Накити с багри на мечти от Диана Берчева

Мили приятели на Judway,

 

в „Бизнеси с душа“ ви срещам с мотивиращи личности, които ще запалят пламъка на креативността ви, сигурна съм. Мотото е „За живот с творчество!“. В поредицата имате възможност да четете интервюта с хора, които са се отдали на щастието и любовта в работата си или чрез хобитата си и други свои инициативи, каузи.

 

Judway е място за нови познанства и за самата мен, което ми носи изключителна радост. Така, един ден Диана ми изпрати своята положителна обратна връзка за блога, а аз се влюбих в творенията й от пръв поглед и ведната я поканих за участие.

Днес имам щастието да ви представя  Диана Берчева и накитите, които тя създава ръчно от полускъпоценни камъни, в съчетание с керамика,метал,кожа,текстил и с много любов.

 

Интервю: Юлия Атанасова

Снимки: личен архив Диана Берчева

 

Здравей, моля те представи себе си, с какво се занимаваш, как сърцето ти манифестира пред света?

Здравейте! Казвам се Диана Берчева. По природа съм креативна, търсеща, общителна, деликатна, идейна… Винаги съм се стремяла да откривам красотата в цялото й многообразие. В последствие и да я сътворявам.

Моето призвание са накитите, които създавам. Те  са част от моя свят. Предизвикателство за мен е да дам възможност на един кристал, роден от природата, да продължи да съществува в друга, още по-красива форма. Това ме зарежда, тонизира, окрилява, носи ми бодро настроение и чувство на удовлетвореност. За мен дизайнерството е вдъхновение и споделяне на елегантност и красота. А бижуто, само по себе си е форма на себеизразяване.

Моята работа е важна защото чрез нея успявам да интерпретирам света около мен и отраженията му вътре в мен. Чрез бижутата си давам възможност на всяка една жена да акцентира върху чара си. Да направя живота една идея по-красив и цветен – това е моята философия и за това работата ми намира смисъл. Тя носи радост на хората и удовлетворение за мен. Един двустранен процес на обмен, който до голяма степен осмисля съществуването ми.

 

Като предприемач и творец, на кой в бизнеса се възхищаваш и защо?

Възхищавам се изключително на моя приятелка приложничка, която също създава бижута. Тя е човекът, който ме научи на първите стъпки в сътворяването на един накит. Млада жена –  нестихващ извор на енергия и идеи и бълбукаща като малко горско поточе, която не се спира пред нищо за да постига мечтите си. Ето такива хора ме мотивират и карат да не спирам, когато ми е трудно.

 

 

Какво е значението на бизнес с душа за теб?

Бизнесът с душа при мен обединява от една страна – Творчеството /което включва процесът на сътворяване, като начин за изява на вътрешните ми заложби  и тяхното проявление/ и от друга страна бизнесът – като  възможност произведенията ми да достигнат до другите. Двете, обединени от любовта ми към работата дават завършената ми визитка.

 

Какво създаваш? Защо бизнеса с душа е важен за теб? Кое те мотивира?

Създавам бижута, като съчетавам в тях полускъпоценни камъни, ръчно-правена керамика, естествена кожа, естесвен велур, текстил, сребро. Масивни и ефектни бижута в отличителен стил, в които личи моят автентичен почерк. Многообразието от модели в модерни и артистични цветови комбинации, изработени в единствен вариант са перфектният подарък, който може да направите на себе си или своя близка приятелка! Неотдавна създадох и мъжка колекция, която вече набира инерция.

Кое ме мотивира ли? – Скоро една мила дама ми каза, че не създавам бижута, а създавам мечти… Какво по-мотивиращо, мило и оптимизиращо за мен признание!?

 

Кой е най-добрия бизнес съвет, който си получавала?

Да следвам себе си – своите идеи, своят стил на работа и да не се влияя от комерсиалното – от онова, което залива пазара и се търси от масовият потребител. Този съвет ми е много ценен. Получих го от мой близък приятел-художник, който твърди, че моите бижута са много специални и отличаващи се и са само за специални дами.

 

 

Кой е бизнес съвета, който ти би дала?

Съветът ми е – Прави твоето собствено нещо! Дори да е прекалено цветно, прекалено странно, прекалено различно! Следвай го! То винаги те отвежда по пътища, които обикваш и до целта, която те осъществява! А тайната на сбъдването на мечтите се крие във вярата, любовта и времето, които им даряваме! Когато имаме творчески идеи и въображение, попътният вятър винаги идва навреме.

 

Как пазиш връзката си с най-близките си, докато си толкова отдадена на работата?

Аз съм еднакво отдадена, както на работата си, така и на хората, които обичам. Допълваме се. Те ме зареждат и са винаги до мен, което допринася а не пречи на заниманието ми. Подкрепят ме, поощряват ме в моите дела, както и аз в тяхните и така вървим заедно напред.

 

Кое е най-голямото ти предизвикателство по пътя ти в работата? Как се справи с него?

