Споделено за щастието с Иво Димитров

 

Досега в “Споделено за щастието с ….” гости ни бяха изключителни дами, които ни вдъхновиха толкова много с посланията и опита си.

В разгара на Коледните празници дойде време да поканя и първия мъж за рубриката. Сигурна съм, че това интервю носи нещо различно в себе си и ще бъде интересно за всички ви.

Талантлив, симпатичен и зареждащ. И това, което много ме впечатли, докато си говорихме с Иво, е че една от целите му е просто да бъде добър пример за търсещите успех и щастие. Щастлива бях да чуя от него и това, което споделям и аз самата: всеки, който иска да живее осъзнато е необходимо просто да извърви сам пътя си, без някой друг да му казва какво да прави, а като наблюдава и приема примера на учителите, влезли в живота му.

Кой е Иво Димитров, с какво се занимава и какво вълнуващо има да сподели с нас, ви препоръчвам да разберете сами. Ще полетите. Обещавам. Говорим си за щастието, успеха, свободата, богатството.

Интервю: Юлия Атанасова

 

ИВО, БИ ЛИ НИ РАЗКАЗАЛ МАЛКО КАКВО Е НЛП И КАК ПРОМЕНИ ЖИВОТА ТИ?

Накратко НЛП е метод за препрограмиране на ума. Надълго няма да ни стигне и цяла седмица да обясня какво включва НЛП. Затова ще продължа с кратките обяснения. НЛП включва мисловната нагласа и езика на тялото. НЛП ни помага да разберем успешните модели в живота на човека. Както е популярно днес да правим разлики между това какво правят успешните хора и какво правят неуспешните, така НЛП събира в себе си всички модели на успеха, били те относно парите, работата, връзките, справянето със страхове и ограничаващи убеждения и личните предизвикателства. Също така ни дава начини да извличаме тези успешни модели, от която сфера пожелаем и да ги инсталираме бързо в себе си.

 

Просто трябва да видим начина на мислене и поведението на хората, които успяват в дадени ситуации и ги повторим, за да успеем и ние в тях. Точно това е най-трудно при хората. Да инсталират желан модел на успеха и да започнат да мислят и действат по определен начин. Като цяло всеки в себе си притежава механизма на успеха, просто някои съумяват навреме да го активират, докато на други им трябва или много повече време или малко побутване от страна на НЛП терапевта, за да стане бързо.

 

На мен НЛП ми помогна, когато бях в сферата на директните продажби.

Буквално съм спирал хора по улиците и съм влизал в офиси и бизнес сгради, за да усъществя продажба на момента. Аз отивам с нещо стойностно за хората и в замяна взимам пари на място, без увъртания, без насрочени срещи, без повторни виждания – веднага. Това беше може би една от най-възнаграждаващите професии, които съм имал, не само откъм пари, но и откъм умения. Умението да „продаваш” е заложено в нас още от деца. Това според мен е истинският ключ към успеха. Просто някои го заглушават в себе си, заради средата и ограничаващите убеждения, с които ни засипват, а други развиват това умение, без да ги засяга мнението на околоните. Ние така или иначе продаваме ежедневно.

 

Продаваме идеите си, мнението си, убежденията си и волята си на другите. Всеки ден. Без изключение. И който го прави осъзнато, той успява. Останалите овъртат и бягат от истината. Въпросът е когато ни продават нещо да направим разлика дали то ще ни донесе стойност или ще ни събори и да вземем решение.

 

А сега към промяната, която внесе в живота ми НЛП.

Буквално за 3 месеца се превърнах от нищо неразбиращ интроверт в тип, който просто отива и взима това, което поиска, като дава някаква стойност в замяна. Издигнах се до треньор със собствен екип от търговци, които обучавах как да продават и съм имал дни, в които буквално за няколко часа съм изкарвал над 120лв.

Всичко беше чудесно до един ден… нещо се случи. Продажбите ми спаднаха и на ден изкарвах едвам между 5 и 20лв. Имал съм и дни, в които съм се прибирал без пукната пара. Не знаех какво става. Правех същите неща, продавах същите продукти… всичко, както преди, с разликата, че резултатите ми бяха други.

