се хубаво и оставам в мълчание.

Не е перфектната картина, но ми дава всичко, от което имам нужда , да свържа ума с тялото си, да създам баланс между мислите и чувствата си, да усетя от какво се нуждае тялото ми.

И дори без йога панталоните и розовите листенца, без перфектата коса и маникюр и с претоварения си график, ако ме попитате дали успявам да се погрижа за себе си, ще отговоря ДА.

Задоволявам тази своя нужда  тук и сега, без да се налага да бягам от действителността, шума, без да се налага да правя нещо специално или да чакам хубавите и удобни обстоятелства.

Наистина това е един от най-добрите начини за грижа – без да очаквам нищо да бъде перфектно, а като приемам и пръсъствам  точно там, където съм. Не е най-доброто, което мога да си представя, но засега е точно това, което трябва да бъде.

Love, Юлия

Ако темите за жените и хармонията ти е интересна, близка, каня те – Стани част от затворената група Woman Vibe – Живей.Твори. Повтори – във Facebook ТУК

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.