Щастливи или нещастни?

posted in: Life Thoughts | 0

Има надежда и шанс. Това ще повтарям винаги, когато чуя думата нещастие. Капацитетът ни да сме щастливи до голяма степен се крие в готовността ни за промяна. Има милиарди хора на нашата планета и със сигурност една част от тях са щастливи, останалите се клатушкат между щастието и нещастието в зависимост от дневните събития. Наблюденията и проучванията ми показват, че нещастните хора проявяват едни и същи признаци. Да, всички имаме лоши дни, седмици, в които всички ги проявяваме всичките накуп. По-важно е колко дълго оставаме там – на дъното. Самонаблюдението може да ни извади от тежките състояния много бързо. Когато си отговорим честно сами пред себе си къде сме, има ли смисъл да сме там и какво можем да направим, за да променим нещата, в живота ни настъпва обрат. Затова тези признаци за нещастие помагат да се самооценим:

 

Закоравялото вярване, че живота е труден и и тежък.
Щастливите хора знаят, че живота може и да е труден, но приемат този факт с любопитство, гледат на трудностите, като на възможност за израстване, поемат отговорността и се справят с проблемите, фокусират се върху опциите как това да се случи максимално бързо. Тоест решават проблемите, не се оплакват, тук е разликата. Нещастните хора се приемат за жертви на живота и зациклят във “Виж какво ми се случи”.

 

Вярването, че не може да имаш доверие на хората.
Щастливите хора, вярват на близките си и на хората около тях, виждат доброто у хората, докато нещастните смятат, че всички са срещу тях. Щастливите хора създават успешни контакти и привличат положителни личности около себе си, по-отворени са към света. Невярата у нещастните хора затваря вратите пред връзките им с останалите и намалява шансовете им за създаване на приятелства.

 

Конценрация върху проблемите, вместо в хубавите моменти.
Съществуват много проблеми на този свят, в това спор няма, но нещастните хора остават слепи за това , което е положително и се фокусират само върху лошото. Можете да ги забележите отдалече, винаги се оплакват и отговарят на позитивното с “Да, но…”. Щастливите хора са наясно с глобалните проблеми, но умеят да балансират, като търсят красотата. На това му се казва да държиш и двете си очи отворени. Нещастните затварят едното око за всичко хубаво, което може да ги разсее от лошото.

 

Сравнение с околните, ревност и завист.
За нещастния другия да има повече означава, че задължително е откраднал от него. Този тип не вярват, че има достатъчно за всички и постоянно се сравняват. Щастливите хора вярват в неограничените възможности, а добрия късмет за тях е просто мотиватор да продължават напред със същото отношение.

 

Мания за контрол.

Има разлика между мания за контрол и желание за постигане на целите. Щастливите хора предприемат ежедневни стъпки, за да реализират желаната крайна цел. Контролът в този случай е минимален, защото те правят най-доброто и се доверяват на развитието на нещата. Нещастните хора се фокусират върху контрола над всяка стъпка и изпадат в отчаяние, когато не се случи, както са го планирали. Щастливите в такава ситуация примат трезво тежките топки , подхвърлени им от живота и действат в полза на разрешаването на пробелемите, вместо да се сринат. Ключът тук е е да сме целево ориентирани, но да оставяме вратичка за промените, които могат да настъпят в движение. Това се има предвид в израза “пусни се по течението”.

 

Погледът към бъдещето винаги е свързан с притеснение и страх.

Мислите в главата ни. Да, много са и постоянно ги чуваме. Нещастните хора чуват само тези, които казват кое ще се случи зле. Щастливите хора си позволяват да помечтаят затова, което биха искали да им се случи. Нещастните затварят това пространство, губят креативността си, предават се на притесненията и страховете. Щастливите хора също изпитват чувства на притеснение и страх, но не се олицетворяват с тях. В такива моменти те се питат има ли начин да подобрят ситуацията (тоест поемат пълна отговорност за случващото се в живота си).

 

Клюки и оплаквания.

Нещастните обичат да живеят в миналото, какво им се е случило и колко тежко се е отнесъл с тях живота. А когато не мислят затова се вглеждат в този на околните и обсъждат. Щастливите хора живеят в настоящето и мечтаят за бъдещето. Можете да усетите положителните им вибрации. Те са развълнувани от това, което правят в момента, благодарни са за всичко, което имат и за възможностите, които живота им предоставя.

Разбира се, че никой от нас не е перфектен. Всички от време на време се пускаме да поплуваме в негативните води, но това което има най-голямо значение е какво ще изберем: да останем там или да поработим над себе си. Практикуването на позитивни навици всеки ден е което отличава щастливите от нещастните хора, а не това дали се справят с всичко перфектно.

 

Love, Юлия

Ако темите за жените и хармонията ти е интересна, близка, каня те – Стани част от затворената група Woman Vibe – Живей.Твори. Повтори – във Facebook ТУК

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.