Споделено за щастието с Катина Клявкова

Интервю на Юлия Атанасова

„Споделено за щастието с..” е една непрекъсната поредица с участието на личности, посветили дейността и живота си на щастието.

В рубриката днес споделяме с Катина Клявкова – медиатор.

КАЗВАТ, ЧЕ СИ “ПЪРВОПРОХОДЕЦ ЗА МЕДИАЦИЯТА В БЪЛГАРИЯ”. БИ ЛИ НИ РАЗКАЗАЛА ПОВЕЧЕ КАКВО Е МЕДИАЦИЯ?

Спогодяване.

Медиацията напомня: нека да ползваме свободната си воля да променим или приключим всяко споразумение, както със себе си, така и с някой друг.

Протича като една различна среща между спорещи страни и неутрален медиатор, в уважителна, благоприятна среда. И участниците общуват, чувайки се. Решат ли да дадат и да получат, то е това, което наистина искат. Решат ли да намерят нови форми и да се споразумеят, получава им се, вместо да се вайкат, скандализират и осъждат.

Тя е извличане на мед от иначе жилеща ситуация и намиране на нов, неподозиран изход.

Тя е елегантна, вдъхновяваща, мощна… за медиацията може да се говори много, но докато не опита, човек няма как да разбере.

КОГА Е РЕДНО ДА ПОТЪРСИМ ПОМОЩТА НА МЕДИАТОР?

Когато има нещо заплетено и неизяснено в общуването с някого. Когато това тежи, независимо, че е решено едностранно или е загърбено, защото „всичко е вътре в нас и другият не е от значение”или е определено като безизходно. Също и, когато договореното с някого не сработва и искаме да го пре-договорим, вместо да губим, да се избягваме и съдим.

И тогава се появява медиаторът и пита: Нужна ли ви е още една, неутрална и свежа гледна точка, а не съвет? Отворени ли сте за една различна среща – и вие и вие, и двете страни? Ако да – и аз съм насреща.

Редно и естествено е преди да стигнем до идеята за съдене. Обаче, кой ти гледа редното? ? Досега беше по-лесно да се скочи веднага само на: „Рррр, ще се видим в съда!”. А сега има и алтернативи, хей!

КАКВА Е ВРЪЗКАТА МЕДИАЦИЯ – ЩАСТЛИВ ЖИВОТ?

За мен като практик, връзката е пряка. А именно:

В конкретна неудобна ситуация прилагаме точно това, което искаме наистина сега, вместо„това, което трябва”. Срещаме се в нулевата точка, в която се чувстваш добре тук и сега и другият също се чувства добре и, в която можете да изразите свободно несъгласие и свободно съгласие. И именно от тази точка се споразумявате – това е съвсем различен старт и поглед и води до съвсем различна вселена от възможности!

Например, две видимо интелигентни личности с дългогодишен спор, убедени, че са опитали всичко възможно и няма изход, попадат случайно на мен, оплакват ми се и се оказваме за два дни на едно място. И само ден по-късно за няколко часа намираме неподозиран изход, от който буквално седнаха на земятаи литнаха в небето, от изненада и радост. И ето, че естествените духовни закони, като „всички могат да спечелят заедно”, не са отвлечена и абстрактна материя. Както казва Петър Дънов: “Да приложиш обичта и разбирателството – ето това значи да бъдеш възвишен.“

КОГАТО НЕ Е МЕДИАТОР КАТИНА Е?

Ах, Катина е многообразна и никога не е само медиатор. Разполагам с цялата си палитра от образи и аспекти в ежедневието си. Когато заставам в професионалната позиция на медиатор е, за да партнирам точно в този случай, среда и в това си качество по начина, по който мога да допринеса най-добре.

22

Извън това се занимавам и с човешки ресурси – понякога половин час след медиация превключвам на среща с клиент, поръчващ аха!-подбор на таланти за бизнеса и каузата си. Занимавам се и с различни изследвания и експерименти, с нови творчески партньорства… А през последната година Катина е и треньор на медиатори, в което се забавляваме много и градим изкусност.

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

С протягане. Мъркане, прегръщане, измиване, чаша топла вода с лимон и йога, композирана по мой вкус.

КАКВО ПРАВИШ, КОГАТО СИ ПРЕТОВАРЕНА ИЛИ ПОД СТРЕС?

[Харесва ми, че думата стрес (stress) означава напрежение, натиск, ударение, гориво, насъбрана енергия в дадена точка.]

Вслушвам се в нуждата си според вида товар или стрес и я уважавам. Понякога нищоправя, рея се, друг път разтоварвам с физическа активност или изпускам парата с дивотии. Понякогаго издишвам, друг път го изплаквам, трети го изговорвам, четвърти го изтанцувам, пети го излюбвам, шести го оставям да увисне и наблюдавам как се разтваря в пространството…

КОЕ ТИ ДАВА ЧУВСТВО НА ПЪЛНОТА?

То тупти отвътре, от цялостността. Дава ми го не някой и нещо и, съответно никой и нищо не може да ми го отнеме.

Отвън го усещам най-наситено в чистото общуване и в съ-творчеството. Тогава, когато пълнотите ни се срещнат, обменят и се разширяват, създавайки смело нови форми и реалности. Обичам да е автентично, независимо дали е бурно, тихо, нормално, лудо, питомно,диво, експеримент или déjà vu.

КАКВО ЧЕТЕШ В МОМЕНТА?