Всъщност моето най-голямо предизвикателство беше в началото, когато стартирах своята дейност. Започнах да се занимавам с дизайн и изработка на бижута преди 7 години. До тогава работех като секретарка в нотариална кантора. Преминаването от една такава сигурна, стереотипна и уседнала професия към едно творческо поприще, несигурно в началото, изискващо динамичност, креативност и поглъщащо цялото ми внимание беше наистина плашещо. Когато си на кръстопът не можеш да си сигурен, как ще се развият нещата занапред, не знаеш, какво е правилното решение, не знаеш и какво иска Бог… Тогава, гледаш знаците и се стараеш да не отлагаш много с взимането на решения, защото може да пропаднеш в лапите на страха, който да попречи на твоето ново развитие! … В крайна сметка, крачката беше направена.

 

 

 

Сподели лична мантра, мото, ритуал, които те зареждат.

Това, от което се ръководя в чисто човешки аспект, е вътрешното ми верую, че истинската ни, съкровена човешка същност знае, че нямаме нужда от нищо, за да бъдем добри. Тя знае и че във Вселената няма недоимък. Нашата вътрешна същност не бива да се бори с нашата външна същност – те трябва да се допълват и обогатяват взаимно. Еднакво нужни са, еднакво значими – за нас и за другите хора.

Каквото е вътре, това да е отвън.

Другото е сбъркано!

 

Когато си претоварена или чувстваш липса на вдъхновение, как палиш огънчето си?

Когато това ми се случи, тръгвам по изложби. По този начин успявам да избягам от сивотата и зареждам сетивата си с багри.  Отсъствието на вдъхновение, за мен е показател, че имам дълбока нужда да се наситя с цветове. Гледайки чудесните картини, усещам, как цветовете ме обгръщат, проникват в дълбините на душата ми и точно там в най-тъмните ми недра заиграва нещо като слънчево зайче. Това е знак, че вътрешната ми светлинка е запалена.

 

Кога се чувстваш най-креативна?

След срещата с определен тип хора. Има едни такива същества които аз наричам „слънца“, защото огряват и стоплят. Отиваш при тях, привлечен от лъчите им, като на слънчева полянка. А когато си тръгнеш, усещаш как целият светиш, запален от топлите им лъчи. Контактът с тях успокоява, зарежда с енергия, ентусиазъм и идеи. Благословена съм, че такива „слънца“ присъстват в живота ми. Те разпалват вдъхновение и изобретателност в мен! Още по-хубаво е, че усещам как моето пламъче се отразява в техните очи и тогава знам, че искрата е от Бога и е безценна. Хубаво е да светиш!

 

 

 

Каква искаше да станеш като малко момиченце?

О, исках да стана лекарка, както много други малки момиченца. Имах набор от лекарски инструменти – слушалка, спринцовка и стетоскоп /разбира се играчки/. И постоянно преглеждах плюшените си мечоци… След това реших, че искам да стана машинописка и да имам машина…. Обаче, имаше нещо, което тогава ме привличаше по един необясним и загадъчен начин! – Когато приседнех до своя  дядо, който правеше бижута, гледайки го как борави с различни кристали и своите /причудливи тогава за мен/ инструменти, как от миниатюрни елементчета създаваше един красив накит, потъвах в друг свят, много приказен и очароващ. Тогава сякаш изчезвах и неусетно се сливах с онзи творчески процес, който той осъществяваше. Именно по онова време за пръв път изпитах това ново за мен усещане, съпътстващо сътворяването. Не съм и предполагала, че един ден това ще се превърне и в мое поприще.

 

Какво научи от детството, което сега оказва силен ефект върху твоето настояще?

Ама че сложен въпрос! – Вероятно защото въпреки годините аз още се усещам някак по детски. Душата ми е на дете, както и мислите, понякога и страховете ми. Колкото и години да минават а аз да израствам с тях, някак не се усещам възрастна. Може би именно това – че съм запазила детето в себе си, сега оказва влияние върху настоящето ми и ме прави човекът, който съм.

 

 

Кое е това нещо, което те държи будна нощем?

Идеите. Често, затваряйки очи, като на фотолента ми се изреждат варианти за накита, над който работя. Всички възможности, които обмислям се завъртат, като отделни кадри и мога да ги „разгледам“ от всякъде за да взема най-доброто решение. Случва се да се събудя през нощта и изведнъж да ми се пръкне идея за нещо. Тогава ставам, изваждам скиците и започвам да рисувам. Не искам да чакам до сутринта, рискувам да я забравя. Имам изключително въображение. Понякога, будна ме държат мечтите. Имам свой вътрешен свят и често пребивавам в него.

 

Каква е твоята бизнес философия?

Много е трудно един творец да прави бизнес, защото неговият ум е отворен към други неща. Но въпреки това човек трябва да търси възможности за презентиране на своето творчество и начини да реализира продажби. Иначе то остава затворено и невидяно. А какъв е смисъла да сътворяваш красота, когато тя няма да може да достигне до никого, нито да докосне нечия душа, нито да нахрани нечии сетива?! Когато обаче сухата материя на бизнеса се съчетае с любовта към работата, тогава творческият процес остава неопорочен.

 

Благодаря!

Още за Диана Берчева ТУК

 

 

Кликни върху картинката и се регистрирай, стани един от групата от над 500 души и получавай мотивационните бюлетини на Judway. Защото сами избираме и създаваме желания от нас живот и всички имаме нужда от мотивация.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.