Море от книги и Деси Бошнакова

Мили приятели на Judway,

в поредицата „Бизнеси с душа“ ви срещам с мотивиращи личности, които ще запалят пламъка на креативността ви, сигурна съм. Мотото е „За живот с творчество!“. В поредицата имате възможност да четете интервюта с хора, които са се отдали на щастието и любовта в работата си или чрез хобитата си и други свои инициативи, каузи.

 

Имам удоволствието да ви срещна с Десислава Бошнакова,  с която вече ви запознах в рубриката „Споделено за щастието“ , а днес ви представям и като мотиватор и вдъхновител, и не само за студентите от НБУ,София, където преподава ПР, защото Деси буквално не се спира  – тя пише книги, води тренинги,организираTEDxSofia, и включително е собственик и на издателска къща Roi Communication.

 

Интервю: Юлия Атанасова

 

фотограф: Цветан Игнатовски

 

Здравей, моля те, представи себе си, с какво се занимаваш, как сърцето ти манифестира пред света?

Казвам се Десислва Бошнакова, но предпочитам да наричам себе си просто Деси. От много години се занимавам с това да помагам на хора и организации да общуват по-ефективно с другите. И за да бъда максимално полезна в тези си усилия, превеждам, пиша и издавам книги по темата, преподавам в НБУ, водя обучения, пиша статии и не спирам да развивам себе си. Но книгите са една голяма моя страст. Обичам мириса на книга, която разгръщам за пръв път. Обичам всяка една от книгите, които са минали през ръцете ми.

 

Моята работа е важна, защото…

Може би защото усещането, че трябва да се учим постоянно, е свързано с четенето. Досега не е открит друг по-добър източник на знания. Четенето е белег на мислещия човек.

 

Като предприемач и творец, на кого в бизнеса се възхищаваш и защо?

За мен най-добрият комуникатор в бизнеса е Стив Джобс. Притежаваше една магия, която или те пленява, или те отблъсква. Но пленили те, завинаги е. По принцип симпатизирам на предприемачите. И ако изредя всички предприемачи у нас, които са ме вдъхновили, ще се получи дълъг списък. Но няма как да не споделя, че се вдъхнових страшно много от успеха (наградата Оскар) на Владимир Койлазов и Петър Митев от Chaos Group.

 

„Усещането, че по улиците, по които се движа, ходят носители на Оскар, ме кара да мечтая смело и с размах.“

 

Успехът на другите освен че буди възхищение, ме зарежда с енергия. Заразително е. И според мен трябва повече да се говори и пише за успелите с труда си хора.

 

 

Какво е значението на бизнес с душа за теб?

Според мен бизнесът без душа, е краткосрочно явление. Остават на сцената по-дълго тези, които освен бизнес, имат и душа. Душата придава смисъл на усилията. Тя показва какво друго, освен печалба, иска да постигне този бизнес. И както се казва, никой не е успял, воден единствено от желанието да спечели пари. Те са важни, но има нужда и от нещо повече, което да придаде смисъл на парите. Да остави следа. Значението на бизнеса с душа за мен е следата, която иска и оставя този бизнес. С какво ще липсва на света, ако престане да съществува? Защото бързо ще се намери кой да предложи същия продукт или услуга, но душата трудно се копира. И това разграничава една компания от друга – тяхната душа. И заради душата им, ние потребителите обичаме едни, а не харесваме други.

 

Защо бизнесът с душа е важен за теб? Кое те мотивира?

Мотивира ме фактът, че мога да бъда полезна, освен да спечеля пари. Мотивират ме мненията на читателите и клиентите. Когато видиш, че си бил полезен, това те кара следващия път да си още по-добър. Когато хората споделят, вълнуват се, говорят, значи им пука за това, което правиш. Това е признание.

 

roibg.com

Кой е най-добрият бизнес съвет, който си получавала?

“Реши колко голям искаш да бъдеш” – това решение е много важно, защото е в основата на успешното развитие. Можеш да си малък и добър, както и голям и не толкова добър. Размерът има значение, но не непременно за качеството на продуктите, услугите и душата. И този избор предопределя начина на развитие. Когато решението е взето в началото, нещата са доста по-лесни. Винаги имаш опорна точка, която да те държи в пътя.

