Вие не сте вашия клиент

posted in: Work Thoughts | 0

 

 

 

Има едно нещо, което бих искала да ви окуража да направите точно тук, точно сега,

И то е слушането.

 

Може да се подготвяте за голям старт, или преобразувате ценовата си политика, или въвеждате нови услуги, или преработване на сайта.

 

Каквото и да е то, сигурно взимате решенията си отвътре навън, нали?

 

– Вашето собствено виждане за това, което хората биха искали.

– Вашето собствено виждане за това колко хората ще платят.

– Вашето собствено виждане за това, кое ще продава (и кое не).

– Вашето собствено виждане за това, което хората трябва да чуят.

 

НО – и позволете ми  тук да вмъкна неловкия момент – колко пъти всъщност попитахте тези, които наистина може да купят от вас … какво искат те? И колко пъти вместо това сте говорили през тях, от тяхно име? И колко пъти сте базирали важни бизнес решения на собствения си отминал опит, собствената си покупателна способност, собствените си предпочитания и собствените си страхове … вместо тях? Аз го правех, докато един ден не осъзнах другата истина и затова

 

бих искала да ви напомня и на вас – не забравяйте, че не сте вашият клиент.

 

И това значи много.

 

На първо място, излезте от главата си, защото така единствения купувач ще си останете самите вие.

Второ, не можете да предполагате, преди да сте ги потитали. Колко сигурни сте, че не биха платили тази цена?

Трето, когато искаме да изградим общност, важно е да говорим с хората . Никога не е еднопосочен разовор и особено, когато продаваме не следва да се държим, като отшелници.

 

Да, огромно предимство е да се разходим из умовете на хората и да разберем какво ги привлича в нас  и от какво се нуждаят, с което можем да им помогнем. Хубаво е да изучим техните притеснения, проблеми, дори вицове по темата. И четейки отзивите им  стигаме и до най-добрите истини за бизнеса ни.

Техните думи хуманизират  нашите проекти – истинските хора, с техните истински мисли, чувства, проблеми.

 

И опознаването на тази Човечност и прилагането й в бизнеса е това, което отличава обикновеното от брилянтното!

 

Това е разликата между коуча, който казва “Ще ви помогна да се самоъсъзнаете” и коуча, който казва “Ще ви помогна да спрете да плачете и да поспите след развода”. Това е разликата между уеб дизайнера, който казва: “Ще оптимизирам сайта ви за мобилна версия”, и този: “Ще направя така, че всеки човек, който отвори сайта ви, независимо дали е на компютър или телефон да ви вижда по най-добрия начин”. Това е разликата между интериорния дизайнер, който казва: “Ще ви пратя имейл с чертеж и оферта” и този: “Какво ще кажете да погледнем първо заедно”?

 

Този контакт с клиента  е сред главните точки, които засягам в семинарите за продажбите, които организирам. Ако те – клиентите, мислят за това рано сутрин, то това е което търсят да им предложите.

 

Проучванията могат да се случат по какви ли не начини – не само през сайтовете и бюлетините.

 

Въпросът е да излезаме от рамките, да намираме отговорите на това което ги спира/мотивира да купят и после по най-сладкия начин да им го предложим, да им решим проблема.

 

Никой не чака поредния имейл, но всички търсят това, което е в имейл, а това си ТИ.

 

Става дума за това, че сме хора и редно да откриваме творческите пътища как да си помогнем един на друг, вместо само да сочим виж  това и това.

 

Друго може да не знам, но в това съм убедена  – не е необходимо да сме дистанцирани от хората, за да ни вземат на сериозно. Просто редно е да полагаме повече усилие в това да прилагаме брилянтността си.

 

И междувременно, вслушвайте се в това, което хората, които ви обичат ви казват.

Отделете си малко време през следващите дни да проверите какво се случва на други уебсайтове от вашия сегмент, обадете се на приятели, проучете и тяхното мнение. Просто водете разговори, питайте, слушайте и… се забавлявайте.

 

Слушането не е просто форма на учтивост, а и източник на печалба. И съм сигурна, че липсващото парченце от вашия пъзел , ще излезе на бял свят  веднага щом спрете шума и оцените магията на  слушането и свързването.

 

Love ,

Юлия Атанасова

 

Регистрирай се за безплатния бюлетин на Judway ТУК – с регистрацията получаваш безплатно и книжката ми „Аз съм радостта“

 

 

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.