Има и по-добър начин да казваме “Не”

posted in: Life Thoughts | 0

Заварвате се пред три големи задачи, очакващи ви на бюрото, телефонът ви не спира за свети от съобщенията на приятелка за парти, на което не искате да ходите, а след това и шефът ви се отбива да ви попита дали можете да останете до по-късно, за да помогнете със седем други задачи, които се нуждаят от довършване.

И преди да сте се усетили, „О, разбира се!“ се изплъзва  от устата ви. Знаете много добре, че не сте в състояние да се справите с всичко това, но да кажете „не“ ви е невъзможно.

 

Изпитвате ли и вие страх от казването на „не“?

Ако горната ситуация ви звучи позната, не е изненадващо – мнозина от нас се страхуваме да кажем „не“. А затова има две основни причини: опасяваме се от възникването на конфликт или не обичаме да разочароваме другите. Заради това често казваме „да“, дори да не е в наш интерес. Искаме да накараме другите да се чувстват по-добре, но в замяна на това жертваме собствените си енергия и време.

На мнозина, да кажат „не“ им се струва… грубо. Но да се научиш да отхвърляш предложения и задачи е важно умение, което се овладява. Важно е да си създаваме граници – от уважение към себе си, нашето време и сили.

И така, как да се справим и по-добре да казваме „не“? Отговорът е в замяната на тази дума с изцяло друга. Нека ви запозная с новата вълшебна фраза: „Аз не…“

 

Силата на израза „Аз не…“

Когато не се чувстваме спокойни да използваме думата „не“, често се опитваме да отхвърлим покани и задачи с „не мога“, но „Аз не…“ е по-добрата фраза. Причината: „Не мога“ предполага, че искаме да направим нещо, но външен фактор ни спира да го направим и отваря и място за другия да ни отговори със „Защо не?“

Казвайки „Аз не..“ превръща отхвърлянето в утвърждение на начина, по който живеем живота си и  ни възвръща властта върху действията ни. Когато казваме, че не правим нещо – ни обгръща със силата  на  човек, който не прави това, което се изисква от него винаги, а върши нещата спрямо себе си. „Аз не ходя на партита през седмицата“ е много по-въздействащо от „Не мога да дойда тази вечер“. Новата фраза превръща отхвърлянето в утвърждаване на начина, по който живеем  и заявява мощно нашето участие.

 

Как да използваме „Аз не“, за да мотивираме себе си

„Аз не“ е също така и инструмент, който може да се използва, когато работим за постигане на целите ни. Ако го включим във вътрешния си диалог, повишаваме волята си.

Забележете разликата межу „Аз не пропускам важни срещи“ и “ Не мога да пропусна важната среща“. Първото определено потвърждава личната воля и себеконтрол и има положителен отенък. Докато второто носи това напрежение за неспрявяне със ситуацията, сякаш водим борба.

 

Поемане контрола на „Не“

Извод: Когато кажем „Аз не…“ не връщаме топката обратно към другия. Напротив, този изказ прави отказа ни уважителен и има и мотивиращ ефект за самите нас.

 

Опитайте и вие следващия път, когато трябва да кажете “не”, но усещате как „да-то“ бърза да излезе.

 

 

Love,

Юлия Атанасова

 

За повече положителни и вдъновяващи мисли, заповядай с мен в ТОВА ОНОВА безплатно ТУК – с регистрацията получаваш безплатно и книжката ми „Аз съм радостта“

 

 

Ако темите за жените в бизнеса и продажбите ти е интересна, близка, каня те – Стани част от затворената група The World Of A Sales Woman във Facebook ТУК

 

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.