Щастлив път

posted in: Life Thoughts | 0

Успех, кариера, слава, контрол, управление на хора, материални постижения и професионални титли, които започват никога да не са достатъчни.

 

Чувствително его, нарцисизъм, самочувствието е зависимо от постиженията. Докато някой ден всичко това не изчезне. Тогава идват притесненията: как сега ще ни приемат семейството, приятелите, околните? Започваме да се отхвърляме сами себе си и да се самонавиваме, че когато отново си върнем всичко пак ще бъдем цели. Дори не искаме да чуем, че близките ни ни обичат такива каквито сме, защото в началото не усещаме искреността на тези думи – егото ги приема като съжаление и говори „Няма значение какво мислите за мен. Аз няма да обичам себе си, докато не докажа отново колко успешен/на мога да бъда. “

 

Винаги идва момент, в който разбираме, че това твърдение е най-голямата ни пречка за дългосрочното щастие.

Емоционалните нужди до този момент са били ще обичам, за да ми отговорят с любов, ще съм щастлив, ако съм уважаван, затова ще правя всичко, така че да предизвиквам уважението на околните. Истинска манипулация на хора с цел придобиване на лично щастие. Пълна зависимост от околния свят. Жертва на социалните медии за получаване на съчувствие или харесване.

 

Всъщност жертва на чуждото мнение и живот, изграден от игри, които целят да провокират интереса на хората, защото тогава единствено идват спокойствието и удовлетворението – поне за малко.

Колко много чужда отговорност, чак плашещо. Толкова много театър, че не остава време за изключване от стратегическия сериал. Чуват се само планове, а мелодията на истинския живот е останала скрита там някъде.

 

Това състояние е пристрастяващо, води до желание за още и още, а то никога не стига. Любовта вече трябва и да се доказва, всеки подарък трябва да е по-хубав от предишния, апартамента трябва да е къща….

Отстрани звучи страшно, да, но всички го правим – манипулираме, назависимо дали в този или друг ред. И когато ударим дъното, стигаме до просветлението какъв е истинския живот, какво е пълно щастие и безусловна любов.

 

Трансформацията може да е бавна или бърза, а може и да не се стига до дъното, ако сме любопитни. Когато харесваме и обичаме себе си, всичко около нас изведнъж се променя. Когато живеем с любов, желание, състрадание, съпричастност, отворим раните от миналото и простим, чуем птиците, реката, музиката, усетим дишането си и се насладим на момента и всичко, което ни се случва, обичаме другите, без да очакваме същото в замяна, тогава света ни става друг, живота се разгръща в пълния си потенциал.

Не е лесно, но е постижимо.

 

Просто поемаме пълна отговорност за себе си. Ако е трудно да се вглеждаме в себе си, можем да виждаме себе си чрез околните и техните действия. Обикновено това, което най-много ни дразни или го притежаваме или е нещо което не можем да простим.

 

След което започваме да си задаваме сами въпроса кое е това, което харесвам у себе си, кое ме прави щастлив, как искам да живея, какво ми е интересно?

 

И идва ред на новия план за големия живот, стъпка по стъпка визията ни става все по – пълна, живота все по-ясен, отношенията все по-хармонични. Краткосрочните планове помагат за постигане на големите. А големите се появяват, когато знаем кое има стойност и имаме широк поглед върху живота и хората, когато сме свободни от ежедневието.

 

Затова е хубаво всеки ден да имаме време за тишина със себе си, само така няма да ни заглушават и разсейват ситуациите. Природата е устроена да има баланс, затова нищо прекалено не е хубаво. Съществено е да има единодушие и в трите процеса: мисъл, говор, действие – това променя много, да приемем, че нищо не е вечно, всичко идва и си отива, и нищо не ни се случва, ако не сме готови за него.

 

Изведнъж показателите за успех стават различни и успеха вече не е цел, той просто е начин на живот.

Амбициите и плановете си ги имаме, но те спират да бъдат фактор за нашето щастие.

 

Юлия Атанасова, ХОХО

 

Регистрирай се за безплатния бюлетин на Judway ТУК – с регистрацията получаваш безплатно и книжката ми „Аз съм радостта“

 

Ако темите за жените в бизнеса и продажбите ти е интересна, близка, каня те – Стани част от затворената група The World Of A Sales Woman във Facebook ТУК

 

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.