Здравословната работилница на Софи Йотова

Мили приятели на Judway,

 

в поредицата „Бизнеси с душа“ ви срещам с мотивиращи личности, които ще запалят пламъка на креативността ви, сигурна съм. Мотото е „За живот с творчество!“. В поредицата имате възможност да четете интервюта с хора, които са се отдали на щастието и любовта в работата си или чрез хобитата си и други свои инициативи, каузи.

 

Имам удоволствието да ви запозная със Софи Йотова, личната й мисия и  Foodie Boulevard.

 

Интервю: Юлия Атанасова

Снимки: личен архив Софи Йотова

 

 

 

Здравей, моля те представи себе си, с какво се занимаваш, как сърцето ти манифестира пред света?

Като един типичен представител на зодия Близнаци, винаги съм била с изключително разнопосочни интереси, които съответно доведоха до много пъстро образование с широк диапазон, кариера в съвсем различна сфера и хоби в трета 🙂

 

Имам две бакалавърски степени  от американския университет в Благоевград – по Журналистика и Масови Комуникации, както и по Бизнес Администрация. Работих малко като асистент графичен дизайнер, а след това в областта на ПР-а при организирането на образователни събития.

 

В момента от 09:00 до 18:00 по професия съм Автор на техническа документация, който организира събития и презентира по конференции в тази сфера, а когато изляза от офиса, по душа и призвание съм здравословен кулинарен блогър и организатор на практически кулинарни работилници със семинарен характер.

 

След тежка лична загуба преди близо две години попаднах обратно в хватката на една борба, която бях водила с хранителните разстройства близо десетилетие. Тогава реших, че имам нужда от лична мисия и проект, в който да претворя цялата си болка в нещо красиво и конструктивно.

 

Така, преди около година и половина създадох www.foodieboulevard.com като опит да се справя с хранителните ексремности и безкрайно нездравословната и мъчителна връзка с храната, която съм имала през почти целия си съзнателен живот. В крайна сметка, от едно хоби и автотерапия, този мой онлайн оазис започна много бързо да претърпява една прекрасна метаморфоза и да придобива характер на мъничък страничен бизнес, който се движи благодарение на личната ми потребност да продължа да развивам тази мисия.

 

Моята работа е важна защото…

Бързам да започна с уточнението, че винаги се опитвам да бягам от понятието „работа“. Макар в даден момент дейностите, които развивам като част от кулинарното си хоби, да придобиха известен полупрофесионален и дори бизнес характер, за мен това никога не е било работа според дефиницията на този термин.

 

Когато нещо е твоя страст, когато гориш с един специален пламък за това и от теб извира нестихваща енергия и неизчерпаемо вдъхновение да твориш в тази посока, това не е работа, това е призвание и лична мисия.

 

В моя случай, моята лична мисия е да популяризирам здравословния начин на живот и най-вече здравословното готвене и хранене. Всичко, което правя в тази посока, е с цел да помогна на възможно най-широк спектър от хора да осъзнаят, че подобни навици и стил на живот са постижими дори да имаш динамично и натоварено ежедневие, дори да не разполагаш с много средства или пък с кулинарни умения.

 

Но най-важното за мен е всеки родител да осъзнае, че е негова ролята да култивира здравословни навици у детето си от възможно най-ранна възраст. Все още нямам свои деца, но около себе си виждам толкова притеснителна тенденция, че някак си отсега съм се посветила на това да се опитам да разбудя духовете и да спомогна за някаква промяна.

 

 

Истината е, че децата ни стават все по-болни, все по-затлъстели, все по-пасивни и съответно качеството на живота им се влошава драстично, в сравнение с това, което е било едно поколение назад. И тези негативни промени в голяма степен се дължат на стила на живот и изборите, които ние правим за децата си и съответно в последствие те започват да правят за себе си. Храним себе си и тях с чипсове, пици, полуфабрикати, вафли, маргарин и всякакви други боклучави храни, които реално не дават абсолютно нищо смислено на организма.

 

Храната е информация, а децата имат нужда от качествена информация, за да се развиват оптимално.

Храната, която масово консумират, реално не е храна, защото не съдържа никаква хранителна стойност, никакви нутриенти, никакви витамини и минерали. Няма как организмът да се развива правилно и без негативни последствия в дългосрочен план, ако не го храним с широк спектър от макро и микронутриенти.

