На разходка сред планетите

Да, искам да цъфтя сутрин, когато се събудя, искам да усещам  радостта и източника на радост вътре в мен всеки ден. Искам да се чувствам постоянно жива, готова да се смея и светя. И знам, че единственото, което е необходимо да правя е да насочвам правилно собствените си визия и енергия.

 

Ако ти липсва вдъхновение, заобиколи се с изкуство, то подхранва музата.

То е като при контакта с природата, разтваряме сетивата си и можем да чувстваме, виждаме и чуваме различно. Да провокираме отделните сетива е полезно, защото започваме да гледаме на света от друг ъгъл и вертикално да усещаме връзката си с него.

 

Наблюдавали ли сте симфоничния оркестър?

 

Един по един се включват: кларинет, валдхорн, тромпет, тромбон, туба, флейта, обой, фагот, цигулка, виола, виолончело, контрабас, тимпани и ударни инструменти, арфа. А най-отпред е диригента, без чиято енергия хармонията не би била никога същата.

Без нито един от тях цялото няма как да съществува, всеки играе своята важна незаменима роля.

 

img_6644

 

Същото е при хората – този свят не може без нито един от нас, защото всеки има нещо много важно, което върши за доброто на Вселената.

 

Да, гледайки оркестъра на Софийската филхармония, по време на класическия концерт “Планетите”, си мислех за значимостта на единицата в цялото.

 

Симфоничната сюита на Густав Холст отвори нова врата в представата ми за Космоса и това, което е невидимо за простото око. Танцът на мелодиите, вибрациите и тоновете на различните инструменти в комбинация с играта на въображението рисуваха всяка една от тях в мен сетивно:

 

Марс – вестителят на войната

Венера – миротворката

Меркурий – крилатият посланик

Юпитер – носещия радост

Сатурн – вестителят на старостта

Уран – магьосникът

Нептун – мистикът.

 

Въображението ми се събуди, заживя, заигра цветно, сля ме с всичко неземно, което иначе трудно мога да си представя така лесно и бързо.

 

Концерти, като този имат точно тази мисия – да събудят твореца в нас, да ни сближат със света. Диригентът Максим Ешкенази и приел тази идея присърце и по всякакъв интересен начин кани все повече хора да се сближат с класическата музика, да повярват в чудото на изкуството, да се припознаят или преоткрият в класическите произведения.

 

img_6632

 

Юлия Атанасова и Максим Ешкенази преди концерта „Планетите“ в Зала България, гр.София, 20.10. 2016г.

Ето така действа изкуството – изкарва ни от съвършенството на формите и ни помага  да летим

img_6613

 

Предстоят му още големи изяви в цял свят. Съвсем скоро, на 11 декември 2016, го очакваме отново в България, за да ни провокира с новото си шоу за класическа музика към поредното ни вътрешно пътешествие.

 

Judway обещава да ви държи информирани.

 

Още с Максим Ешкенази в блога – интервюто „Споделено за щастието с“ – прочети тук.

 

С любов,

Юлия Атанасова

 

Снимки: Юлия Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.