фото: Виктор Чучков

Споделено за щастието със Стефан А.Щерев

 

Фото: Виктор Чучков

 

На прага сме на най-мащабният проект за театър на сетивния лабиринт в България – Creatorium, и това е само една от причините за днешното ни споделяне със Стефан А.Щерев  – за изкуството, живота, щастието, осъзнаването, пътищата, лабиринтите…

Трудно е да анонсираш човек и професионалист, като него. Толкова много хубаво има за казване.  Вярвам, че всички, които се интересуват от изкуство го познават – интересен, остроумен, многолик, с огромно чувство за хумор, вечно пълен с изненади.

 

Безспорно, Стефан е и жизнено важна личност за развитието на арт сцената в България през последните години, и през цялото това време не е слизал и от малкия и от големия екран. Живото доказателство, че паралелните кариери са възможни  и напълно съвместими с щастливия, интересен и стойностен живот. Любопитството и професионализма му творят чудеса.

 

“Реалният” свят е илюзия. Той е наречен реален и е възприет като такъв.

Но същността на човека е да създава реалности и да ги предизвиква да бъдат устойчиви.” – Стефан А. Щерев

 

Ще ви оставя да се вдъхновите сами.

                                                                 

Интервю: Юлия Атанасова

 

СЪЗДАТЕЛ, СЪАВТОР И ПРОДУЦЕНТ СИ НА МНОГО ИНОВАТИВНИ ПРОЕКТИ: “НОЩ НА ТЕАТРИТЕ”, “ТАЙНО РАДИО”,  “АНТИСТАТИК”, “МОБИЛНИ СТУДИА”, cityzen.bg…  КАКВА Е КАУЗАТА ТИ?

Предпочитам да се наричам въвлечен в събитията, които споменаваш, не съм сам в тези начинания и не ми се иска да присвоявам внимание, което не е само за мен. Това са съвкупности и екипи от много хора, с които работя и заедно правим тези неща.

Каузата ми е да създавам условия и да свързвам хората. Така разбирам аз, проектите, с които  се занимавам.  Много повече енергия е необходима за да обединиш хората и толкова малко за да ги разделиш. Предпочитам да инвестирам много в събиращи каузи, отколкото малко в разделящи.

“Антистатик” е кауза за едно от най-прогресивните изкуства-съвременният танц-там намираме платформа да представим впечатляващи образци и интересни артисти. Винаги провокиращи, мислещи, задаващи въпроси.

“Нощта на театрите” е кауза за обичащите театъра-тя наистина обединява хората в общо поле и предлага добавена стойност.

“Тайно радио” е общ артистичен проект между мен и немската арт група ЛИГНА-преди няколко години бяха гости на фестивала “Антистатик” и тогава реших да ги поканя да работим заедно. Миналата година представихме и “Тайно радио” в “Нощта на театрите” и ето как всички проекти се намериха в една кауза.

 

Това е и чудесното на изкуството. Свързва хората и идеите, но не винаги в реда, в който сме решили ние.

 

“Мобилни студиа” е проект за пътуваща интердисциплинарна платформа за съвременни изпълнителски и визуални изкуства. Този проект също обединява и предлага достъп до съвременните изкуства в Самоков, Ихтиман и Радомир.  Заедно с моите колеги отправихме публична покана към съвременните артисти да предложат свои работи за платформата. В същото време поканихме и местни артисти и състави да покажат своята работа пред съгражданите си. Този проект е подкрепен от програма “BG08-Културно наследство и съвременни изкуства” по финансовия механизъм на ЕИК и е важна стъпка към установяване на устойчиви модели за разпространение и създаване на произведения на съвременното изкуство.

Cityzen.bg е ясно и просто място за хора с планове и идеи. Един мечтателски проект-платформа, където представяме интересни и успели хора с идеи. Хората, с които сме заедно в това начинание също са такива-търсещи, любопитни и защитаващи своята кауза.

NDA, Любляна 2013г.

 

НА 29 ФЕВРУАРИ И 1 МАРТ 2016 СА ПЪРВИТЕ ПРЕДСТАВЛЕНИЯ НА CREATORIUM – “ЛАБИРИНТ В ЛАБИРИНТА” В НДК. ТИ СИ ПРОДУЦЕНТ НА СПЕКТАКЪЛА – НАЙ-МАЩАБНИЯТ ПРОЕКТ ЗА ТЕАТЪР НА СЕТИВНИЯТ ЛАБИРИНТ В БЪЛГАРИЯ ДОСЕГА. КАКВО ТОЧНО ЩЕ СЕ СЛУЧИ В НДК?

