Споделено за щастието с Димитър Коцев – Шошо

 

Интервю: Юлия Атанасова

Снимки: личен архив Димитър Коцев – Шошо

 

Димитър Коцев – Шошо е сред любимите ми български режисьори и писатели. Завършил е кино и тв режисура в НАТФИЗ. Автор е на романа “Лора от сутрин до вечер”, по който заснема и едноименният филм. В момента по кината можете да гледате най-новия му шедьовър “Маймуна” с участието на Анна Пападопулу и Юлиян Вергов. Неотдавна излезе и романа му “Скарида”. Междувременно снима доста телевизионни предавания, реклами и музикални клипове, превежда книги – негови са преводите на световни автори, като Том Робинз, Пол Боулз и Труман Капоти.

Поканих го  в Judway, като почитател на творчеството му, възхищавам се на ентусиазма, с който подхожда и успява да реализира всеки един от проектите си. Филмът “Маймуна” буквално ме пропи с чувство на смирение. След прожекцията се качих в колата, преливаща от безусловна любов към всички хора, към живота. На вас колко често ви се случва подобна откровенност? Или да чуете думите: “Бягайте, бъдещето идва. Всеки ден” – с тях започва романа му „Скарида“. Като с магическа пръчка става всичко – така  действат чудесата на Шошо.  Да, той провокира вътрешни диалози у нас с творчеството си – от тези разговори със себе си за всички аспекти на що е то да сме истински хора. И с всеки свой финал, на филм или книга,  отваря пространството ни за размисъл и въображение: за живота, смъртта, радостта, скръбта, вярата, всичко, за което копнеем, липсите, които ни тормозят, истинската любов и реалните ни взаимоотношения.

 

Изключително благодарна съм за днешното му участие в “Споделено за щастието”.

 

_dsc0147

Димитър Коцев – Шошо на премиерата на филма „Маймуна“ със семейството си

 

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СМЕ МАЛКО ЛУДИ, ЗА ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ?

Нека да започна от това, че намирам идеята за щастието за силно надценена. Чудесно е от време на време да изпитваме щастие, но ако сме щастливи непрестанно значи сме в опасна фаза на някоя тежка психическа болест. Хората са устроени така че да изпитват честа неудовлетвореност, за да може да се стремят към промяна и така човечеството да се развива. Мисля, че стремежът към щастие, дори и безплоден, е много по-важен от самото чувство на щастие.

 

ТРЯБВА ЛИ ДА СМЕ СВЪРЗАНИ С ДЕТСТВОТО СИ, ЗА ДА СМЕ ИСТИНСКИ ЩАСТЛИВИ?

Може би ще се повторя, но за пореден път ще цитирам любим кой писател, който казва: “Никога не е късно да имаш щастливо детство.” Истински щастливи са онези, които са имали щастливо детство и не спират да искат още от него.

 

КАК БИ ОПИСАЛ ИСТИНСКОТО ЩАСТИЕ? А РАДОСТТА?

Истинското щастие не може да се опише – това съм сигурен за себе си. Ако можеш да го опишеш с думи значи е нещо друго – постижение, забавление, самодоволство. Истинското щастие е когато имаш топка в гърлото и нямаш нужда да си обясняваш как тя се е появила там. Радостта от друга страна е емоция, която свързам с другите – мога да се радвам за друг, но не и за себе си, защото тогава радостта се нарича гордост. Без да съм религиозен смятам гордостта за недостойна емоция.

 

СЪЩЕСТВУВА ЛИ ФОРМУЛА ЗА ЩАСТИЕ?

Ако има такава формула, не искам да я знам, защото това ще е краят на моите стремежи. За щастие формула за щастие няма.

 

_dsc0123

Димитър Коцев – Шошо на премиерата на филма „Маймуна“ с екипа на продукцията

 

ЛЕСНО ЛИ Е ДА РАБОТИШ ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ?

Не мисля. Ако истински обичаш нещо, искаш да си перфектен в него. А да си перфектен е невъзможно, така че не е никак лесно. Работил съм най-различни неща и най-лесно ми е било да правя такива, които не обичам, защото при тях отговорността към самия себе си е минимална.

 

КАКЪВ ИСКАШЕ ДА СТАНЕШ КАТО МАЛЪК?

