Грижата, която не търпи отлагане

posted in: Life Thoughts | 0

Вечер преди заспиване, докато пускам да си отидат негативните новини от деня за новия свят в който вече живеем, глобалната ситуация, карантина, изолация, си мисля за нещо, което никога не търпи отлагане. Грижата за себе си. Но когато чуя за нея , защо ли автоматично си представям спа център или чиста баня с огромна вана и плаващи розови листенца в нея. Представям си косата ми красива, кожата блестяща. Представям си празна йога стая и дълбоките тихи вдишвания. Представям си душевно отпускане и вкуса на ароматния чай.

Това обаче не е моят живот.

И дори в момента докато пиша не нося йога панталоните.

Свещеното ми пространство за грижа за себе си не е обсипано с розови листенца. Няма я празната тиха стая. Малко е времето за усамотение. Моето свещено място е точно четири на три метра, в дневната.

И обичам това пространство.

Докато преди можех спокойно да отида до йога центъра, да практикувам редовно, да се разходя, днес, се събуждам наслаждавам се на ранното сутрешно кафе и закуската, после определям  списъка със задачите за работа от вкъщи и изчислявам колко минути ще остават само за мен. Това са минутите, в които се отпускам в свещеното ми пространство. Събувам обувките, сядам на земята, паля свещ, пускам музика, бавно вдишвам и издишам, протягам се хубаво и оставам в мълчание.

Не е перфектната картина, но ми дава всичко, от което имам нужда , да свържа ума с тялото си, да създам баланс между мислите и чувствата си, да усетя от какво се нуждае тялото ми.

И дори без йога панталоните и розовите листенца, без перфектата коса и маникюр, ако ме попитате дали успявам да се погрижа за себе си, ще отговоря ДА.

Задоволявам тази своя нужда  тук и сега, без да се налага да бягам от действителността, шума, без да се налага да правя нещо специално или да чакам хубавите и удобни обстоятелства.

Наистина това е един от най-добрите начини за грижа – без да очаквам нищо да бъде перфектно, а като приемам и пръсъствам  точно там, където съм. Не е най-доброто, което мога да си представя, но засега е точно това, което трябва да бъде.

Love,

Юлия Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.