Новият бизнес по телефона

posted in: Work Thoughts | 0

 

Правила съм си проучване сред професионалисти около мен – как се чувстват, когато трябва да се обадят по телефона на нов клиент и да му продадат  услугата си, продукта си. Отговорите най-често са :

 

-“Първите 10 секунди са така неудобни!”

-“Не обичам общите приказки, но никога не знам как точно да започна правилно разговора”

-“Чувствам се така сякаш досаждам или прося”.

 

От друга страна, никак не е приятно да чуеш и следното от отсрещната страна:

– “Не ни интересува” – още преди да са чули какво предлагаме.

-“Пишете ни, ние ще се свържем с вас” – почти никога не се свързват.

-“Не очаквах, че ще е толкова скъпо” – когато кажем цената.

“Аз съм приятел на еди кой си, мога ли да получа отстъпка?” – извиването на ръцете започва сега.

 

И така, изводите:

Всъщност се оказва, че когато им се обадим имаме шанс да пожелаят това което им предлагаме, но винаги ще го има момента с обясненията и после идва и този неудобния с цената – първите няколко секунди, когато започваме да говорим за цената, които и аз все още понякога усещам, въпреки всичките си години опит и независимо че се чувствам уверена в това, което правя. А накрая и опастността да чуем въпрос, на който не можем да отговорим и който ще ни отдалечи от съвместната работа – сключването на сделката.

 

Когато ни притискат за цената, дори да знаем, че цените ни са разумни, не е приятно именно това чувство – докато обясняваме себе си и защо струваме толкова, колкото сме казали.

 

Но не е и начина да преглъщаме и да вдигаме всеки път телефона с това преобръщашо в корема усещане на страх от: дали ще ни откажат или ще ни питат нещо, което не знаем, или ще ни подценят в офертата.

 

ДОБРАТА НОВИНА: Ако си ужасен от този начин на продажба – по телефона, не е защото не си добър. А просто защото не знаеш други начини в момента как да подходиш или какво би могъл да им кажеш.

А какво ако се научиш и заобичаш тези разговори с клиентите? Колко по-лесен би бил живота ти и приятен бизнеса ти тогава?

 

Не пропускай да следиш актуалите събития и заглавия в секция Събития и FB страницата Judway.

 

Love,

Юлия Атанасова

Ако темите за жените в бизнеса и продажбите ти е интересна, близка, каня те – Стани част от затворената група The World Of A Sales Woman във Facebook ТУК

 

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.