 

За да може детето да прави разумни избори за храненето си дори, когато е извън полезрението ни, наша е ролята да създаваме за него ситуации, в които то да има възможността да култивира здравословна връзка с храната, да види, че истинската и натурална храна може да бъде страшно забавна и вкусна, да осъзнае, че самото то може да стане част от процеса на приготвяне на тази храна. Всички тези елементи се комбинират в един прекрасен пъзел, който изгражда осъзнати деца, които знаят, че ролята на храната е да им помага да растат здрави и да се развиват правилно – с енергия за игри, с потенциал за учене, с добро настроение.

 

 

Като предприемач и творец, на кой в бизнеса се възхищаваш и защо?

Отговорът тук идва много бързо и категорично – Джейми Оливър. Това е човек, който изповядва същата философия като тази, в която аз толкова пламенно вярвам. Човек, който „променя играта“, като показва на целия свят, че храната не е ядене, а е избор на живот и лична философия. Обожавам хора, които използват популярността си, за да изпратят правилните съобщения до огромните си аудитории, а това, което той прави, е точно това. Джейми разбуди хиляди хора в целия свят с инициативата си Food Revolution и дори самата аз съм нейн посланик. Неговата мисия много ми напомня на филма Предай нататък, защото ако всеки човек „зарази“ само още един около себе си с ентусиазма и желанието за популяризиране на здравословното хранене, мисията ще продължи да живее и резултатите няма да закъснеят.

 

 

Какво е значението на бизнес с душа за теб?

Когато създадох Foodie Boulevard, аз минавах през едно от най-тежките изпитания в живота си. Мъката и стресът от една изключително травматична загуба ме тласнаха в крайности, от които много трудно се бях измъквала в миналото и знаех, че този път искам да направя различно.

 

Стартирах проекта като автотерапия, като опит да се справя с тази мъка по един по-зрял и по-осъзнат начин. Никога не съм планирала да превръщам своето хоби в бизнес и може би точно това е факторът, който реално му дава душа.

 

Бизнесът с душа за мен значи лична мисия, която си приел да следваш и в някакъв момент се оказваш достатъчно голям щастливец това да започне да ти носи някаква възвращаемост.

 

Не съм израснала в предприемаческа среда и никога не съм имала такива амбиции и може би това е голям проблем от гледната точка на един амбициозен бизнесмен. За мен обаче, това е нещото, което ми помага да достигам до аудиторията си. Хората, които ме познават, знаят, че посланията, които им изпращам, продуктите, които предлагам, работилниците, които водя и рецептите, които създавам, са пълно отражение на мен, моя живот, моите предпочитания и моето ежедневие. Моят бизнес с душа се състои в това просто да поканя хората, които вярват в и подкрепят моята философия, в своя свят. Толкова е простичко.

 

 

Какво създаваш? Защо бизнеса с душа е важен за теб? Кое те мотивира?

В чисто физически план, всичко, което създавам, се върти около здравословната храна. Често ме търсят за кетъринг поръчки, торти и всякакви други здравословни кулинарни изкушения за частни и корпоративни мероприятия, но истината е, че към момента не това е моят приоритет, а и не съм узряла за това. Не изключвам възможността и със сигурност е хоризонт, който бих била много развълнувана да опозная, но обичам да давам на нещата време да се случат сами. Сега за мен по-важно е нещо друго.

 

Искам да показвам на хората, че здравословното готвене и хранене не са снобарска тенденция или просто поредната мода.

 

Масово хората говорят наизуст за здравословното хранене, заклеймявайки го като скучно, скъпо, еднообразно, сложно и какво ли още не. Масово хората си мислят, че да се храниш здравословно значи да ядеш безвкусна трева и да се лишаваш от всичко, което обичаш. Личната ми мисия в момента е чрез всичко, което правя, да помогна на възможно най-много хора да осъзнаят, че това не е така! Обожавам да развенчавам митове за здравословното хранене, защото заблудата за него е повсеместна. Успяла съм да го постигна вече със страшно много хора около себе си и някак си това ме мотивира да продължавам да го правя.

 

Това, което аз създавам в момента, е осъзнатост.

