За безплатно свършената работа

posted in: Work Thoughts | 0

За безплатно свършената работа. Фюю…

 

За някои това изречение е доста неприятно, а темата да свършиш нещо срещу нищо е широко коментирана.

 

Но на въпроса “Струва ли си да  работиш безплатно” няма верен отговор, съжалявам.

 

Правилният отговор  е само у теб и зависи от настоящите ти нужди, цели, възможности. Това, което е правилно за теб, може да не е правилно за друг и това, което е правилно за теб днес, може да не е правилно за теб след пет години.

 

Имайки това встъпление предвид, сега бих искала да те насоча и към няколко причини защо и как безплатната работа би ти помогнала  да задвижиш кариерата и/или бизнес нуждите си.

 

Шест примера, заради които този опит си заслужава.

 

Работата ти ще бъде представена пред нова аудитория

Ако сега започваш и знаеш, че това, което правиш е точно, което света ще обикне, но си в лек застой, не знаеш как да излезеш напред, съществува вакуум между идеята и нейното реализиране и просто да се провикнеш високо пред всички и кажеш кой си не е достатъчно. Открий партньор, за който да реализираш това, което правиш наистина. Партньор, който да сподели колаборацията ви, да сподели работата ви, да даде обратна връзка за преживяването ви на сайта си, социалните си мрежи, който да те препоръча. Затова, когато влизаш в подобни разговори предварително се подготви да уточните всички малки детайли покрай това, което следва да получиш в отговор.

 

Ще получиш отзив и ще имаш истински реализиран проект, който да качиш в презентацията си

 

Защото не винаги е достатъчно да опишеш с какво се занимаваш. Но кратка история за реализиран проект, професионално представена и заснета, независимо дали си фотограф, дизайнер или консултант – това може  да е входната врата към успеха ти.  Никой не е необходимо да знае, че си го свършил безплатно. Важен е резултата.

 

Ще имаш истинския опит

Това е особено важно, ако сега стартираш кариерата си.  Аз самата започнах първата си работа в ПР агенция, като стажант, след което ме назначиха официално на длъжност. Но този период ми помогна да навляза в техническата и организационната част, да пробвам възможностите си, да се уча, да се мотивирам да стана по-добра. Не е лесно, защото ставаш всяка сутрин и отиваш на работа, без да имаш финансов стимул за това, но в подобни моменти по-важна е личностната мотивация, че този опит ще ти помогне да стъпиш на следващото стъпало. Влязъл си до глезените в морето и знаеш каква е водата, има ли пясък или камъчета и не се притяснваш дали ако скочиш направо в дълбокото ще  можеш да се справиш.

 

Преходът към работна заплата е много вероятен

За да започнеш като стажант някъде не изисква да си на 19 години. Напротив, започнеш ли в компания стаж и покажеш, че платената работа е крайната ти цел и направиш така, че да докараш приход на компанията, с който да покриеш заплатата си, отваря огромен потенциал за бъдещето ти назначаване.

 

Мрежата от контакти

Понякога малки креативни проекти излизат на бял свят благодарение на влиятелни личности с възможности и много контакти. Познаването на хора с опит в бизнеса, продажбите, организирането, воденето на събития, маркетинта, рекламата  винаги е плюс – особено, когато си допринесъл с нещо пред тях, с което да те запомнят и препоръчат и дори назначат.

 

Ще свършиш нещо добро за света

За благотворителността или доброволната работа. Това следва да е изходната позиция в картата ни към успеха винаги. Както казват, мисли колко даваш, не само колко получаваш. Колкото повече даваш, толкова по-добре се чувстваш. Има и проучвания, които доказват, че тайната към истинското щастие е в помощта за другите.

 

Просто бъди наясно предварително за времето, което можеш да посветиш на подобна дейност  и помагай – както и където можеш.

 

Love,

Юлия Атанасова

 

 

Ако темите за жените и хармонията ти е интересна, близка, каня те – Стани част от затворената група Woman Vibe – Живей.Твори. Повтори – във Facebook ТУК

 

 

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.