Един разговор за матрицата

 

Има истории, които започват от рубриката “Споделено за щастието с …” и съм щастлива и благодарна за тях.

Такава е и нашата с Ирена Рельовска – Бартън.

С нея се запознахме покрай участието й в блога (виж повече тук), след което продължихме да обменяме информация, да се засичаме по събития. Благодарение на нея отворих вратичка в себе си към ново познание и прочетох книгата “Пренареждане на матрицата с ТЕС”, към която обичам да се връщам, докато си разсъждавам по определени въпроси и теми.

И при последното ми зачитане се  появи мисъл. Канали за информация до мен достигат много. Моята интуиция ме води кое да взема за себе си и кое не от всичко чуто, прочетено. Но що се касае до прилагането на техники за емоционална свобода, независимо от проблема, задължително бих се свързала с Ирена, макар и в книгата да е препоръчан специалист за сериозните травми: “Ако се налага да се справяте с големи травми, трябва да се запознаете с тези техники само за ваше сведение и да се обърнете към опитен специалист по ТЕС (за предпочитане човек, който практикува и пренареждане на матрицата) или да се запишете на курс по ТЕС/ Пренареждане на матрицата”.

 

И така реших да й звънна да си поговорим повече за изкуството на потупването и алгоритъма за пренареждане на матрицата.

 

Пихме кафе и обсъждахме надлъж и нашир. Ирена е изключителен събеседник, топъл и спокоен човек, който много реалистично и меко дава отговор на всичките ми въпроси.

 

Кога имаме нужда от ТЕС?

Как може да комбинираме различните знания и практики, за които четем и слушаме?

Доколко е добре да комбинираме стандартната медицина с алтернативните методи?

Какви са хората, които търсят именно нейната лична помощ?

1

 

Да, ТЕС не е просто потупване, както е станало познато първо в България. Начинът, по който тя прилага тази наука по време на сеансите си е свързано с доста работа и от двете страни. Затова не си мислете, че който и да е алтернативен метод за лечение създава чудото на мига. По време на сеанса се търси корена на проблема, който обикновено е скрит в подсъзнанието. Само откривайки го, ние се отделяме истински от него и успяваме да го превъзмогнем.  Чувала съм многократно изказвания, че подобни практики не работят, измислица са, не е възможно това да е истина. Но да, когато вярваме, че не е възможно, то и наистина няма да бъде възможно.

 

Всъщност благодарение на ТЕС първо се преминава през освобождаване на точно тази бариера – да си позволим да се разширим самите ние. Да позволим да си помогнем и сами, да участваме активно в собственото си възстановяване. Да поемем отговорност за себе си. И всичко изброено дотук изисква време и път. А относно препоръчителното участие на експерт – ако нямахме нужда един от друг, защо щяхме да се свързваме помежду си хората в противен случай?

 

Ирена ми разказа за работата си в примери. С нея се свързват хора с най-различни проблеми – от здравословни, психологически, породени от конкретни страхове, фобии и дори такива, които в момента не могат да определят точно какъв проблем имат (интересното тук е, че при тези случаи сеансът започва именно с откриването и определянето му).

 

Всички хора вървим по своя си път, изживяваме своята лична история и няма как в нас да не се е посадил страх от нещо. Напълно в реда на нещата е и не бива да се виним. Всички наши преживявания оставят отпечатъци върху съзнанието ни и тези следи се проявяват в ситуации, които ги провокират на подсъзнателно ниво – тогава се връщаме емоционално и съпреживяваме по начин, стимулиран от  досегашния ни опит. Често не осъзнаваме тези свои поведенчески модели и продължаваме да реагираме еднакво, докато нещо наистина силно не спре повторението и не ни провокира да се замислим откъде всъщност идва ответната ни реакция, страх, дискомфорт.

 

LF

 

Говорихме си още, че няма човек, който да не е изпитвал чувството на вътрешно притеснение, без нагледна реална причина за това в настоящия момент. Сигурно ви е познато усещането, когато просто нещо отвътре те човърка и не ти дава мира, изнервено и напрегнато ти е, но сам не знаеш защо. За съвременното  общество, това е ежедневие. И за всеки от нас причината, скрита отзад е различна. Оглеждаме се в личните си истории, за да открием себе си, но истински се опознаваме, когато след това погледнем много навътре в себе си и отворим заключената врата.

 

Попитах Ирена, има ли много хора, които се страхуват да отидат на сеанс при нея? И тя сподели, че почти няма човек, който преди старта на сеанса да не е усещал притеснение. Нормално е. Затова то не бива да ни спира, тъй като след като сме стигнали до кабинета й, тялото ни вече е подало достатъчно сигнали, че имаме нужда от нов начин. Да слушаме тялото си е нейния съвет!

