Никой не би следвало да има по-голям контрол над вашето тук и сега

posted in: Life Thoughts | 0

Хората сами сме най-големият си враг. Ако се научим да спрем да очакваме невъзможната перфектност, както от себе си, така и от останалите, откриваме, че щастието е във всеки един момент с нас.

Единственият начин да избегнем влиянието на околните над живота ни е като спрем да бъдем част от социалната реалност, такава каквато я познаваме. С други думи – желанието за влияние на другите върху нас е необратим факт. В нас е топката да се оставим то да определя всяко наше действие или да изберем да не влияе на поведението ни и начина ни за справяне с нещата. Първото, определено не е рецептата за щастлив и по-малко усложнен живот. Затова да погледнем по-отблизо как да се отървем от зависимостта си от чуждото мнение.

 

Не очаквайте останалите да ви уважават, ако самите вие не се уважавате.

Собствената ни себеоценка е най-добрия измерител на това кои сме. Тя води хората към нас, привлича ги. Не може да очакваме останалите да ни уважават, ако сами не се уважаваме достатъчно. Никой няма да ни се възхищава ако сами първо не се възхитим от себе си. В този момент вземете решение да спрете да търсите мнението на останалите, като доказателство, че сте красиви, силни, способни.

Вярвайки го или не, вие сте необикновени! Никога не се съмнявайте в това.

 

Спрете да очаквате, че останалите знаят какво си мислите.

Случвало ли ви се е да се разочаровате от нечии действия или бездействия просто, защото не сте обяснили какво мислите или не сте подали знак как бихте предпочели да се случват нещата? Е тук е момента да си припомним, че хората не четем мисли. Спестете си разочарованието и спрете да очаквате, че другите знаят какво ви е в главата. Комуникацията е ключът към здравите взаимоотношения и вътрешния мир. Когато опознавате нов човек, спрете с игричките и говорете. Когато имате проблем с приятел – бъдете откровени. Разбира се, че има неща, които трябва да се почувстват, вместо да бъдат казани, затова бъдете отворени към различните ситуации и развръзки.

Споделянето само улеснява живота и го прави по-приятен.

 

Спрете да очаквате от другите да ви правят щастливи.

Там винаги има някой, който е предопределен да ви направи щастливи, но не го търсете. Спрете да очаквате, че всеки човек, появил се в живота ви е, за да ви носи радост и удоволствие. Гневенето и осъждането, че не получавате, това което искате също не помагат. Приемете факта, че най-естествената цел за човека е постигането на личното щастие. Може тази идея да е в конфликт с узрялата с годините представа за щастлив край – напълно нормално е, но вие сте способни да сте щастливи и без чужд принос.

А когато срещнете такива хора, които са щастливи да ви правят щастливи, дръжте ги близо до себе си.

 

Спрете да разчитате на останалите за собственото си благосъстояние.

Веднъж свикнете ли да зависите от някой за собственото си благополучие, спирате да полагате достатъчно усилия да се грижите за себе си. Вместо да чувствате постоянната липса на нечие присъствие, опитайте се да се фокусирате върху своето. Не оправдавайте мързела си да се вгледате в себе си с мислите, че всичко ще си дойде на мястото, когато срещнете точния човек. Никой не би трябвало да има по-голям контрол над вашето тук и сега. Отървете се от вярването, че живота ви ще стане по-добър, ако срещнете правилния човек, защото така само забравяте да живеете докато очаквате той да се появи.

Във  живота вие сте най-правилния човек, който винаги е там до вас.

 

Не очаквайта от останалите да се чувстват добре през цялото време.

Хубаво е да поставяме себе си на първо място, но това не означава да пренебрегваме значението на околните. Бъдете мили и деликатни към всички, които срещате. Не очаквайте хората да са щастливи през цялото време. Никой не живее без проблеми. Научете се на състрадание. Бъдете подготвени да посрещате различията, грубостта, дори жестокостта около себе си. Не бързайте да съдите.

Всеки има своята причина и право да не се чувства добре.

 

Спрете да очаквате, че останалите ще отговарят напълно на вашата идея за тях.

Всички знаем колко изтощително е да отговаряш на очакванията на хората. Същото е и ако погледнем нещата от другата страна. Затова трябва да спрем да настояваме другите да се променят просто, защото ние имаме конкретна визия какви искаме да бъдат. Духовното израстване изисква щедрост, но не в в материалния смисъл на думата. Чрез даването на свободата на хората да са такива каквито са, ние им даваме крила, с които да летят и сме човека с който могат да летят заедно. Не бъркайте приемането със съгласяването с неща, които ни правят нещастни. Ако откриете у някой качества, с които не бихте могли да живеете, това означава че този човек не би трябвало да е част от живота ви.

Не очаквайте той/тя да се промени.

 

Очакванията са трудни. Те се появяват съвсем естествено, но водят до голяма бъркотия в повече от случаите. Затова преди да започнете да участвате отново в тази игра, спрете за минутка и анализирайте:

– Свършихте ли вашата част от работата преди да очаквате другите да свършат тяхната?

– Влязохте ли в обувките на тези хора? Сигурни ли сте, че сте с точните хора в живота си?

Никога не е твръде късно да променим пътя и начините си, ако това ще ни донесе щастие и вътрешен мир.

 

Love,

Юлия Атанасова

 

Ако темите за жените и хармонията ти е интересна, близка, каня те – Стани част от затворената група Woman Vibe – Живей.Твори. Повтори – във Facebook ТУК

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.