Настрой мелодията на мислите си

posted in: Life Thoughts | 0

Всяка секунда от всяка минута през ума ни преминават хиляди мисли. Те могат да са положителни. Могат да са отрицателни. Такива, които искаме или не желаем. Които ни служат или са безполезни. Правещи ни щастливи или нещастни. В крайна сметка мислите ни могат да създават нашата реалност.

 

Мнозина не са наясно и ежедневно им отговарят несъзнателно. Обикновено сме толкова ангажирани с отглеждането си, че нямаме време да разберем какво се случва в ума ни. Бомбандирани сме от телевизия, интернет, списания, вестници, радио…за какво трябва да мислим. Образователната ни система е изградена, така че да ни казва КАКВО, вместо да ни учи КАК да мислим. Но ако имаме силата, способността и умението да променяме мислите, ще имаме контрол над себе си, живота си, съдбата си.

 

Виждам в моя живот как са се променяли определени обстоятелства, когато съм променяла начина си на мислене. Невинаги е било лесно, но когато е ставало съм стигала до много по-положителен и красив завършек, а ситуацията е била в полза, както за мен, така и за хората около мен.

 

Животът ни поднася често обстоятелства и събития, които не ни харесват или не можем да контролираме: загуба на работа, болест, приключване на връзка и т.н. В такива моменти чувстваме, че нямаме контрол над това, което ни се случва и изпадаме в състояние на отчаяние и безсилие. Но ако пожелаем и се осъзнаем, разбираме, че имаме избор как да гледаме и мислим за себе си в тази ситуация.

 

В много книги ни съветват, че ако започнем да мислим позитивно, ще стане по-положително около нас. Обаче по-лесно е да се каже, отколкото да се направи. Ако, примерно, сме в момент от живота си, когато в ума ни присъстват повече негативни мисли, е трудно така лесно да последваме този шаблон.

 

Ако не се научим как да променяме мислите си, те ще ни тласкат нон – стоп към различните крайности: които искаме или не искаме, създаващи ни болести или благосъстояние, подобряващи или влошаващи връзките ни, финансова стабилност или нестабилност, положително или отрицателно въздействие върху нашето щастие и спокойствие.

 

Във времената, в които живеем имаме огромна необходимост от умения как да се справяме с това.

 

Ето няколко съвсем простички насоки, които за мен са полезни:

 

  • Станете наблюдател на мислите си. Отстъпете встрани от диалога, който се случва в главата ви. Не съдете мислите, просто ги приемайте. Не забравяйте, че това не е начин за спиране да мислите напълно (нещо невъзможно, докато не станем много добри медитатори), а за насочване на ума да работи за нас, а не срещу нас.
  • Спрете да се идентифицирате с мислите: може да си повтаряте „Аз не съм тези мисли, тези мисли не са мен.“
  • Задавайте си въпроса: Искам ли, което мисля днес да се превърне в моя реалост утре?
  • Питайте се: Тази мисъл истина ли е наистина?
  • Практикувайте дишане, медитация, йога пози, които помагат за забавяне на ума и приземяване към тук и сега.

 

От Юлия Атанасова

 

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.