 

10714568_10202489007361770_8058103913391531928_o

 

Тя ми припомни нещо много важно по време на срещата ни – не е нужно да се насилваме да правим нещо или да се притискаме да търсим проблеми в себе си. Този момент се появява естествено у всеки човек. Моментът, в който започваме да си задаваме въпросите защо съм тук, каква е моята мисия, какъв е пътя ми, какво са истинските любов и щастие, за живота, раждането, смъртта…. Тогава сами започваме да привличаме знанието към себе си и да забелязваме по-добре и отделните си състояния. А знанието е в изобилие. Практики и начини има много и всеки от нас среща най-правилните за себе си. Затова и някои ходят на йога, други на тай чи, трети медитират или практикуват ТЕС и т.н. Стигаме до това, за което сме готови и е в хармония с нас.

 

Балансът. Той е общото между всички авицени. Никоя крайност не е вечна. Дори прекалената позитивност е вид крайност. И тя свършва в даден момент. Затова основен пътеводител е нашата вътрешна зрялост, себе усещане, желание за търсене на нулевата точка, центъра. Така както искаме лошото да свърши, по същия начин е хубаво да не позволяваме и положителното да замъглява зрението ни. Егото е тук да ни помага, но прекалено силния му глас, отново води до крайност. Като приливи и отливи са всичките ни състояния, през които преминаваме по време на житейския си път.

Всъщност несъвършенствата и страховете ни са тези, които ни отварят към вътрешната ни Вселена. Даряват ни обратно с детското любопитство към живота. И така стъпка по стъпка откриваме, че наистина животът ни е едно интересно място, от което можем само да ставаме по-добри, да създаваме истинска стойност за света.

 

h

 

И отново бих искала да се върна на момента  с чудото. Точно затова няма как изведнъж да променим и реалността, тъй като ние сме реалността и каквито сме ние, такова е и всичко около нас. Затова желаем ли нещо да се промени, първо променяме себе си.

У Ирена Рельовска – Бъртън стои и амбицията да популяризира знанието за ТЕС и пренареждане на матрицата, не просто сред хората, но и сред специалистите, които работят с хора – това са лекари, терапевти и т.н.

 

Ирена, как ТЕС работи ефективно успоредно със стандартните медицински подходи?

 

Irena Relyovska-Bartun

 

Ще споделя моя личен опит. За моите различни видове хронични болки – за бъбреци, храносмилателен тракт, опорно-двигателен апарат или по време на цикъл – лекарите не можеха да направят друго, освен да ми изпишат различни видове обезболяващи плюс допълнителни медикаменти, които да неутрализират страничните ефекти от обезболяващите. В почти всички случаи не знаеха първопричината за болестите и неуспешно бореха симптомите. След като започнах да ползвам ТЕС намалих килограмите, диоптрите, а болките неусетно си отидоха. Разбрах го, когато година по-късно изхвърлих една торба обезболяващи с изтекъл срок. Много хора споделят, като мен, изумителните си резултати от прилагането на ТЕС освен за физическа болка, за намаляване на кръвното и нивото на кръвната захар, за психосоматични симптоми като изчервяване, сърцебиене, задъхване, треперене, безсъние, тревожност и притеснение, дори алергии. Възрастните родители на моя ученичка така контролират кръвното си налягане и са изключително доволни. Има много случаи, когато приемането на медикаменти не е препоръчително заради страничните им ефекти – напр. при бременни, кърмачки и малки деца – тогава идва на помощ потупването. Не твърдя, че единствено енергийната психология е изцелила сериозни болести като рак, множествена склерози и др., но в англоезичните социални мрежи съм чела невероятните изповеди на хора, помогнали изцелението си ТЕС, които са истински разтърсващи. Болестта ще си отиде, когато човек се погрижи не само за физическото си тяло, което е приоритета на съвременните медицински подходи, но и за изцелението на емоционалната болка и отровните мисли, за които енергийната психология е изключително ефикасна.

 

Защо е важно все повече терапевти да прилагат алтернативните методи към работата си?

 

Повечето хора вече знаят, че едностранчивия подход към здравето не де е достатъчен, за да сме здрави, нужен е холистичен подход, при който човекът се разглежда като единство на тяло, емоции и мисли. Съвременната западна медицина обръща внимание само на отделните заболели органи, без да отчита тялото като система, зависима също от нашите емоции и мисли. Вербалната (аналитичната) психология изследва мисловните модели, без да отчита въздействието им върху тялото. Необходимо е свързващо звено, като енергийната психология, която изследва и въздейства именно на взаимовръзката тяло-ум. Ако добавят метод от енергийната психология към настоящата си практика, специалистите от помагащите професии ще помагат на повече хора по-ефективно, а това ще им носи много по-голямо удовлетворение.

 

Кои са основните стъпки, които всеки изправен пред сериозна травма, проблем може да предприеме с ТЕС? Първо се свързва със специалист ТЕС, следва  работа с потупване по определяне на проблема, после?

