Да спрем да се сравняваме с другите.

posted in: Life Thoughts | 0

Причината да страдаме от несигурност е, че постоянно се сравняваме с други хора.

 

Всички ние си имаме копчета, които при натискането им сигурността ни се разколебава.

 

За някои това е фитнеса.

Ако сте уверени в себе си, няма да забелязвате всички минаващи покрай вас, опънали перфектните си тела в ластичните дрехи.

 

За други, това може да е конкретна личност, член на семейството, приятел или враг, който по незнайно каква причина ги кара да се чувстват непълноценни.

 

Всички познаваме онова чувство в корема, което се надига, когато видим или чуем нещо, което автоматично поставя под съмнение нашата личност, качества, външен вид. За съжаление, социалните мрежи дават възможност многократно и бързо това чувство да се отключва все по-често у нас.

 

Фейсбук най-често действа на самочувствието на хората (освен, че влияе и най-депресиращо, както сочеше наскоро едно проучване). Това е място, където съм убедена, че на всички ни се е случвало да се сравняваме с хора, които дори не сме срещали през живота си.

Гледайки ги тези непознати сме поставяли под въпрос личните си постижения, външен вид, личностни качества. А това е съвсем нелогично. И въпреки това, нашите емоционални реакции, могат да бъдат толкова силни, което ги прави много по-мощни от обикновената логика. Хората постоянно преекспонират най-добрите аспекти от живота си в социалните мрежи. От раждането на бебето, до пътешествието до Карибите.

На дали тези същите хора са така щастливи и в останалача част от времето си? Истината е в това, което липсва в социалните мрежи. Наблягаме и демонстрираме най-добрите си версии, вместо истинските.

Животът може да бъде и грозен и депресиращ от време на време, но това не посмяваме да добавим към профилите си. Чувството на липса и неудовлетвореност докато скролваме през нюзфийдовете си най-често идва оттук, че сравняваме истинските си реалности с това, което нашите приятели са качили перфектно “инстаграмирано”. Използваме една и съща скала да мерим две различни реалности.

 

И отново стигаме до извода, колко нечестни и нереалистични спрямо самите нас са тези сравнения.

 

Как да се спрем?

 

С редуциране на времето прекарвано в социалните мрежи.

 

Като си направим график, кога да си проверяваме акаунтите.

 

Когато спрем да гледаме профилите на хора, които ни създават това тръпчиво усещане. Нищо няма да изгубим освен гняв и тъга, което си е чиста печалба.

 

Като следваме повече профили, пряко свързани с нашите интереси, независимо дали това ще са новини, музика, спорт, изкуство и т.н.

 

Като пренасочим вниманието си към нещата, които наистина си заслужават в живота.

 

Прекарване на повече лично време с приятели, семейство.

 

Грижа за себе си – спорт, хобита, козметични процедури, подреждане на дома, четене на книги, списания, изучаване на нови възможности, развитие в работата.

 

Богатият и разнообразен график е най-добрия лек срещу спане пред компютрите и социалните мрежи.

 

И така ценим повече времето си, колкото по-заети сме със себе си и правим това, което обичаме.

Като превърнем негатива в позитив. Не е лошо да обръщаме внимание на всичко, което предизвиква толкова силни емоции у нас, защото може да се окаже, че по този начин ще забележим нещо у себе си, което все пак бихме могли да коригираме към по-добро .

Така че следващия път, вместо да се чувствате ощетени, погледнете на лошото усещане, като на възможност за себеразвитие и вместо да се фокусирате върху какво другите имат, а вие не, обърнете посоката: това което имате, но сега се запознавате с него.

 

 

Love,

Юлия Атанасова

 

Ако темите за жените и хармонията ти е интересна, близка, каня те – Стани част от затворената група Woman Vibe – Живей.Твори. Повтори – във Facebook ТУК

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.