Не си спомням. Вероятно космонавт – по време на моето детство те бяха безусловните герои. А днес са просто служители, чието пътуване до работното място е по-дълго от това на останалите хора.

 

ВЯРВАШ ЛИ В МЕЧТИТЕ?

Вярвам, че човек има нужда от тях. Те могат да бъдат много добър стимул да започнеш да действаш в определена посока, но също така могат да бъдат и утеха, когато нещата не вървят. От малък обичам да мечтая вечер преди заспиване – ако знаете колко интересен паралелен живот съм имал чрез мечтите си.

 

СБЪДВАТ ЛИ СЕ ТВОИТЕ МЕЧТИ?

Сбъдват се известен процент от мечтите ми – точно толкова, че да не се отказвам. Животът си знае как да дозира сбъднатите мечти. И трябва да сме му благодарни за това, защото “повече сълзи са проляти за сбъднати молитви отколкото за несбъднати.” Тези думи на Света Тереза от Авила са в основата на заглавието на едноименния роман от Труман Капоти. Един ангел и един демон споделят това мнение значи вероятно е вярно.

 

КОЯ ДЕТСКА ПРИКАЗКА ВЪЗРАСТНИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ПРЕПРОЧИТАМЕ ПО-ЧЕСТО И ЗАЩО?

Винаги съм намирал класическите приказки за ограничени. Необходимостта във всяка една от тях да има ясна и категорична поука ги прави тромави и скучни. Харесвах и все още харесвам приказките на Джани Родари и Доналд Бисет. Намирам ги за най-интересни, защото не съдят, не раздават рецепти, а разказват за всякакви човешки и животински чудатости без да им слагат етикети. Сравнете това с мрачния морален садизъм на братя Грим или Ханс-Кристиан Андерсен…

 

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

Трудно. Не съм утринен човек. Моят ден започва истински следобяд – тогава ми хрумват най-интересните неща, тогава общуването с хора ми е най-приятно. Предпочитам красив залез пред прекрасен изгрев.

 

КАКВО ПРАВИШ, КОГАТО СИ ПРЕТОВАРЕН ИЛИ ПОД СТРЕС?

Пея фалшиво с всичка сила. Викам до прегракване. Спортувам, ако имам възможност в този момент – няма по-приятно разтоварване от това да тичаш като някакъв малоумен дакел след една топка. В краен случай си намирам някаква работа, върху която да се фокусирам.

 

betahaus-football

 

КОЕ ТИ НОСИ ЧУВСТВО НА ПЪЛНОТА?

Изпълнен се чувствам в кратки неуловими моменти, които изчезват в мига, в който осъзная, че ме изпълват. Параграф 22.

 

КАК СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, НЯКОИ ПРОСТИ ТРИКОВЕ, РИТУАЛИ?

Смея се, когато ме боли. Усмихвам се, когато ми е тъжно. Така успявам да обезоръжавам отрицателните емоции, засега се оказват безсилни пред този подход.

 

КАКВО Е ЗА ТЕБ ЗАРЕЖДАНЕТО? КАК ГО ПОСТИГАШ?

Най-зареждаща за мен е физическата умора. Тогава мозъкът остава насаме със себе си и мога да измислям нещата, които са ми необходими в работата. Да съм напълно отпочинал е състояние, което не ме стимулира. Когато съм зациклил, обичам да се разхождам из непознати места в града, за да си уморя краката и да си напъля очите с неща, които виждам за първи път. Зареждат ме всичко онова, което не съм виждал и не съм преживявал. С годините това става малко по-трудно отколкото когато си малък, но ако човек търси съзнателно новото, все ще намери нещо останало невидяно, нечуто, ненаправено.

 

БИ ЛИ СПОДЕЛИЛ НЯКОИ МЪДРИ ДУМИ, КОИТО СА ОКАЗАЛИ ДИРЕКТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЖИВОТА ТИ ДНЕС.

Мъдри думи има толкова много, че не мога да свържа целия си мироглед с определена фраза. Смятам, че човек не трябва твърде много да се привързва към някаква мъдрост, защото това е първата сигурна стъпка към закостеняването, към конформизма. Иска ми се да вярвам, че предстои да чуя още много мъдри думи, които тепърва ще влияят върху живота ми.

 

shosho-3

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.