По това време четях много и различна литература за продажби, мотивация и личностно развитие. Установих, че проблемът може да е само в моя „компютър”. Много колеги също са имали подобни периоди, но те приписваха проблема или на продукта или клиентите, но не и на себе си. Това им беше грешката и накрая се отказваха от работата, след като от фирмата дори им даваха да продават по 2-3, дори 4 продукта на същата цена, като един. И все пак нещата не им се получаваха.

Тогава започнах да търся решение.

Не помня откъде чух за НЛП за пръв път, но идеята да препрограмираш ума си с лекота ме грабна веднага. Започнах да ровя и да търся начин да усвоя този метод. Не бях прочел нито една книга или статия по въпроса. Директно щом видях, че има курс се записах за него. Знаех дълбоко в себе си, че това е нещото, което ще ме изкара от дупката, в която бях попаднал и не възнемерявах да се правя на професор и да се уча сам от книги. Трябваше да греба от източника с пълни шепи и да практикувам с човек, който знае какво прави.

Тази нагласа може би ми е помагала още от ученик да напредвам бързо в почти всичко, с което се захвана. Повечето хора, особено в България искат да станат сами експерти във всичко и са готови да погубят години в четене на евтини или безплатни ресурси, но не и да дадат пари, за да наемат някой да им свърши работа или да получат достъп до човек, който може да ги научи на нещо буквално за месеци, ако не и седмици.

 

Както е казано, евтиното винаги излиза скъпо и обикновено най-скъпото, с което плащаме е времето ни. Хората просто не го ценят достатъчно високо… докато си мислят, че го имат в изобилие.

Затова на моите обучения първото, което правя е едно упражнение, в което хората се виждат как се събуждат една прекрасна сутрин, стават от леглото и когато се обърнат, виждат тялото си неподвижно. Мъртво. Може да е малко крайно, но понякога трябва психиката ни да се поразклати. Губим нещо, за да започнем да го ценим. Това отново е модел при човека.

Ценим нещо най-много щом разберем, че нямаме пълен контрол над него и можем да го изгубим в миг. Това е единственият начин да установим кои всъщност са важните неща и хора в живота ни. За останалото изобщо няма да ни пука, ако си представим, че го губим.

 

 

 

Да се върна на историята си…

НЛП курсът беше почти 2000лв., а нямах парите, но желанието да го изкарам и вярата, че това е решението бяха по-силни от обстоятелствата. За това ги промених. Напуснах продажбите и се хванах на „сигурна” работа, каквато между другото бях казал, че никога няма да работа – в офис на компютър. Никога не казвай никога, хаха.

Със скромна заплата от 500лв., това беше най-подходящата възможност, без да правя крачка назад към още по-старата ми професия – ресторантьор. Там извървях пътя си от сервитьор, през готвач до съ-собственик на ресторант за 8 години, като броя и гимназията. Може за някои да няма логично обяснение за решението ми.

Просто сърцето ми казваше какво да правя и го следвах… както правя и до ден днешен.

Записах курса по НЛП, уговорих разсрочено плащане и това беше един от моментите в живота ми, когато наистина дадох всичко от себе си, за да постигна целта си. Спрях дискотеките, цигарите, безцелните излизания по кафета, продадох колата, намалих разходите. Дори не упях да завърша курса с първата група, стигнах до половината, поради недостатъчно финанси. Посъбрах още и се включих да го доизкарам с друга група след няколко месеца.

По време на курса разбрах какво ми е пречело да продавам. Бяха просто няколко незабележими негативни мисли, които се бяха зародили покрай семейството ми (много ги критикувах, за дето не са повече, като мен. Моя си грешка.) и се изразяваха неуловимо в рабтотата ми. Няма как научно да ви го обясня. Хората просто усещаха, че нещо с мен не е ОК и дори да бяха на крачка да купят, накрая се отказваха и се прибирах, без продажби. И ми трябваше човек (Алекс Попов) и метод (НЛП), за да мога да забележа тези пречки в съзнанието си, за да ги отстраня.