Чрез събитията, работилниците и лекциите, които организирам, чрез рецептите, които създавам, чрез посланията, които изпращам и продуктите, които препоръчвам, искам да покажа на всеки, че в неговия дом и на неговата трапеза може да има здравословна храна за по-малко от половин час и то със съвсем малък бюджет и без каквито и да е кулинарни умения. Когато аз започнах да се занимавам с това бях един прохождащ аматьор и точно това кара хората да повярват, че щом аз мога, могат и те.

 

 

Кой е най-добрият бизнес съвет, който си получавала?

Да не се отказвам от това, в което вярвам, дори, когато нищо около мен не дава индикации, че си струва. До съвсем скоро аз бях един безкрайно несигурен човек, който не вярваше в себе си и не се осмеляваше да се покаже пред света от страх, че не е достатъчно добър. В един момент, просто си дадох сметка, че щом усещам нещо като свое призвание и своя мисия, щом вярвам в него достатъчно силно и работя упорито, за да го постигна, рано или късно нещата започват да се случват. И това се оказа точно така.

 

Кой е бизнес съветът, който ти би дала?

Ако искаш да постигнеш всичко, което искаш, трябва да спреш да правиш всичко, което можеш.

 

Казвам го, защото развиването на корпоративна кариера се съвместява изключително трудно с това да поддържаш и развиваш страничен бизнес, и често се случва (в опит да реализирам всичките си идеи), да се претоваря до степен, в която ставам напълно непродуктивна и блокирам. Затова си дадох сметка, че никога няма да мога да реализирам всичките си идеи в момента, в който те ме осенят.

 

Започнах да се уча да си давам време да почивам качествено, да си казвам, че и утре е ден, да спра да се опитвам да запълвам всяка минута с продуктивност.

 

Човек често забравя, че малко качествена почивка може да го зареди толкова добре, че продуктивността му рязко да се повиши и реално да свърши много повече работа, отколкото ако просто продължи да дава газ без да се пусне за момент по инерция.

 

Развиването на бизнес, особено на такъв с душа, не е спринт, а е маратон, така че всеки човек с подобна амбиция трябва на първо място да се научи да дозира правилно енергията, която гори и да осъзнае за какви неща си струва да го прави.

 

 

Как пазиш връзката си с най-близките си, докато си толкова отдадена на работата?

Това е едно от сериозните изпитания за всеки, който е дълбоко отдаден на някакъв проект. Отношенията с най-близките често са първото, което започва да страда, просто защото дори, когато не работиш, мислите ти често бягат в тази посока и реално дори времето, което прекарваш с близките си, не е пълноценно.

 

Връзката с най-близките хора е нещо много красиво, което обаче трябва да се обгрижва. Опитвам се да организирам мънички неща, които да помагат на тази връзка да пулсира, да бъде жива, да бъде пъстра. Пътувания, посещения на екзотични ресторанти, разходки, закуска в леглото през уикендите, кафе в любимо заведение, посещение на театър, на концерт…изобщо с човека до мен, който обкръжението ми познава като най-почетния ми дегустатор, сме се посветили на това да се грижим отношенията ни да бъдат пълнокръвни и да не попадат в сивотата на рутината.

 

С приятелите ми е малко по-трудно, защото всеки върви по своя път. Затова е много важно близките хора да си създават малки традиции, които да им позволяват да поддържат специалните си отношения.

 

Кое е най-голямото ти предизвикателство по пътя ти в работата? Как се справи с него?

Към момента развивам проекта Foodie Boulevard съвсем сама и това е изключително голямо изпитание, особено в моя сценарий, в който жонглирам и с кариера в съвсем различна сфера. Но имайки предвид, че този проект е моето своеобразно първо бебе, за мен е невероятно трудно да започна да делегирам част от задачите покрай него.

 

Всеки успешен бизнес се развива и се разраства, когато има екип със стабилно ядро, който е в пълен синхрон и вярва искрено във философията на този бизнес. Самата аз съм в началото на много дълъг и със сигурност труден път на бизнес съзряване, защото екипът на Foodie Boulevard все още съм само аз и това ме ограничава страшно много от гледна точка на възможностите за развитие, които дремят с огромен потенциал, но за които не ми остава време.

