Споделено за щастието с Марина Байрактарова

 

“ Споделено за щастието с..” е една непрекъсната поредица с участието на личности, посветили дейността и живота си на щастието.

Гост на рубриката днес е Марина Байрактарова – консултант по женственост и връзки, психолог, създателка на „Бъди вдъхновяваща жена”.

Интервю на Юлия Атанасова

 

КАК СЕ ОТКЛЮЧВА АВТЕНТИЧНАТА КРАСОТА?

С осъзнаване, с отваряне към нея, с движение към себе си. Със среща със себе си, с гледане навътре и спиране сравняването навън, с въображение, с упражнения, в тишина.

ТИ РАБОТИШ С МНОГО ЖЕНИ, КАК ОПИСВАШ ВДЪХНОВЯВАЩАТА ЖЕНА?

За мен е жена, която се наслаждава на живота, която познава дарбите си и с радост ги споделя на света, жена, която вибрира с естествения ритъм на живота, която е свързана с вълшебството, корените си, тялото си, която е надраснала раните си, която може да плаче и да дере, която се разширява и задълбочава, която е будна.

МОЖЕ ЛИ ВСЯКА ЖЕНА ДА Е ВДЪХНОВЯВАЩА?

Всяка жена, която е в контакт с автентичното си себе си е вдъхновяваща.

КАКВО Е ТВОЕТО ПОСЛАНИЕ КЪМ ВСИЧКИ ДАМИ?

Позволи си да блестиш, да се събудиш за вътрешния си свят и да се свържеш със силата на живота, която носиш. Позволи си да вкусваш от живота, позволи си да драскаш и да се гневиш, позволи си да желаеш, да мечтаеш. Движи се, вибрирай, танцувай, пей, рисувай, пиши, греши, бъди лоша, грешница, вещица, фея, шаманка. Упражнявай се на обич към себе си. Бъди смела да се срещнеш с раните си, за да живееш с цялото си сърце.

 

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

Понякога с прегръдка, понякога с усмивка, понякога с целувка, но винаги с отваряне на очите.

КАКВО ПРАВИШ, КОГАТО СИ ПРЕТОВАРЕНА ИЛИ ПОД СТРЕС?

Стремя се да си дам подкрепа, да си дам пространство на себе си, в което да отпусна сърцето и ума си. Обичам да си отварям на случайна страница любимата ми книга за душата “Бягащата с вълци” и да се потопя в дълбочината на думите. А понякога просто си лакирам ноктите, чета списание и си слушам музика.

12020637_10153211153957123_1069780609_o

КОЕ ТИ ДАВА ЧУВСТВО НА ПЪЛНОТА?

Моментите, в които установявам контакт със себе си, с това деликатно усещане на вътрешна сила и присъствие, в които осъзнаваш чудото на живота. Моментите на осъзната среща със себе си, в която си позволяваш да видиш красивото, цветното и многолико създание, което си.

КАКВО ЧЕТЕШ В МОМЕНТА?

“Практическа психотерапия” на Юнг и “Под сянката на Сатурн” на Джеймс Холис.

КАКВО СЛУШАШ СЕГА?

Adele – Make you feel my love

ЛЮБИМА И БЪРЗА ТВОЯ ВКУСНА РЕЦЕПТА?

Любимият ми ягодов чийзкейк: 300 грама бисквити, 1 масло 250 гр, 1 заквасена сметана, 1 сирене Рикота (250 гр), ягоди (500 гр). Натрошавате бисквитите или ги смилате в блендер и ги омесвате с маслото, което е оставено на стайна температура да омекне. Поставяте в тавичка и оформяте блат. За крема: разбивате сметаната, Рикотата и ягодите и изливате върху блата. Охлаждате в хладилника за една вечер и сте готови 🙂 И най-важното, докато бъркате, месите, разбивате – наричайте. Наричането внася магия в живота ни, отваря ни да вярваме в силата на думите, свързвани с корените ни. Чрез него в храната вплитате част от себе си, от личната си вибрация, и така нахранвате сърцата на близките си.

Обичам думите на Айнщайн: „Има само два начина да изживееш живота си. Единият е да живееш така, като че ли не съществуват чудеса, а другият – сякаш всяко нещо е чудо“.

Някак си ми омръзна да живея като робот, посветен само на логиката и видимото. Аз избирам да наричам, да усещам вибрацията в думите, да разказвам.

 

КАК СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, НЯКОИ ПРОСТИ ТРИКОВЕ, РИТУАЛИ?

Медитирам, пиша, вървя, глезя се с вкусна храна, споделям се с близките на сърцето си. Една много лесна и обична практика, която е част от живота ми е следната:

Пускам си любимата си нежна музика, поставям едната си ръка на матката, а другата на сърцето. Отпускам се, наслаждавам се на хармонията от звуци и казвам на себе си Благодаря, на живота в себе си!

КАКВО Е ЗА ТЕБ ЗАРЕЖДАНЕТО? КАК ГО ПРАВИШ?

Зареждането за мен е грижа за живота в мен, грижа за тялото ми, грижа за сърцето ми. С въображение, с отваряне към невидимото, със свързване с природата, с естествения ритъм на живота. Зареждат ме срещите с широки хора, дали под формата на книга или разговор, музика филм или картина. Всеки момент, който ми напомня за разнообразието на света и дълбочината на съществото ми. Обичам да танцувам, да пътувам, да вкусвам от живота.