 

Кой е бизнес съветът, който ти би дала?

Според мен изключително важно за успеха в бизнеса и в живота по принцип е да обичаш това, което правиш. В последната ни книга, авторът говори за това “какво кара сърцето ти да пее”. Aко сърцето ти пее, когато работиш, рано или късно успехът ще дойде. Въпросът е да имаме търпение. И средства да издържим до идването на финансовия успех и признанието от страна на потребителите.

roibg.com

Как пазиш връзката си с най-близките си, докато си толкова отдадена на работата?

Въвлякох съпруга си в работата и сега той се грижи книгите не просто да са смислени, а и да изглеждат красиво и да бъдат качествено отпечатани. За мен книгата е уникален продукт, трябва да я обикнеш от първия допир с нея. Докосването трябва да създаде привързаност, след това идва обвързването. Всички мои близки знаят, че се влюбвам всеки път в книгата, върху която работя. Тази любов вдъхва душа на книгата. И обикновено не спирам да говоря за нея, за автора, за идеите, които споделя, за всичко. А голямото признание е, когато децата ми проявят интерес към книгите и поискат да ги прочетат.

 

Кое е най-голямото ти предизвикателство по пътя ти в работата? Как се справи с него?

Трудно е да запазиш себе си и да останеш верен на приципите си, а да не се подхлъзнеш по съблазънта за бърз финансов успех на всяка цена. Изкушенията дебнат на всяка крачка. Но в такива моменти винаги си задавам въпроса: Защо издаваме книги? И това ми помага да вървя по своя собствен път, без да криввам. Исках да има на български език книги, свързани с комуникацията на организации и с комуникацията между хората, които са непреходни, стойностни и могат да бъдат препрочитани, като с всеки причит откриваш нещо ново. И тогава всичко си идва на мястото. Изборът на заглавия е лесен и следва своя логика. Без да е задължително тя да се харесва на всеки.

roibg.com

Сподели лична мантра, мото, ритуал, които те зареждат.

Когато се чувствам загубена в пространството, гледам филма Mar Adentro (Морето в мен) и си пускам лекцията на Стив Джобс пред завършващите Станфорд. Хапвам малко прекрасен шоколад и нещата се подреждат. Думите на Джобс: “Останете гладни. Останете неразумни” винаги ми припомнят, че много неща зависят от мен и ако достатъчно силно вярвам, мога да се преборя за тях.

 

Когато си претоварена или чувстваш липса на вдъхновение, как палиш огънчето си?

Ходя. Буквално – ходенето ме зарежда с енергия, успява да подреди мислите ми. Пътувам и ходя. И снимам. Търсенето на обект, който да заснема отваря сетивата ми и огънчето отново се събужда.

 

Кога се чувстваш най-креативна?

Когато има слънце и е топло. Обичам лятото, морето и въздуха, когато си на брега. Тази морска идилия винаги ме зарежда с идеи и енергия.

 

Каква искаше да станеш като малко момиченце?

Испанка. По-късно разбрах, че е невъзможно. Но определено не знаех, че ще се занимавам с преподаване и книги. Въпреки че както казва Стив Джобс – можеш да свържеш точки, само като гледаш назад. И като погледна, виждам достатъчно сигнали и за двете ми занимания, които животът е свързал в едно.

 

фотограф: Цветан Игнатовски

 

Какво научи от детството, което сега оказва силен ефект върху твоето настояще?

Аз още съм там 🙂  Но ако трябва да приемем, че съм възрастна, ще кажа, че спортът ме научи на много неща – да печеля, да губя, да съм упорита и да се трудя. Научих се да търся, да пробвам, да се лутам и това да е нормално.

 

Кое е това нещо, което те държи будна нощем?

Влюбването. Влюбвам се в книга, в събитие, което правя, в проект, по който работя, в идея, която искам да сбъдна. Аз съм си влюбчива. Но без да съм влюбена, трудно давам всичко от себе си.

 

Каква е твоята бизнес философия?

Aко можеш да живееш, без да правиш това, което правиш, просто не го прави. Спри и намери онова, което не можеш да не направиш.

 

Снимки: личен архив Десислава Бошнакова и Цветан Игнатовски

 

Издателска къща ROI Communication roibg.com

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.