Как да се справяме с критиката

posted in: Work Thoughts | 0

Движени от успеха и като професионалисти приемаме работата си доста лично, както и критиката, когато получаваме такава.

 

Когато сме уверени и силни в повечето случаи отговаряме конструктивно на всяка дошла към нас критика,но има и една тежка, която буквално може да  ни постави на колене. Това е тази обратна връзка, която преобръща най-силно нашите самооценка, сила да вървим напред и самочувствие.

 

Когато срещнем силна критика, много важно е да следваме практиката първо да се отдръпнем и да се доверим на асертивността си. Всъщност асертивността е един от ключовете на емоционалната интелигентност за ефективна комуникация на работното място.

 

Следващите стъпки, които днес искам да споделя с вас са ми помогнали изключително в наистина предизвикателни моменти. Тези практики ми позволиха да се фокусирам, докато съм се чувствала в капана на желанията, нуждите и очакванията на другите хора. Помогнаха ми да отчитам обратната връзка, без да се чувствам принудена да изоставям собствената си позиция.  Тоест, да позволя на другите да имат мнение, докато и аз имам свое и зачитам правото и на двете.

 

Стъпка 1: Позволи си да чувстваш  

Носим толкова много скрити ограничаващи вярвания зад определени свои чувства. Гнева, тъгата, срама и други отрицателни емоции, в резултат на получаването на критика, могат да активират тези наши вярвания – като например какво не ни е наред и ни липсва като човешки същества или слаб съм, лош съм, не се справям.

 

Дайте си шанса да почувствате как наистина се чувствате.

Защото в противен случай можем да се противопоставим, отхвърлим или отречем тези чувства и така те да станат още по-силни и саморазрушителни.

 

И когато забележите тези чувства, изберете да гледате на тях не като индикация за това кой сте, а като знак за това кое се нуждае от вашето внимание, за да можете да реагирате адекватно на ситуацията.

 

Стъпка 2: Напиши го, проговори го, отработи го  

След като сме си позволили да почувстваме е хубаво да изразим това, което чувстваме. Сигурно сте чували, че енергията е движение. Така е и с емоциите – те не са тук статично присъстващи у нас, напротив – като течност, която се движи през нас са.

 

Емоциите са енергия в движение.

За да превърнме чувствата си от негативни към положителни, е хубаво да ги изкажем с думи и да споделим за тях с хора, на които имаме доверие да ни изслушат.

Друг начин – с физическо движение. Танци, удряне на възглавници или упражнения. Това е един от най-бързите начини да поддържаме емоциите си да се движат в положителната посока, особено когато се фокусираме върху дишането си.

 

Стъпка 3: Когато комуникарате критиката с другата страна:

Опишете ясно фактите и ситуацията.

Изразете как се чувствате и какво е вашето мнение по въпроса от своя гледна точка.

Изразете желанието си и заявете това с което не сте съгласни.

Опишете как и защо вашите желания и откази допринасят положително за ситуацията.

Останете фокусирани и присъстващи в разговора, без да отвличате вниманието в други теми.

Запазете увереност.

Бъдете отворени да обсъдите възможни варианти за решаване на ситуацията с отсрещната страна, така че да бъдат срещнати и техните и вашите нужди.

 

 

Ориентираните към успеха личности често минават през трудни ситуации, в които е необходимо да защитят достойнството, позицията си. Това води до личностно израстване и голям принос за него има именно справянето с критиката.

 

И трите техники, които ви споделих, ще ви помогнат да вървите уверено по своя път, превръщайки критиката в гориво за успешна и удовлетворяваща кариера.

Love,

Юлия Атанасова

 

 

Ако темите за жените и хармонията ти е интересна, близка, каня те – Стани част от затворената група Woman Vibe – Живей.Твори. Повтори – във Facebook ТУК

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.