На курса взех важно решение за живота си, което е и причината да си говорим днес  – да помагам на другите да излязат от „дупката”, в която бях и аз – нещата си вървят, но един ден нещо се случва и всичко тръгва надолу. Много успешни спортисти, предприемачи и хора, които постоянно се развиват също попадат в нея. Аз помагам на хората да стигат до новото ментално ниво по-бързо и да хармонизират успеха с развитието си. Защото на всяко следващо стъпало, ние сякаш започваме отначало, ако някой не ни покаже, че трябва да сме гъвкави и просто да променяме начините и знанията постоянно. Иначе се проваляме отново.  Най-добрият начин да пробиваш бързо е, като тренираш ума си постоянно и имаш някой, който да ти помага по пътя от време на време. Не рискуваш толкова да се сринеш, докато си на върха, ами преживяваш само леко разклащане, но продължаваш с пълна пара. Така започна кариерата ми на НЛП терапевт. Кариера, за която още през първите месеци имах план как ще се развие през следващите 5 години, след като преоткрих любовта си към продажбите чрез онлайн маркетинга.

 

 ПРАВИШ ТРЕНИНГИ, КАКТО ЗА ЛИЧНОСТНО РАЗВИТИЕ ТАКА И ЗА УСПЕХА В БИЗНЕСА. КАК СПОРЕД ТЕБ ОСЪЗНАВАНЕТО ПОВЛИЯВА УСПЕХА В КАРИЕРАТА НИ?

Осъзнаването е точно онази работа, която трябва да свършим, когато качваме стъпалата в развитието си, за които споменах преди малко. Да осъзнаеш, че си на друго ниво и че трябва да предприемаш различни действия и да мислиш по различен начин е от критична важност за бизнес развитието. Когато започнеш соло и развитието ти потръгне, ако не осъзнаеш, че имаш нужда от още хора, с които да работиш и на които да делегираш отговорности в бизнеса си, ти просто неминуемо ще изостанеш спрямо собствения си растеж и моментум, който си създал. Или ще фалираш или ще стоиш на едно място, докато не ти омръзне и не се хвърлиш към нещо друго или пък станеш отново служител.

 

Развитието е растеж и живота във всяка една сфера е точно това. Вселената се разширява, всичко в света преминава от едно състояние в друго, всичко е движение и промяна. Просто е невъзможно да стигнеш една точка в развитието си и да останеш там. Или продължаваш напред или изоставаш. Животът тече. Времената се менят.

 

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СИ УСПЯЛ, ЗА ДА СИ ЩАСТЛИВ?

Необходимо е да си щастлив, за да си успял.

 

ОТ КАКВО ИМА НУЖДА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРСКИЯ ПРЕДПРИЕМАЧ – ОТ ОСЪЗНАВАНЕ ИЛИ ОТ СТРАТЕГИЯ?

От осъзната стратегия за осъзнаване.

Нека поясня. Един предприемач е нужно осъзнато да направи стратегия за развитието си, като това развитие означава, колкото може повече да показва какво ще е нужно да осъзнае след всеки етап. Всички сме наясно, че ние постоянно се учим и да се поддържаш в състояние на постоянна отвореност за следващото осъзнаване е от огромно значение.

Ако, например. вземем един човек, който е с предприемачески дух и иска да бъде автор на книга. Между другото според мен всеки артист и човек, който може да предостави услуга или да произведе продукт, трябва да започне да се приема, като предприемач, иначе рискува да осакати развитието си.

И така, този автор трябва да създаде осъзната стратегия. ОК, ще напише книгата, но кой ще я купи. Не можеш да се надяваш, осъзнатата стратегия означава да се увериш. Тоест, той трябва да осъзнае и приеме, че му трябва аудитория. Умно е, а също и възможно, дори наложително да започне да гради аудитория още преди да е написал първата глава от книгата си. Единственото, от което има нужда е солидно послание, което иска да предаде на конкретна група от хора. Дори да не знае коя е тази група от хора, комуникирането на посланието му, ще си намери и отсее точните хора за него.

Това става посредством социалните медии, блог, като твоя и моя, имейл лист, който да започне да гради, чрез тези инструменти и каквито още иновативни начини се сети. Най-хубавото е, че са безплатни и всеки, който би могъл да си позволи неговата книга има и достъп до интернет.

Продуктът, аудиторията, платформата, имейл лист, ОК. Какво друго?

Бизнес модел.

Много автори оставят огромни пари на масата, както се казва, като не използват пълния потенциал от посланието, което комуникират, чрез книгата си. Това е само Front End продуктът. Back End стратегията е най-доходоносната част от бизнес модела.