Този проект е също свързан с всичко, за което говорих до сега. Срещнах се със създателите на Театъра на сетивата по време на втората „Нощ на театрите”. Преди това бяха идвали да участват в “Тайно радио”. Поканиха ме да “видя” тяхното представление “Институт за изследване на тишината”. Веднага след като излязох си казах, че това е възприятие за “театър” в условна форма. Форма, която вълнува и сетивата и интелекта. Иновативна форма на изразяване чрез театрални похвати, визуални решения, ритуални архетипи, първообрази, неща които напомнят на нещо отдавна забравено. Това ме вдъхнови да ги поканя да направим заедно една по-голяма крачка, а именно да предложим на НДК да бъде домакин на този необикновен театър. И да, до този момент той е най-мащабният от този вид, който ще се е случвал у нас. Всеки зрител ще изпита нещо съкровенно и лично в тази епицентрична за България сграда-НДК.

 

 

ТЕМИТЕ ЗА ОСЪЗНАВАНЕ , ВСЕЛЕНАТА, АЗ-ЪТ СА АКТУАЛНИ, НО СЕ ИЗЧЕРПВАТ ДО ГОЛЯМА СТЕПЕН В ПУБЛИКУВАНЕ НА ЦИТАТИ. С ПРАКТИКАТА Е ПО – РАЗЛИЧНО. С КАКВО ЩЕ Е ПОЛЕЗНО ЗА СЕБЕОСЪЗНАВАНЕТО ТОВА СЪБИТИЕ?

 

Себеосъзнаването е процес, при това дълъг и неорганизиран. Това е поредица от случки и събития, които оставят драскотина в паметта ни. 

Ако не сме смлени от посланията на “телевизора” някак ще съумеем да разпознаем важните неща-есенцията.

Това събитие “Лабиринт в лабиринта” ще бъде част от процеса. Който има очи да види, нека види.

 

КАКВО ДА ОЧАКВАМЕ, КАТО СЕ ЗАВЪРНЕМ ОБРАТНО В РЕАЛНИЯ СВЯТ СЛЕД ПОДОБНО ПРЕЖИВЯВАНЕ?

“Реалният” свят е илюзия. Той е наречен реален и е възприет като такъв. Но същността на човека е да създава реалности и да ги предизвиква да бъдат устойчиви-така се създават нови отрасли в икономиката, нови идеи за развитие, нов тласък на технологиите. Нека си припомним, че една проста мечта да се свържеш с някого на другия край на света е вдъхновила  изобретяването на телефона, интернет…Очаквайте след излизането от лабиринта да получите една нова идея за това как личната реалност на всеки да стане устойчива.

 

ЛЕСНО ЛИ СЕ ВЪЗПРИЕМАТ ТЕЗИ ИНИЦИАТИВИ ОТ МАСОВАТА ПУБЛИКА? КОЯ АУДИТОРИЯ ПРЕГРЪЩА ПЪРВА ПОДОБНИ ИДЕИ?

Тук не попадаме в тези категории, тук няма масова публика, преживяването е особено и хората не идват заради реклама или ПР акция. Идват защото са доведени.Често хората водят други хора със себе си, правят им подарък.

 

За мен това е уникално – желанието да подариш преживяване някому.

Преживяване, което храни спомени, общи чувства. Обединява.

Връщам се към тази дума отново – обединява.

 

ТИ КАК БИ ОПИСАЛ  ЩАСТИЕТО?

Щастието е съвкупност от кратки моменти, които носят усещане за щастие. Щастието не съществува само по себе си. Затова е вечен стремеж. Вечно преследван с шоколад, покупки, секс, поезия…щастието е познаваемо в най-дребни детайли.

А за мен то е най-ясно изразено в едно хайку:

Едно ДА

Едно Не

Линия на хоризонта

Ябълка

Стефан А.Щерев,Теодора Духовникова и Стоян Радев по време на премиерата на филма „Събирач на трупове“ – международен филмов фестивал „Любовта е лудост“, Варна. 

 

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

Започва с дълго осмисляне на сънуваното. Сънувам цветно, много и еротично. Сънувам картини и кошмари. Понякога се събуждам много рано, преди изгрев слънце и тогава ми е най-лесно да съм в контакт със себе си. Тогава си задавам въпроси, на които не съм намерил отговор през другото време. Тогава съзнанието ми вижда най-ясно проблема и ми дава решение. А между другото съм дарен със способността да заспивам лесно и почти веднага. Научих се, че времето прекарано в сън е време за мен и време за общуване със мен самия.

 

КАКВО ПРАВИШ, КОГАТО СИ ПРЕТОВАРЕН ИЛИ ПОД СТРЕС?

