Защо е важна релаксацията?

posted in: Life Thoughts | 0

Покоят на ума и тялото е естественото състояние на човека, негово изконно право. Но напрегнатия ритъм на живота ни кара да забравим това.

 

Онзи, който съхрани това умение, притежава ключа към доброто здраве, жизнеността и душевния мир, защото релаксацията ободрява организма и освобождава огромен енергиен потенциал.

Съществува тясна връзка между състоянието на ума и състоянието на тялото.

 

Ако мускулите ви са отпуснати, умът ви също се отморява. Ако съзнанието ви е обзето от тревога, от това страда и тялото. Всички действия произтичат от ума. Когато до него достигне дразнение, което изисква действие , мозъкът изпраща по нервите заповед на мускулите да се стегнат в готовност. В бързането и суетнята на съврeменния свят умът постоянно е засипан от сигнали, които сковават тялото в напрегната готовност за ответен удар или бягство.

 

В резултат на това много хора прекарват по-голямата част от живота си – дори и докато спят – в състояние на физически и психическо напрежение. То има специфичен израз при всеки отделен човек – стиснати зъби, двъдени вежди, схванат врат. Това излишно напрежение не само причинява значителен дискомфорт, но и поглъща огромно количество от енергията ни и е сред основните причини за умората и лошото здраве. Пилее се енергия, за да се заповяда на мускулите да се напрегнат и за да бълдат поддържанив това състояние, дори и да не го озъзнаваме напълно.

 

Релаксацията е не толкова състояние, колкото процес, простиращ се все по-дълбоко. Тя означава да пускаш вместо да се вкопчваш, да бездействаш, вместо да правиш нещо.

 

– откъс от книгата „Йога Пълно Ръководство“.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.