Вземете за пример мобилните оператори. Смятате ли, че те печелят от продажбата на телефони? Да, на нашият пазар може би, но програмите с договорите са онова, което им носи най-много и най-вече постоянен паричен поток – всеки месец. Там са парите.

При нашият човек с книгата, това може да е он-лайн курс, семинари, частен клуб с месечна такса, който да води регулярно. Може да е всичко, което разгръща посланието му, така че да е още по-полезно и по-достъпно. Все пак, хората приемаме информация различно. Някои обичат да четат, други обичат аудио, трети са фенове на видеото. Не трябва да се оставя непреобърнат камък и неизползван потенциал.

И това е да стратегираш осъзнаването си, защото утре не знаеш каква нова платформа или идея ще се появи, която да разгърне още потенциала на сегашната ти стратегия.

 

В ЕДНА ОТ ТВОИТЕ СТАТИИ НАСЪРЧАВАШ СЛУЖЕНЕТО, БИ ЛИ СПОДЕЛИЛ МАЛКО И ТУК ЗА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СЛУЖЕНЕ И СЛУГУВАНЕ В КОНТЕКСТА НА ОТНОШЕНИЕТО НИ КЪМ ПАРИТЕ?

Много готин въпрос. Припокрива се с предишният, защото може би на някои хора се е сторил твърде бизнес и меркантилен.

Служенето е в основата на всеки бизнес. Затова и бизнесите съществуват – за да служат на хората. Във времената, когато парите не са съществували, служенето, продажбата и трансакциите са се случвали посредством бартерния подход. Когато искаме да печелим повече пари, единственото, което трябва да направим, ако следваме етични модел на бизнес е да добавим още стойност в нашия продукт или услуга. Когато го направим по-ценен за пазара, така печелим повече пари.

Както преди няколко дни някой ми прочете, че Харисън Форд е получил 15 милиона долара за участието си в новия Star Wars + 5% комисион от продажите, а останалите актьори само по около 300 000 долара, въпреки, че и те са участвали в други части на сагата.

 

Форд обаче през годините е качил стойността си многократно над тяхната с многото си участия в касови филми. А участията са толкова, защото е инвестирал в себе си време, усилия, внимание и пари, за да се усъвършенства така, че публиката да го възприема, като по-ценен и по-стойностен актьор, отколкото е бил в началото на кариерата си. Той буквално е мултиплицирал стойността си.

И това става по начин, който повечето хора не правят, а именно  да вземеш едно решение и да посветиш живота си на него. Само така можеш да извлечеш пълния потенциал от себе си.

Мнозина до късни години продължават да скачат от едно на друго, търсейки перфектната работа, без да осъзнават, че единствения инструмент, който трябва да приемат, като своя работа е себе си.

 

И тук идва и слугуването. Повечето хора казват, че не са меркантилни, а парадокса е, че те най-много слугуват на парите и всяко нещо в живота съпоставят с конкретна сума пари. Дори себе си. Те си знаят, че струват 800лв. на месец и без значение от работата, те се продават за толкова и буквално правят каквото им кажат за тези пари. И вместо да се фокусират върху това как да направят от себе си по-високо стойностен човек, те гледат как да намерят работа, в която да взимат същите пари, но да минат по-тънко с по-малко работно време, повече почивки, по-лек труд и т.н.

 

КАКВО ЗА ТЕБ Е БОГАТСТВОТО?

Интересен въпрос. За мен богатството може би е това да виждаш богатство навсякъде. Въпреки, че го виждам почти навсякъде, все още си имам някои бариери, които когато ги открия гледам бързо да ги изчистя. Усещам се как за някои неща и хора в живота, все още не гледам с очите на богатството. Това, като се замисля е нагласата да оценяваш високо всичко около теб. Да, определено има неща, които все още не ценя достатъчно високо. Но като се обърна назад и видя преди време колко неща не съм ценял изобщо, като например времето си, то определено мога да кажа, че имам голям напредък.

 

А ЩАСТИЕ?

Щастието е ключава тема в обученията ми и това, което носи щастие на всеки човек е наличието на 3 елемента в живота му: свобода, принос и развитие. Просто всеки човек трябва да разбере за него конкретно какво означават тези три елемнта.