 

По принцип ТЕС е създаден като метод за самопомощ и е незаменим за справяне с ежедневните ни притеснения и тревоги. Когато обаче става дума за сериозни неща, като пост-травматичен стрес, физическо и сексуално насилие, пристрастявания или психически болести, добре е хората да потърсят помощта на квалифициран специалист – психолог, лекар –който прилага енергийна психология. Това е по-сериозна и продължителна работа. Възможно е човек да потърси ТЕС-практик когато желае да подобри някоя област или качеството на живота си като цяло –например взаимоотношенията, постигането на професионални и финансови цели, по-добро публично представяне, освобождаване от ирационален страх или фобия и т.н. Тогава консултантът разпитва клиентът за различните измерения на проблема и води потупването на клиента. Целта е да се открие онзи вътрешен конфликт или ограничаващо убеждение, който стои в основата на оплакването. Например за жени, които имат неуспешни връзки това може да е подсъзнателното схващане, че „мъжете са опасни“ или за човек, който се примирява с неудовлетворяваща работа или отношение, че „не съм достатъчно добър“. След това с помощта на методите на енергийната психология се намира решение на конфликта или се променя това себеразгромяващо убеждение, така че в края на сеанса клиентът да има осезаемо ново усещане за себе си и проблема си, което обикновено се задържа във времето.

 

Трябва ли да чакаме да се появи сериозен проблем, за да потърсим възможностите на ТЕС?

 

Опитът ми показва, че хората се опитват да се справят сами, в резултат отлагат намирането на решение на проблема си. Често от незнание за лекотата и бързината, с които работи енергийната психология. Но и за психиката важи максимата: Отлагането на лесната работа, я превръща в трудна, отлагането на трудната – в невъзможна. Когато хората се сблъскват с невъзможен проблем логиката им подсказва да се откажат, защото само чудо би помогнало, а чудеса не стават.

Понеже и аз, както и много хора, сме последвали съвета на създателят на ТЕС Гари Крейг „Използвайте ТЕС когато нищо друго не помага“, ние ежедневно ставаме свидетели на чудеса 🙂

 

Как да привличаме добро в живота си? Твоят съвет?

 

Като правим добро за другите и като го правим от сърце. Като правим добро за себе си и се обичаме такива, каквито сме. Като следваме мечтите си и водим чрез примера си. Като изпитваме благодарност и благоговеем пред красотата на Мирозданието. Всеки, който е пътувал със самолет и е онемявал от гледката на Земята, знае: този свят е създаден с любов, а ние имаме уникалния шанс да сме тук сега и да дадем най-доброто от себе си за своето най-висше благо и за най-висшето благо на всички, до които се докосваме.

 

А в блога със сигурност предстои да опиша още наши разговори, тъй като интересните теми, с които ще се радваме да ви запознаем с Ирена са много.

 

До нови срещи!

 

Автор Юлия Атанасова

 

 

За Ирена Рельовска-Бартън:

Програмата с предстоящите събития от страницата на Ирена Рельовска – Бартън.

Ирена Рельовска-Бартън е консултант и преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата към Академията по ТЕС и Пренареждане на Матрицата (Великобритания), член е на Международната асоциация за развитие на енергийната психология ААМЕТ International. Тя е единствената българка от около 300 души в света с академичния сертификат по ТЕС от създателя на метода Гари Крейг. Като един от пионерите на енергийната психология в България тя обучава психолози, лекари и други професионалисти от помагащата сфера на ТЕС и Пренареждане на Матрицата.

По професия икономист, Ирена напуска успешната си банкова кариера и от 2010 г. активно популяризира методите на енергийната психология. На демонстрациите ѝ по Пренареждане на Матрицата са присъствали стотици хора, а видеоклиповете ѝ с ТЕС в Youtube https://www.youtube.com/c/IrenaRelyovska са гледани десетки хиляди пъти.

Ирена многократно е представяла ТЕС и Пренареждане на Матрицата в телевизионни предавания по БНТ, ТV7 и др. Статии, посветени на методите от енергийната психология, прилагани от Ирена, са публикувани в сп. „Осем“, а сп. „Мениджър“ (12/2014) и „Жената днес“ (9/2012) разказват за необичайния път на Ирена от прагматичен икономист до специалист по енергийна психология. Когато през миналата година привлича създателя на метода Пренареждане на Матрицата в България ТЕС-Мастър Карл Досън, той обучава първите ѝ български колеги, сред които известни лекари и психолози.

През 2014 г. става основател и управител на Българска асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП), която има за цел да популяризира ефективността на методите ѝ като нелекарствена алтернатива за физическо и емоционално здраве, както и да създаде български специалисти по енергийна психология.

Ирена е натрупала богат опит с емоциите и подсъзнанието в работата с няколко хиляди клиенти и хиляди часове сеанси с енергийна психология. В лекции и демонстрации показва колко важно е да овладеем подсъзнанието си, за да бъдем успешни и да постигаме целите си. Истинската ѝ стихия е да помага на клиентите си да премахнат подсъзнателните си пречки пред желаното.

 

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.