Въпросите ти 🙂 , „Свещените споразумения” от Каролайн Мис. А малко преди това „Дъ-то на Прасчо” от Бенджамин Хоф. И благодаря за тях!

КАКВО СЛУШАШ СЕГА?

Слушам се какво ти отговарям 🙂 на фона на Summer Night Концерт на Виенската филхармония в Шьонбрун.

ЛЮБИМА И БЪРЗА ТВОЯ ВКУСНА РЕЦЕПТА?

За пиене: бистра вода от извора след хубава разходка до там.

За нещо сладичко: топчета бонбони от смелени ядки, фурми и червени боровинки, с добавено какао, сусамов тахан, мед, кокосово масло, може и малко портокалов сок, и накрая оваляни в коко с и канела. Стават за 10 минути и се съхраняват в хладилника. (по идея на милата Стефи Божилова)

За салата: композиция от сезонните зеленчуци и шепа ядки, овкусени само с лимон и зехтин. Може да заиграем вкуса, включвайки и подходящ сезонен плод.

А опитвали ли сте като ордьовър: резенчета круша с парченца синьо сирене? Ммм.

КАК СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, НЯКОИ ПРОСТИ ТРИКОВЕ, РИТУАЛИ?

Например, всяка сутрин се срещам с Вътрешното си дете, с Вътрешните мъжко (ЯНко 😉 ) и женско (ИНка 😉 ) и с Наблюдателя. И се смея на себе си с тях.

Няколко пъти на ден и особено преди и след медиация, си проверявам настройката в тук и сега.

Тренирам партньорско общуване в спаринг, искрен докрай. Безценно е!

Пробвам нови неща и се уча да упражнявам баланса между духа, ума и тялото си. Удивително е как има безброй начини за този баланс, даже всичко може да е начин за това.

Танц на същността. Разходка след вечеря. Музика по всяко време, обичам да „плувам” в музика. Чай – като ichi-go ichi-e ( http://mediationtea.com/mediation-on-tea/one-time-one-meeting/ ) или докато “тихам” (рея се в покоя и чистата простота).

КАКВО Е ЗА ТЕБ ЗАРЕЖДАНЕТО? КАК ГО ПРАВИШ?

Като оставям, каквото има да тече. За активната част от себе си съм открила, че ми е най-интересно в живото случване, в крачка, в процеса на раждане и силата ми е в самото партниране в окото на ситуацията, а не толкова в говоренето за това и в препредаването му. И това, което ми е интересно, ме зарежда.

3

ИМАШ ЛИ ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ?

Да, цялото. Ако нещо не ми е забавно и не ми е смислено, поне на някакво ниво в момента, защо да го правя? Проверявам, за да открия забавното и смисленото и с откритото продължавам/е нататък.

СПОДЕЛИ НЯКОИ ТВОИ ЛЮБИМИ МАНТРИ, СЪЖДЕНИЯ.

„Ех, че хубаво!”сигурно ми е любимо, след като се чувам да го казвам често от сърце. Подобно е и „– А-ха! – Аха я!”, дошло спонтанно в диалог, откривателски.

Харесвам как звънтят древните Фир Фюр Фен Тао Би Ау Мен(от дъновизма), Ом мани падме хум (от будизма), мантрата на петото измерение, някои специално подарени и много други, според момента.

МОЛЯ ТЕ СПОДЕЛИ НЯКОИ МЪДРИ ДУМИ, КОИТО СА ОКАЗАЛИ ДИРЕКТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЖИВОТА ТИ ДНЕС.

Постоянно се намирам с такива. Ето някои, които ми хрумват сега:

„Създай (си) нови споразумения, основани на уважението и любовта, в синхрон със свещените на душата ти. Ако едно споразумение не върши работа, смени го с друго. Използвай въображението си, за да изследваш възможностите.“

„Отвъд идеите за правилно и погрешно, печелещ и губещ… има едно изобилно Пространство. Да се срещнем там?”

„Тук сме, за да видим.”

“Този, който умее да се смее на себе си, вечно е в забавление.”

И много, много други, дошли навреме и намясто.

Благодаря за споделеното щастие 🙂

За Катина Клявкова:

Катина е медиатор и треньор с 14 годишен опит и 87% success rate и над 900 win-win споразумения в областта на: семейните отношения, в училищата, на работното място и в договорните/бизнес отношения. Провежда трансформираща и онлайн медиация при трансгранични спорове.

Тя е един от уверените пионери на медиацията в България. Изследовател и вдъхновител на win-win споразумяването и миротворческата комуникация. Треньори ментор по медиация.

Наскоро беше наградена за успешните си случаи с почетния знак за професионални постижения и активна дейност на Съюза на Юристите в България и Национална Асоциация на Медиаторите.

Често е гост в радио и телевизионни предавания по темите за медиацията, за чистото и леко общуване, за аха-подхода, за партньорството във взаимоотношенията. Води фейсбук група за медиацията в България, наречена „Медиацията – златен ключ за споразумяване”.

Нейна мисия са: хармоничните партньорски взаимоотношения и изграждането на култура на съзнателния диалог.

Още информация за Катина Клявкова и медиацията:

http://mediationtea.com/

http://www.ahaya.bg/

Катина Клявкова ще е лектор-партньор по време на Фестивала “Свободата да бъдеш”: http://2015.justbe.bg/october/

 

Снимки: личен архив Катина Клявкова

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.