На ИгрУм с Анастасия Димитрова

Мили приятели на Judway,

в „Бизнеси с душа“ ви срещам с мотивиращи личности, които ще запалят пламъка на креативността ви, сигурна съм. Мотото е „За живот с творчество!“. В поредицата имате възможност да четете интервюта с хора, които са се отдали на щастието и любовта в работата си или чрез хобитата си и други свои инициативи, каузи.

 

Днес имам удоволствието да ви запозная с Анастасия Димитрова – педагог, психолог, тренер по  супер памет – мнемоника и скоростно четене, основател на вечери за интелектуалните и творчески игри „ИгрУм“ и всичко това под шапката на нейния обучителен център Zenom. Анастасия участва като лектор на фестивали, конференции и други събития, организира уъркшопове, включително в рамките на тиймбилдинги.

 

“Обичам работата си и моят път е да не спирам да ставам по-добра в онова, което правя. Смея да кажа, че по време на моите тренинги се опитвам да събудя вътрешните ресурси на всеки, който е решил, че го желае. Целта ми е не само обогатяване със знания и усъвършенстване на умения, но и опознаване на себе си, включително и ограниченията, които сами сме създали или привнесли отвън. Често припомням на участниците, че са много повече от представата, която имат за себе си.” – Анастасия Димитрова

 

Интервю: Юлия Атанасова

Снимки: личен архив Анастасия Димитрова

 

 

Здравей, моля те представи себе си, с какво се занимаваш, как сърцето ти манифестира пред света?

Здравейте читатели на Юлето. Казвам се Анастасия и водя интелектуални тренинги и игри: „СуперПамет-Мнемоника”, където се учим на изкуството да запаметяваме, „Скоростно четене”, където добиваме навици за по-рационално четене, с по-висока скорост и разбиране. От 2015 г. водя семинара „Гимнастика за мозъка”, където работим само с тялото, затова го наричам телесна практика. И останаха вечерите на интелектуалнo – творческите игри „ИгрУм”, което не е вечер на викторините, а среща в която се забавляваме, развивайки се – поемаме предизвикателства, даваме най-доброто от себе си, опознаваме се, рискуваме и само печелим!

Сърцето ми е отдадено на това, да популяризирам практики, които да правят живота ни по-лесен за да освободим място за повече интересни неща.

 

Моята работа е важна защото…

Защото позволява на хората да открият неща за себе си, които те не са подозирали, че съществуват. Ние сме много по-талантливи, креативни и творчески надарени, отколкото смятаме. Важно е да не го забравяме,  защото сме влязли в един коловоз, който не ни позволява да се разгънем, вярваме във вменени истини, че толкова си можем, че това е нормално да не можеш някакви елементарни неща. Например, че работата следва да е нещо тежко, а ученето мъчително, че играта е празнодействие и губене на време, че паметта е лимитирана и може да се препълни.

Дори и твоето мото, Юле, е ”Помниш ли какъв беше, преди светът да ти каже кой си?” Надявам се, че успявам да „припомня” на хората кои са и че всеки е гений в нещо. Просто това „нещо”трябва да бъде открито.

 

Като предприемач и творец, на кой в бизнеса се възхищаваш и защо?

Аз по-скоро съм творец и не се приемам като предприемач. Аз съм тренер и се възхищавам на хората които са успяли не „благодарение”, а „въпреки” условията на живот и средата в която са израстнали. Например историята на Паркес Кадман, който от 11 годишен работил във въгледобивна мина. Имал няколко по-малки братя и сестри, за чиято прехрана е трябвало да се погрижи. Всеки ден прекарвал много часове под земята, където в мината бил „понибой” – теглил е количките с въглища. В пункта за разтоварване той имал лампа и винаги някаква книга. Всеки път, докато количката се разтоварвала, имал 120 секунди в които четял.
По-късно той ще каже: „Знаех, че само образованието може да ме извади от мината”. Работил там до 21 годишна възраст и за това време успял да прочете над хиляда книги. Той прочита всичко, което успява да заеме от съседите в селото си. По-късно Паркес Кадман става знаменит писател и радио пастор, един от най-известните хора в Америка.

Или историята на Виктор Франкъл, който е преживял ужасите на нациските концентрационни лагери и не само оцелява и помага на другите там, но след това създава логотерапията, пише книги, чете лекции.

 

 

Какво е значението на бизнес с душа за теб?

Сещам се за вица:

— Господи, сексът без любов грях ли е?
— Абе, хора, оставете този секс на мира! Всичко без любов е грях.

Та всичко което го правиш с душа е нещо хубаво. Само дето, ако бизнесът се прави с душа, вече отиваме повече към творчество и все по-малко към бизнес – хахаха.

Което означава, че слушайки сърцето си и съвестта си, ставаш по-уязвим, но в същото време продуктите стават все по-качествени, повече мислиш за клиента си и неговите нужди.

 

Какво създаваш? Защо бизнеса с душа е важен за теб? Кое те мотивира?

Мотивира ме това, че нещата които правя са обичани, ценни и важни за мен, а значи и за някой друг. Създавам продукт, или по-скоро услуга, която да е от полза на хората.

 

Знам, че след моите обучения хората няма да са същите, а ще станат „по-добрата версия” на самите тях. Или дори ще разберат неща, които не са знаели за себе си и за света.

