За говоренето, като истинско изразяване с Калина Стефанова

Приятели на Judway,

в „Бизнеси с душа“ ви срещам с мотивиращи личности, които ще запалят пламъка на креативността ви, сигурна съм. Мотото е „За живот с творчество!“. В поредицата имате възможност да четете интервюта с хора, които са се отдали на щастието и любовта в работата си или чрез хобитата си и други свои инициативи, каузи.

Сътворявайки блога Judway имам щастието да се срещам  с нови хора, от които и аз самата уча много. Любопитна съм и обичам да споделям всичко преживяно тук на тези страници.

А днес пожелах да попитам истински близък приятел за „Бизнеса с душа“, защото не по-малко ценно е да чуем и разберем какво мислят близките ни за работата, бизнеса, успеха, възможностите, творчеството, развитието. Партньорството става по-силно и истинско, когато преминаваме през разични теми заЕдно.

 

Приветствам с огромно и топло „Добре дошла“ Калина Стефанова.

 

Калина е телевизионен и радио водещ. Известна е със своята чаровност, голяма усмивка и остроумие от ефира на „Следобед с TV7“. А, с прекрасния си глас будеше мнозина, сутрин от ефира на радио Fresh. Със силно излъчване, любопитство към живота и духовен диалог, тя който предизвиква и приятелите, и публиката си. Темите от живота и как да го живеем, тя разглежда активно всяка седмица и със своите гости в „Шоуто на Калина” по радио FM+. Обикновено Калина е сред природата или в час по йога. В останалото време помага на хората да стъпват по-бързо напред в живота, да му се радват повече, да се замислят върху лошото от хубавата му страна.

 

Интервю: Юлия Атанасова

Снимки: Личен архив Калина Стефанова

 

 

Здравей, моля те представи себе си, с какво се занимаваш, как сърцето ти манифестира пред света? 

 

Здравейте, аз съм Калина Стефанова. Занимавам се с говорене, изговаряне на себе си, изразяване на автентичността ни през звука, опознаване и развиване на онази част от нашата комуникация помежду ни, която се случва независимо дали осъзнаваме какво съдържание изнася и доставя на околния свят. С две думи – радио и осъзнат говор. Работя тези две взаимно свързани и отделни работи, едната в Радио FM+ в „Шоуто на Калина“, всеки делник между 10 и 14ч., другата в личните си проекти – обучения и лични консултации по комуникация, развиване на емоционална интелигентност и говорни умения.

 

Моята работа е важна защото…

Когато комуникираме очи в очи, 55% общуваме чрез езика на тялото, 7% е съдържанието на думите, които ползваме и цели 38% е звукът, който изваждаме от себе си и чуваме от околния свят. Това, което звучим и това, което чуваме може да бъде много далеко от истината, а може и да е все по-близо. Моята работа е важна за хората, които искат да познават истината за себе си  и другите. Звуковите и говорни умения, могат да пращат информация до другите, която ние дори не подозираме, че излъчваме. Околните приемат тази информация и дори и да не я осъзнават изцяло, тя им въздейства. Моята работа е ценна за хората, които си задават въпроса: Аз какво казах – те какво разбраха?  Можем да приближим максимално двете страни с опознаване на емоциите и говоренето ни.

 

Като предприемач и творец, на кой в бизнеса се възхищаваш и защо?

Не съм човекът с имена-идоли, но се възхищавам на всеки, който успява да работи мечтата си, мисията си, с това да дава на хората, нещо от което се нуждаят и същевременно да създава достатъчно финансови приходи, без да мами и манипулира…

 

Какво е значението на бизнес с душа за теб?

Бизнесът, който изразява истината за моята същност и уважава същността на другите. Когато хората осъзнават, че любов, честност и зачитане не им губят пари, а увеличават всеобщото изобилие.

 

Какво създаваш? Защо бизнеса с душа е важен за теб? Кое те мотивира?

Правя обучения за групи и лични консултации по комуникация, емоционална компетентност и техника на говоренето. Мотивира ме изначалния смисъл на това да сме тук и да не сме сами. Много сме и това е за да се срещаме, а не да се отблъскваме. Вярвам в истинската комуникация и свързване.

 

Кой е най-добрия бизнес съвет, който си получавала?

Въпросът: Какво би работила, ако от това не зависи какви пари се печелят?

 

Кой е бизнес съвета, който ти би дала?

Предавам нататък горния въпрос. Отговорете си сами, честно и после се сетете защо точно го живеете този живот и каква част от живота ви е точно „вашият живот“!

 

Как пазиш връзката си с най-близките си, докато си толкова отдадена на работата?

Да си отдаден на работата си не значи непременно да си далеко от близките си – вдъхновявам ги с моята работа и се вдъхновявам от тяхната. Разказвам и изслушвам, споделям и подкрепям.

 

Кое е най-голямото ти предизвикателство по пътя ти в работата? Как се справи с него?

Да се откажа от сигурното и да поема по непознатия път. Живея в настоящия миг и правя, каквото мога. Няма по-добър начин на справяне от този, който в този миг ми е възможен. Присъствам с всичките си 100%, които съм сега.

 

Сподели лична мантра, мото, ритуал, които те зареждат.

Светът няма да стане по-добър от моята работа, защото е съвършен и сега. Аз просто създавам своите лични светове по моя начин. Влизам чиста във всяко нещо и се старая, след него да не нося много замърсявания в следващото. Зареждам се с чистотата на природата и затова се грижа за нея също.

 

 

Когато си претоварена или чувстваш липса на вдъхновение, как палиш огънчето си?

Опитвам да остана в тишина, да видя „голямата картина“, търся помощ от приятели, спомням си когато е било по-добре и не забравям, че няма все да е така. Има и едно вдъхновение, което не знам откъде идва, някъде отвътре, без причина. Е, него го обожавам!

 

Кога се чувстваш най-креативна?

В екип от единомишленици, независещи от бизнес обстоятелства. Когато няма рамки от каквото и да е естество.

 

Каква искаше да станеш като малко момиченце?

Принцеса, Фея, Вълшебница

 

Какво научи от детството, което сега оказва силен ефект върху твоето настояще?

Радвай се на щастието на другите, дори когато ти се иска ти да си на тяхно място, а не си. Тежък урок за дете, но понеже не ми се случваха лесно нещата, развих добър характер.

 

Кое е това нещо, което те държи будна нощем?

Спя добре, а ако се събудя от някаква мисъл, ставам и я записвам, да ми се изнесе от леглото.

 

Каква е твоята бизнес философия?

Бъди честен и остави другите да стигнат там, за където са тръгнали. Не знам дали от това се правят много пари, но поне не се губят най-ценните: здраве, време и себе си.

 

Благодаря!

 

Още за Калина Стефанова можете да откриете в нейния сайт  http://tobekalina.com/ 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.