Защо правим нещата, така както ги правим?

posted in: Life Thoughts | 0

Защо правим нещата, така както ги правим?

Когато става въпрос за бизнес, това е важен въпрос, който да си зададем.

 

Действаме ли на авто-пилот всеки ден?

Отговаряме ли на имейлите на клиенти едностилово?

Мислим ли изобщо извън кутията?

 

Има аспекти от работата ни, които вършим монотонно. Откриваме се в ситуации, които са доста сходни и познати и бавно ни придвижват през деня.

 

Това е особено истина, когато работата ни изисква рутина. А рутината ни отегчава и прави по-малко продуктивни. Но да си гледаш часовника нон-стоп не е начин да минава деня.

 

Помните ли филма с Бил Мъри The Groundhog Day?  Ако не сте го гледали, препоръчвам ви го  точно в този миг, по тази тема. В него се разказва за това чувство у човека, когато всеки ден е същия като предишния –  нов ден има, но нищо ново случващо и така отново и отново.

 

Ето няколко идеи от мен за излизане от това ежедневие:

 

ИЗЛЕЗТЕ НА РАЗХОДКА. СЕГА.

Новите идеи и просветленията често идват, когато гледаме на същата ситуация от различен ъгъл. Например ако имате проект, който не работи съвсем успешно – разходете се, разсейте погледа, усещането си, сменете контекста, дайте почивка на темата и точно след 20 минути ще усетите разликата, защото така е устроен мозъка ни, да превключва и нулира. И когато се върнете ще видите същата картина със съвсем нови очи.

 

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ФОНА ЗАД ВАС

Върху какво се фокусирате? Може би по цял ден сте вторачени в екрана на компютъра. Или имате снимка на бюрото, която ви помага да изключвате и мечтаете от време на време (а и не е тайна, че всички си гледаме Инстаграма по време на работа). Но какво наистина гледаме? Както скролваме на телефона снимките, по същия начин добиваме навика да скролваме и на служебния компютър цялата информация.  А е време да слезем от екраните и да паузираме пръстчетата от мишката.  Защото това е шума на нашия ежедневен фон, който не осъзнаваме как ни въвлича в още по-сериозна рутина и цикъл.

 

И както при медитацията, хайде да оставим шума да минава покрай нас. Да излезем от екраните и да се фокусираме в малките дневни почивки над гледка, добрата храна, разходката навън, срещата с приятел или колега за обяд.

 

КАКВО  НАМЕРЕНИЕ СТОИ ЗАД ТОВА, КОЕТО ПРАВИТЕ?

Всичко се променя, когато поставим намерение зад всяко свое действие. Значението на идеята прави всичко, което вършим смислено и стойностно и вече не ни носи чувство на досада и отегчение.

Важи и за най-малките неща. Например, вземете снимката на сладоледа си, която поствате в социалните мрежи. Публикувате ли я, защото това просто е много модерно? Придайте й значение, история, послание, и това ще роди сила на цялото ви действие.

 

ПРОМЕНЕТЕ НЕЩО МАЛКО, НО ВАЖНО

Да сме организирани и с добри графици е изключително важно, когато сме заети. Но ако всеки момент от живота ни е записан и програмиран, отново минаваме в режима на автопилота, който бързо измаря.

Ето ги и добрите новини. Можете да променяте програмата. Например, ако имате среща с екипа в понеделник сутрин, чията цел е да обменяте идеи, но някак си това не се получава успешно – променете времето и деня на срещата, а може и мястото. Срещата е същата, контекста обаче е тотално друг, а това стимулира креативвостта в мисленето ни.

Нов ден, нови идеи. Ново място, нови идеи.

Ако досега сте се срещали в конферентната зала – следващия път срещнете се в кухнята или в градината. Толкова малка промяна може да направи чудеса.

 

ЗАСЛУШАЙТЕ СЕ КАКВО СТАВА ОКОЛО ВАС

Информацията и идеите са тук. Всичко е около нас и понякога само от думата на някой непознат навън може да ни дойде прозрение. Затова когато смятате, че имате прекалено много информация в главата си, а не знаете какво решение да вземете, излезте и слушайте. Това не значи, че подслушвате, но може човека в кафето до вас да каже нещо, което да ви отведе към отговора, който търсите от дни.

 

Оставете света да ви помогне да излезете от напрежението и рутината. Слейте се с него и гледайте после какво става.

 

Това, което правим е важно за света  и затова и когато сме вдъхновени, винаги срещаме и точните хора, с които да го осъществим. Пътищата са най-различни и спасението дебне отвсякъде.

 

Love, 

Юлия Атанасова 

 

За повече положителни и вдъновяващи мисли, заповядай с мен в ТОВА ОНОВА безплатно ТУК – с регистрацията получаваш безплатно и книжката ми „Аз съм радостта“

 

 

Ако темите за жените в бизнеса и продажбите ти е интересна, близка, каня те – Стани част от затворената група The World Of A Sales Woman във Facebook ТУК

 

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

 

 

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.