 

Знам, че някои ще бъдат подтикнати да продължат с търсенията си, което ме прави безкрайно щастлива. Когато някой ми каже, че след обучението ми е най-добрият в езиковия курс, без проблеми е взел изпитите си или магистратурата, получава по-високи оценки от миналата година, помага на детето си и приятелите с ученето, ползва препоръките ми и се наслаждава на интелектуалната си работа, всичко това ми позволява да забравя за всички онези препятствия, които се изпречкват по моя път и преодолявам страха да бъда самата себе си.

 

 

Кой е най-добрия бизнес съвет, който си получавала?

Намирай начини да казваш „Да!” – на предложение, на покана, на ново запознанство, някакво предизвикателство. Ако кажеш „Не!” енергопотокът спира. Продължение има само при „Да!”.

 

„Bis dat qui cito dat”, който бързо дава – дава два пъти повече.

 

Пък и хората ще са благодарни, че не ги мотаеш. Ако се окаже, че предложението не е интересно, отрицателен отговор може да се даде по всяко друго време – казваш размислих и точка.

 

Кой е бизнес съвета, който ти би дала?

Продължавайте да учите, никога не спирайте да растете личностно и професионално. Намерете онова което може да вършите без да се плашите от отговорностите, загубите, неуспехите, където парите не са най-важното, правете го с любов и то ще ви се върне.

 

Как пазиш връзката си с най-близките си, докато си толкова отдадена на работата?

Приоритетно съгласуваме отпуски, почивни дни, пътувания, празници и после работата. Така знаем кога ще можем да сме заедно, как и къде ще почиваме.

Мога напълно да разчитам на любимия ми човек, който не само ще ме разбере, но и подкрепи със съвет или съдействие. Винаги е до мен, когато имам нужда, дори в срещите на „ИгрУм” ми е съводещ.

 

Кое е най-голямото ти предизвикателство по пътя ти в работата? Как се справи с него?

Най-често се сблъсквам със съмнението на хората в способностите им, че дори така наричаните недостатъци, могат да бъдат пикатната подправка към начина им на мислене и действие. Разчупването също е една голяма работа за всички ни. Ако отсрещната страна е готова да работи ще ми стигнат и силите и желанието да дам всичко от себе си, ако ли не – насила хубост не става!

 

Сподели лична мантра, мото, ритуал, които те зареждат.

Фразата „Трябва да работиш не по 12 часа на ден, а с главата си”, която я приписват на Стив Джобс много ми допада.

 

Когато си претоварена или чувстваш липса на вдъхновение, как палиш огънчето си?

В такива моменти осъзнавам, че имам нужда от почивка и бягаме от София. Или вкъщи винаги ме чакат две мъркащи машини за поемането на всички негативи стоварили се на главата ми. В други случаи започвам да творя: шия, правя бижута, с една дума – ръкоделствам. Ако и творческата струна мълчи, хващам художествена литература. Ако пък трябва да вляза във форма за много кратко време  или съм извадена от релси, си правя „Гимнастика за мозъка”.

 

Кога се чувстваш най-креативна?

Нощем, хаха. Сутрин мога само да мия чинии. Като Агата Кристи съм – тя толкова е мразела да мие чиниите, че само убийства й идвали в главата.

Креативна съм когато остана насаме с мислите си, когато мозъкът ми започне да обработва и компилира информацията, която съм получила като обратна връзка по време някое обучение, прочела в книги, послушала съветите на умни хора, когато вътрешният диалог не е просто „дъвчене на сополи”, а е раждане на идеи или конкретно решение.

 

 

Каква искаше да станеш като малко момиченце?

Бях най-послушното дете на света – любимка на всички учители и възпитатели. Винаги с изядена купичка, вечно гладна, готова да поиска втора порция, загрижена за всички около мен. Явно съм имала два идеала в детска възраст: мама и учителката. Затова любимите ми игри бяха на „мама” и на „учителка” – подреждах куклите, хранех ги, възпитавах и учих. Обожавам животните и вече по-късно, като ученичка исках да стана ветеринарен лекар.

 

Какво научи от детството, което сега оказва силен ефект върху твоето настояще?

Да разчитам на себе си; умението да взимам решения; да съм отговорна; че няма място за отчаяние и отказване. Както е казал Едисон „Не съм се провалил. Просто открих 10 000 начина, които не вършат работа”.

 

Кое е това нещо, което те държи будна нощем?

Задушевните разговори с близки и приятели, хубавите филми и книги, пътешествията. Аз съм нощна птица, обичам нощта и дори работата ми може да ме държи будна.

 

Каква е твоята бизнес философия?

Истинският растеж и развитие се основава върху неудачните опити. Можем да разберем, че сме здрави единствено, ако сме били болни. Юристите учат законите, опирайки се върху престъпленията, а лекарите изучават болестта.  В това ми е философията: човек има шанса да получи обратна връзка за себе си, действията си и за света, ако нещо не е наред. Ако тотално се концентрираме върху успеха, ние преставаме да излизаме извън зоната си на комфорт, преставаме да мислим, да се развиваме и бизнесът залинява.

Хората и технологиите се променят и трябва постоянно да се актуализираме.

 

Благодаря.

 

Още за Анастасия Димитрова

www.zenom.pro 

Facebook: https://www.facebook.com/ZenomSpeedReadingMnemonics

„ИгрУм“ – игри за ума: https://www.facebook.com/groups/IgrUm/

Linkedin: http://bg.linkedin.com/in/anastassiadimitrova

 

 

Кликни върху картинката и се регистрирай, стани един от групата от над 500 души и получавай мотивационните бюлетини на Judway. Защото сами избираме и създаваме желания от нас живот и всички имаме нужда от мотивация.

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.