Обикновенно вдигах кръвно. Научих се да овладявам това и да гледам с други очи на стреса. Стресът е нищо повече от неспособността на мозъка да осъзнае, че е способен да се справи с някаква ситуация. Сега просто му казвам, че може да се справи. И хоризонтът е по-ведър.

 

КОЕ ТИ НОСИ ЧУВСТВО НА ПЪЛНОТА?

Чувстото на лекота.

 

КАКВО ЧЕТЕШ В МОМЕНТА?

Препрочитам “Майстора и Маргарита”.

 

КАКВО СЛУШАШ?

Преоткривам Spotify и Apple Music . Откривам невъзможни плейлисти, забравени изпълнители. Дори открих приложение Forgotify – рови за абосолютно забравени парчета из Spotify и изкарва големи изненади.

 

ЛЮБИМА И БЪРЗА ТВОЯ  ВКУСНА РЕЦЕПТА?

Лято-домат, сирене, зехтин, лук.

Пролет-зелена салата, зелен лук, кисело мляко, зехтин.

Зима – сърми в зелев лист, станимашки.

Eсен-миш маш.

 

КАК СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, НЯКОИ ПРОСТИ ТРИКОВЕ, РИТУАЛИ?

Пия вода и си говоря на глас. Отстрани изглежда странно. Но това е упражнение, което правя за себе си, не за другите, така че препоръчвам на всеки да опита. Говоренето на глас помага за прочистване на тялото и ума. След тази терапия задължително трябва да следва тишината. Рецептата е една част говорене, три части тишина и щипка смях на глас. Помага при много ситуации. И съм сериозен.

Фото: Велислава Каймаканова – Ножарова

 

КАКВО Е ЗА ТЕБ ЗАРЕЖДАНЕТО? КАК ГО ПОСТИГАШ?

Зареждането е откриването на нови хора и преживявания.

 

ИМАШ ЛИ ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ?

Търся и намирам. За мен, ако нещо не е забавно, значи не му се посвещавам.

 

СПОДЕЛИ НЯКОИ ТВОИ ЛЮБИМИ МАНТРИ, СЪЖДЕНИЯ.

“Stay hungry stay foolish”  ще бъде актуално винаги.

Jamais contant -никога доволен от себе си.

“Преставаме да си играем, не защото стареем. А стареем защото преставаме да си играем.”

 

МОЛЯ ТЕ, СПОДЕЛИ НЯКОИ МЪДРИ ДУМИ, КОИТО СА ОКАЗАЛИ ДИРЕКТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЖИВОТА ТИ ДНЕС.

 

Ако мислиш цяла седмица за петък, цяла година за лятото и цял живот чакаш щастието на епитафът ти ще пише : Тук почива този, който чакаше и не живя.

Всъщност сглобих тази мисъл с цитат от Умберто Еко и добавих малко от себе си. Не съм сигурен, че е мъдрост , но със сигурност  са думи, които променят.

 

 

ЗА СТЕФАН А. ЩЕРЕВ:

photo martin cicovСтефан А. Щерев – артист, автор и продуцент, работи активно по развитието на съвременния танц и театър в България. Основател на асоциация  „Информбюро”, съосновател на Номадската танцова академия и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”. Участва във филми, тв предавания, театрални проекти.

Инициативите и събитията, в които е въвлечен провокират обществения интерес и градската среда, посяват традиции на публични места където не е имало театър, танц, медии. Всичко това с идеята да привличат и да ангажират хората. Различните проекти разчупват колективните норми на поведение и възприятия на хората в градското ежедневие, откъсвайки ги от суетния начин на живот и  показвайки им паралелно живота по-хубав с изкуството, като част от него.

Вярва, че променяме положително визията на българското съвременно изкуство и театър, отношението на света към българските артистите и тяхната работа. Би искал да види България различна и съвременна и затова непрекъснато с колегите си я прави част от световната сцена с новите си идеи и проекти, в които ангажират много млади хора и таланти. Чрез образователните проекти създават условия и мотивация на младите артисти у нас за място за изява и възможност за контакт със световни имена. Той поставя условия за да разчупи консервативния всеобщ начин                   на възприемане на изкуството у нас.

Фото: Мартин Чичов

 

ОЩЕ ЗА ПРОЕКТИТЕ, В КОИТО УЧАСТВА:

От 26 февруари 2016г. в  кината можете да го гледате и във филма “Събирач на трупове”

Мобилни студиа www.viastudios.org

Фестивал Антистатик www.antistaticfestival.org  

Номадска Танцова Академия www.nomaddanceacademy.org

Нощ на театрите www.theatresnight.org

Платформа Ситизен www.cityzen.bg

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.