ИМАШ ЛИ ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ?

Все повече и повече.

СПОДЕЛИ НЯКОИ ТВОИ ЛЮБИМИ МАНТРИ, СЪЖДЕНИЯ.

 

Животът ме обича.

Само това, което може да видиш може да трансформираш.

Всеки човек има своя лична история и носи своите си рани.

12020644_10153211153997123_401380541_o

МОЛЯ ТЕ СПОДЕЛИ НЯКОИ МЪДРИ ДУМИ, КОИТО СА ОКАЗАЛИ ДИРЕКТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЖИВОТА ТИ ДНЕС.

„За да живеете колкото може по-близо до тайнственото диво, вие имате нужда от повече свобода, повече творчески живот, повече усамотение, повече женска компания, повече естествен живот, повече огън, повече дух, повече нови думи и идеи.“ – Клариса Пинкола Естес

„На сърцето трябва да се барабани, за да дадем живот на Жената – скелет, за да се доближим до онази, която винаги е била близо до нас“ – Клариса Пинкола Естес

„Не се свивайте, не се крийте, когато ви наричат „черна овца”, „самотна вълчица”. Онези, на които им липсва проницателност, смятат нонконформистите за чума за обществото. Но историята е доказала, че да си различен означава да стоиш на ръба, да имаш оригинален принос, полезен и смайващ за вашата култура. Ако някога са ви наричали „непокорни”, „непоправими”, „дръзки”, „лукави”, „необуздани”, вие сте на верния път. Дивата жена е наблизо.

Ако никога не са ви наричали така, все още има време. Упражнявайте своята Дива жена. Andele! И пак.“ – Клариса Пинкола Естес

„Любовта и работата на душата са неотделимо свързани. Другият не е тук, за да се погрижи за душата ни, а по-скоро да разшири нашето преживяване на душата.“- Джеймс Холис

„Не очаквай мъжът ти да те обича ПОВЕЧЕ, отколкото ти обичаш себе си.“ – Барбара Де Анджелис

„Имай кураж и бъди добра.“ – Пепеляшка

„Моята неустоимост е най-добрия подарък, който мога да дам на партньора си.“ – Чък Спезано

„Знанието носи живот за мозъка.

Чувствата носят живот за сърцето.“ – Петър Дънов

„Три неща трябват: буден ум, будно сърце и будно тяло, нищо повече.“ –  Петър Дънов

 

 

За Марина Байрактарова:

Марина Байрактарова е многолика личност, която със своята топлота, автентичност и харизма докосва сърцата на хиляди жени в България с посланията, практичните си насоки и групови тренинги в сферата на женствеността, любовта и връзките. Тя помага на жените да бъдат вдъхновяващи по пътя на обичането на себе си и любимите хора.

Марина Байрактарова е психолог, писателка и автор на статии в известни сайтове за жени. Тя споделя богатия си професионален и личен опит в консултантска рубрика По женски в iwoman.bg и е гост автор в dama.bg.

В своята работа тя обича да съчетава древни женски практики, духовни практики, приказки и легенди, креативна визуализация, медитации, за да докосва и вдъхновява жените да събудят и да се срещнат със своята вътрешна жена, както събужда и продължава да преоткрива своята!

През тренинги, видео лекции, индивидуални консултации и авторски материали на Марина, са се докоснали хиляди жени.

Още информация за Марина Байрактарова

Официален сайт на Бъди Вдъхновяваща Жена

https://beinspiringwoman.wordpress.com

Фейсбук страница: Вдъхнови се с Марина Байрактарова https://www.facebook.com/InspirewithMarinaBayraktarova

 

Снимки: Славея Йорданова за iwoman.bg и личен архив Марина Байрактарова

3 Responses

  1. Историята. Част 1 | Judway

    […] полезрения. Днес ви представяме първата ни среща – интервюто с Марина Байрактарова в “Споделено за щасти… Очаквайте ни съвсем скоро и с втората част на нашата […]

  2. Историята. Част 1 | Judway

    […] Здравейте, Преди да открием публично електронното издание на проекта “ДА на себе с Марина и Юлия”, където сме обединили цялата информация за нас, интересни статии, практики и следващи стъпки, които да ви вдъхновят и помогнат да кажете ДА на себе си, решихме да ви направим по-близки с нашата история – как се срещнахме, откъде потръгна идеята за “ДА на себе си с Марина и Юлия”. Желанието ни е, преди всичко, да изпитате максимално, това което и ние преживяхме по пътя и да ви вдъхновим с истински пример, че невъзможни неща няма и нищо не е случайно. Запознахме се чрез рубриката “Споделено за щастието” в Judway. Поканих Марина за участник, веднага след като научих за мисията й и проекта “Бъди вдъхновяваща жена”. Личният ми път, желания и интереси, като жена и интуицията ми подсказаха, че предстои нещо да се случи, но още не знаех какво. Обадих се на Марина, след което посетих и една от нейните лекции, където за първи път се срещнахме очи в очи. Съвместимостта във вибрациите и вижданията ни за живота, света, проектите, ни сближи и вдъхнови към нови полезрения. Днес ви представяме първата ни среща – интервюто с Марина Байрактарова в “Споделено за щасти… […]

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.