 

Неслучайно използвах аналогията с бебето, защото за мен е страшно трудно да се доверя на нов човек, на чиито грижи да поверява бебето си. В този смисъл, за мен сега е много важно да осъзная и да се убедя, че няма нужда да съм one-man show и че пътят на Foodie Boulevard ще е много по-вълнуващ, динамичен и пъстър, ако редом до мен вървят още подобни на мен ентусиасти, които горят със същия пламък.

 

 

Сподели лична мантра, мото, ритуал, които те зареждат.

Вече го споменах, но няма как да не го повторя – нещото, което не спира да ми дава сили в моментите, в които се чувствам изтощена и обезверена е, че когато човек желае нещо искрено и силно, и работи упорито, за да го постигне, граници не съществуват.

 

Мечтите ни правят това, което сме, така че за мен е важно да мечтая постоянно, да мечтая смело, да мечтая пъстро.

 

Всяка постигната мечта е доказателство, че пътят, по който съм поела, е моят път и че дори не дестинацията е толкова важна, колкото преживяванията, които ми се случват и ме обогатяват страшно много на всяка крачка.

 

Когато си претоварена или чувстваш липса на вдъхновение, как палиш огънчето си?

С дълги разходки. Обожавам да ходя пеша и за мен сутрешната едночасова разходка е абсолютно задължителна част от ежедневието ми. Това повдига тонуса ми, активира енергията ми, а и е възхитително колко прекрасни идеи нахлуват бясно в съзнанието ти, когато просто си го оставил да почива и да се рее в каквато посока си реши. Моето вдъхновение работи точно така – като хвърчило. Пускам го и го оставям на вятъра, и с нетърпение чакам да видя къде ще ме отведе този път.

 

Кога се чувстваш най-креативна?

Когато съм щастлива.

 

 

Каква искаше да станеш като малко момиченце?

Честно казано, нямам никакъв спомен 🙂  Винаги съм била артистичен човек, пяла съм в хор близо 15 години, свирила съм на пиано, участвала съм в мюзикъл, но никога не съм имала нещо конкретно, към което стремглаво да се стремя.

 

Аз съм човек с много пъстра емоционалност и огромна експресивност, и винаги съм имала нужда от канал, чрез който да претворявам вдъхновението си в нещо измеримо. Това е единственото, от което винаги съм знаела, че имам нужда, просто с годините иразното средство се е променяло.

 

Какво научи от детството, което сега оказва силен ефект върху твоето настояще?

Целите ми колене са покрити с белези. Като малка бях вечно с рани по краката, защото бях много дива и много смела. Никога не ме е било страх да не се нараня, скачах безрасъдно в приключенията без да мисля дали няма да ме боли след това. Е, може би коленете ми не са нежни и изящни, но пък белезите ми напомнят, че раните от битките не са страшни, а просто ти придават характер, уникалност и те правят този, който всъщност си.

 

Кое е това нещо, което те държи будна нощем?

Често ми се случва в главата ми да влезе някаква идея за следващата работилница, просто концепция или дори цялостна визия и нямам търпение да я запиша някъде, за да не я забравя. Същото се случва и с идеи за различни рецепти, които просто нахлуват без никакъв повод в мислите ми и не ми дават спокойствие, нямам търпение да ги пробвам 🙂

 

Каква е твоята бизнес философия?

Отново ще повторя нещо, което разбрах по трудния начин, но което със сигурност ще има отпечатък върху стила ми на работа занапред:

 

За да постигнеш всичко, което искаш, трябва да спреш да правиш всичко, което можеш.

 

Давай време на съзнанието си да се възстанови и да се зареди – това те прави по-продуктивен и вдъхновен в дългосрочен план и не ти позволява да се изчерпаш както физически, така и емоционално. Бизнесът е маратон от типа бягане с препятствия, а не спринт и само ти си човекът, който избира по колко енергия, емоция и нерви да изразходва за всяко едно от тях.

 

Благодаря!

 

Още за Софи Йотова можете да откриете в споменатите линкове.

 

Сайт: http://foodieboulevard.com/

Facebook: https://www.facebook.com/FoodieBoulevard/

Instagram: https://www.instagram.com/foodie_boulevard/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC6uKqv4XK58rXfny0q9V_XA

Pinterest: https://www.pinterest.com/FoodieBoulevard/

Остани мотивиран, открий радостта в себе си, изтегли безплатно книжката Аз съм радостта – кликни върху картинката за регистрация. 

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.