За мен щастието е да имам свободата да правя каквото искам, както искам, с когото поискам. Да имам свободата да разполагам с времето си и парите си, тоест от мен да зависият какво се случва с тях. Да имам свободата да експериментирам в бизнеса и с живота си. Да обичам безусловно хората, които са ми важни и да служа на съзнателните предприемачи. И да напредвам и да се развивам ежедневно, дори с нещо малко.

 

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

Освен типичните: оправяне на леглото, банята и т.н., често започва със самодисциплина за хубава мисъл.

Затова четенето помага много, медитацията или комуникацията с някои от моите коучове. Накратко денят се старая да започна с настройка за успех. 😀

Всичко останало е, както ми дойде. Нямам конкретни ритуали, не се чувствам свободен с тях. Имам си 7 важни неща за мен, които искам да направя през деня… всеки ден, за да си лягам напълно щастлив и няма значение по кое време ще ги направя.

 

КАКВО ПРАВИШ, КОГАТО СТЕ ПРЕТОВАРЕН ИЛИ ПОД СТРЕС?

Отпускам се… и се усмихвам… на живота.

 

КОЕ ТИ НОСИ ЧУВСТВО НА ПЪЛНОТА?

Служенето и свободното изразяване на любовта и мислите ми.

 

КАКВО ЧЕТЕШ В МОМЕНТА?

“Тибетското изкуство на живота” – уникална книга с много добри практики за медитация. Харесва ми най-вече, защото философията й се припокрива много с моята философия, която преподавам в курсовете си.

 

Интересно е как, когато човек започне да работи със себе си, започва да вижда в колко много книги нещата, които са написани и обяснени са идентични с истините, до които сам е стигнал.

Когато създадох първия си курс, почти не бях чел толкова книги, разчитах на преживяванията си и НЛП, но след това започнах да чета много и по едно време чак се чувствах, все едно съм изкопирал съдържанието от тези книги, без дори да съм ги чел. Мислех да спра курса, за да не помислят хората, че съм преписвач, хаха. После обаче дойде осъзнаването, че всичко е едно. Сега дори, когато слушам деца да философстват относно живота или някой предприемач да говори за бизнес, без изобщо да се интересува от тема личностно развитие, разпознавам и своите открития за живота.

Тогава си формулирах една мисъл:

 

Истината е една, само пътищата до нея са различни.

Затова и окуражавам хората да намерят своите пътища и ментори.

 

КАКВО СЛУШАШ?

Всичко, най-вече хип-хоп и хаус. Едно време се изявявах и като DJ сред приятели и познати, а за кратко и на ледената пързалка на Ариана. Музиката толкова силно e преплетена с живота ми, че не знам как бих живял, без нея. Наистина не мога да си го представя. Музиката е била до мен във всички мои периоди и състояния и на нея дължа много, адски много за успехите си.

 

ЛЮБИМА И БЪРЗА ТВОЯ ВКУСНА РЕЦЕПТА?

Пици, правя ги за 7 минути, когато имам идеалните условия. 😉 На рецепти не разчитам, освен ако не трябва да се следват фундаменталните стъпки, без които не може. Като цяло винаги експериментирам и почти никога не повтарям сготвено ястие по същия начин.

 

КАК СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, НЯКОИ ПРОСТИ ТРИКОВЕ, РИТУАЛИ?

Фитнес, четене, медитация, ям където, както и каквото ми се яде. Всичко е в настройката на ума, дори визията на тялото ти. Дори с малко и даже нередовни упражнения пак може да имаш стегнато тяло, ако имаш правилна нагласа на ума. Факт.

 

КАКВО Е ЗА ТЕБ ЗАРЕЖДАНЕТО? КАК ГО ПОСТИГАШ?

Имам три начина за зареждане.

Единият е спонтанен, когато не идва съзнателно и целенасочено, това е когато се вдъхновя. Не знам къде, как и за какво ще ми дойде вдъхновение, но когато дойде, гледам да не го изпускам. Между бъдни вечер и коледа в 1:50 написах имейл/писмо, което стана идеално за първи януари 2016 да изпратя до аудиторията си в имейл листа.

