Аз избирам!

posted in: Life Thoughts | 0

 

image1Най –важното и силно решение, което можем да направим е да започнем да избираме  как се чувстваме. А когато поемем тази отговорност, все по-често правим и съзнателния избор да се чувстваме добре.

 

Съвсем откровенно споделям, че тази практика е моят фаворит сред всички, до които съм се  докоснала, която активно упражнявам и носи най-голям успех в живота ми.

 

ДА, как се чувставаме и за какво мислим е наш избор. Никой не ни кара насила да сме нещастни или отделени от света и хората – сами взимаме това решение.

 

Случвало ли ви се е да си казвате: Трябва да направя това …. или ако бях направил иначе…. щях да ……?

 

Ако отговорът е да, това е знак, че проявявате същия  синдром: не познавам истинската си същност.

 

Обикновено започва, когато сме малки  и чуваме постоянно: трябва да направиш така и това и онова….. По този начин мозъците ни биват промити, че нямаме избор, не притежаваме лична сила и животът ни просто ни се случва, вместо да научим самата истина, че всъщност ние творим живота си.

Да създадем животът, който обичаме е по-лесно, отколкото си мислим. Необходима е само една домашно приготвена супа от следните съставки всеки ден и резултата е – с малки усилия тотална трансформация (поне за мен).

 

Поемане на пълна отговорност за решенията, които правим.

 

Да, всеки ден взимаме хиляди малки решения и още милион още по-малки и дори не обръщаме внимание какви са те, защото ги взимаме несъзнато и не се замисляме толкова всъщност как ни карат да се чувстваме.

 

Това което започнах да правя бе да наблюдавам всичко,което правя през деня отначало докрай: какви решения и за какво ги взимам, по колко време ми отнема да ги взимам, с какво се храня, почивам ли, за какво говоря най-често, за какво не говоря, за како мисля най-често и т.н. И така наблюдавайки всичко това, веднага видях и какви са изборите, които правя през деня и как натрупването на тези микро решения рисува картина на  ежедневието ми, а тя понякота  е в мрачна друг път в цветна палитра.

 

И когато взех най-важното решение – да избирам как се чувствам, веднага усетих промяната, и много бързо започнах да не повтарям част от изборите.

 

Всъщност никой не желае да се чувства зле и често лошите избори, които правим, правим несъзнато именно от тази си позиция, която споменах в началото –  когато трябва да направим нещо плюс когато налице е нелюбов към себе си.

 

Но и промяната в мисленето ни не е необходимо да бъде сложна.

 

Много лесни практики могат да се приложат, които да трансформират негативните вярвария, като например префокусиране за какво си мислим преди да заспим и когато се будим. Когато приложим добрите намерения сутрин , а затворим очи със спомена за всичко приятно, което сме преживели, дори то да е лежането на дивана, светлината изгрява в живота ни.

 

 

 

Пренасочване на вниманието към възможностите.

 

Стъпка, която  отключва свободата, любовта, креативността ни. Без да съумеем да си представим добрите възможности, те няма и как да ни се случат. Тази позиция ни вади моментално от затвора, в който се вкарваме сами, мислейки единствето за грижите.

 

Нещо, което изключително помага е повтарянето на положителни утвърждения.

 

Но ако просто вземем едно такова и започнем да си го повтаряме усещаме как не работи, защото на ума му липсват доказателства, че то е истина и започва да го отблъсква, и съответно чувстваме онази вътрешна бариера, докато ги изричаме, не усещаме че за нас това което утвърждаваме е възможно.

 

Ако обаче примерно си изберем утвърждение “Аз съм по-здрав с всеки изминал ден”, и всеки ден в края на деня правим списък на нещата, които сме направили или са ни се случили в полза на това утвържние, тогава умът ги приема като доказателства и започва да ги допуска.

 

Например: “Днес обядвах смути, пих 2 литра вода и затова съм по – здрава с всеки изминал ден”.

 

И още нещо, помните ли как като деца се радвахме на всичко и всичко ни удивляваше? Точно сега е необходимо да си го върнем това мислене, че животът е чуден, прекрасен, красив и да гледаме на него със същото любопитство и възторжие.

 

14212654_1152987218107517_6378871806369841620_n

 

Любовта към всичко и всички.

 

Най-добрата подправка за удовлетворен живот е да обичаме всички, като себе си. Да гледаме на света през очите си на щастливото дете в нас и да се свързваме с хората. Да, това което чувстваме към другите, чувстваме и към себе си. Много е просто.

 

Затова, колкото повече прилагаме любовта във всичко, което правим и за всички, с които общуваме, толкова повече огледалото ни отразява същото. Автоматичо, яда, гнева се връщат към нас, така че кое си изибирате да се връща към вас обратно?

 

Неслучайто нашите връзки са нашите огледала. Всеки път, когато изпитваме негативно чувство към някой, то трови единствено и само нас самите. Но как да се освобождаваме от негативното отношение към хора? Как да се свържем положително с тези хора, които са ни донесли болка?

 

Като търсим връзката си с тези хора, нещата които ни свързват, така че да можем да ги разберем. Когато опознаем тези хора, които така ни дразнят, всъщност виждаме, че и те изпитват страх и болка и тогава чувството на гняв се трансформира автоматично в състрадание. Не съжаление, а състрадание. Тогава се смиряваме. А когато сме смирени, обичаме.

 

И още една подправка – ежедневната радост.

 

Помните ли колко лесно ни беше, като малки да се разсмеем? Ето затова говоря – за забавлението и любопитството.

 

Избирайки тези съставки,  всеки ден става все по-вкусен.

 

Аз бях изумена!

 

С любов,

Юлия Атанасова

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.