Вторият начин е физически упражнения. Раздвижиш ли кръвта и ускориш ли сърцето малко, без да го преуморяваш, няма как да не се заредиш. Става и с леко разтанцуване вкъщи. Преди седмица изкарах буквално 12 часа нонстоп парти, като обиколихме 5 заведения. Нямаше да мога, ако не танцувах постоянно… в рътъм, умерено, без излишни движения. Чудеха се как успях. Ами така – нагласа и двжение, без да се претоварваш.

А за третият споменах по-рано – позитивната обратна връзка на хората. Така се уверявам, че това, което правя има смисъл. А смисъла ме зарежда.

 

ИМАШ ЛИ ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ?

Време имам за всичко, като всеки човек. Въпроса е да реша да го инвестирам в правилните дейности. Имах период, в който бях изоставил забавленията и това ми струваше някои неща. Сега гледам да инвестирам малко повече в това, защото ми е един от двигателите за успех и не бива да го лишавам от гориво.

 

СПОДЕЛИНЯКОИ ТВОИ ЛЮБИМИ МАНТРИ, СЪЖДЕНИЯ.
Ето някои, които съм формулирал за себе си:

 

Дишай, отпусни се и действай.

Започни, преди да мислиш, че си готов.

Знаеш какво искаш и как да го постигнеш. Можеш, защото правиш.

Вложи целият си фокус и енергия в правенето не едно нещо сега.

Няма значение дали ще откриеш себе си или ще създадеш себе си, така или иначе трябва да свършиш определена работа.

Това, към което изпитваш страхопочитание, свива стомаха ти и изпълва сърцето ти с радост щом си представиш, че се реализира – това е твоето нещо.

 

МОЛЯ ТЕ, СПОДЕЛИ НЯКОИ МЪДРИ ДУМИ, КОИТО СА ОКАЗАЛИ ДИРЕКТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЖИВОТА ТИ ДНЕС.

Толкова са много. Почти всяка трета мисъл ми оказва влияние, защото се опитвам наистина да я чуя, осмисля и осъзная.

 

На първо време се сещам за думите на Робин Шарма, които винаги внасят доза спокойствие и увереност, когато имам нужда:

„Промяната е трудна в началото, разхвърляна в средата и великолепна в края”.

 

После се сещам за заглавието на една книга на Ричард Брансън:

„Майната му! Да го направим”.

– това ме подсеща да действам повече и по-малко да ги мисля нещата. Разбира се, всеки интелигентен човек знае кога е нужно наистина да седне и да помисли нещата.

 

Не трябва цитатите да се приемат абсолютно, а в моменти, когато си прекалено в едната крайност и трябва да стигнеш другата, за поддържане на баланса. За мен баланс не е да си по средата на нещата, а да жонглираш с двете крайности и да ги разширяваш и разтегляш постоянно… в здравословни граници, разбира се.

 

Трето, което ми идва на ум е популярният принцип, който е тотален факт:

„Ти си средно аритметично на 10-те човека, с които комуникираш най-често“.

 

Други мисли, които са оказали ефект върху мен си е мое осъзнаване, което настъпи след като години наред бях в едната крайност на безгрижието и купоните, ежедневно забавление и няколко години прекарани в сериозно изучаване на правилата на живота и бизнеса:

Животът е игра. Научи правилата, за да побеждаваш с интелект, докато се забавляваш в процеса от сърце, като дете с чудотворна вяра”.

 

profile3

За Иво Димитров

Иво Димитров е познат, като програмист …на мозъци. Занимава се с НЛП терапии и он-лайн маркетинг консултации. По този начин той вдъхновява и напътства хората да намерят мисията си и да реализират целите си по един хармоничен и естествен начин, без излишни сътресения и драми.

Иво провежда обучения и уъркшопи с помощта, на които предприемачи и бизнеси от малък и среден калибър се позиционират по-качествено на пазара, комуникират по-ефективно с аудиторията си и да оптимизират продажбените си фунии.

 

Още за Иво Димитров

http://ivodimitrov.pro/

http://blog.ivodimitrov.pro

 

Снимки: личен архив Иво Димитров

 

  1. Благовест Цветанов

    Прекрасно и полезно интервю! Иво Димитров е добър специалист. Лично аз не съм виждал по-добър от него. Радвам се, че има такива хора – готови да дават всичко от себе си ежедневно и ежечасно!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.