Споделено с Ирена Рельовска-Бартън

Интервю на Юлия Атанасова

„Споделено за щастието с…” е една непрекъсната поредица с участието на личности, посветили дейността и живота си на щастието.

Днес се срещаме с Ирена Рельовска-Бартън – консултант и преподавател по ТЕС, единствената българка от около 300 души в света с академичния сертификат по ТЕС от създателя на метода Гари Крейг.

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

С онова състояние на ума преди окончателно разсънване, в което изкристализират идеи и действия, които ще направят деня ми по-ефективен. В един много натоварен период от живота ми точно в тези моменти идваха най-добрите решения, следващата стъпка, по-добрият избор, все едно интуицията ме водеше. На практика е медитация, но аз му казвам алфа-ниво (от честота на мозъчните вълни). Когато стана, си правя турско кафе от гръцко кафе, ха-ха-ха! Обичам едно специално направено за варене в джезве кафе, което си нося от Гърция. И с риск да те разочаровам, не правя ведрина или упражнения, ами се мятам на компютъра в офиса.

КАКВО ПРАВИШ, КОГАТО СИ ПРЕТОВАРЕНА ИЛИ ПОД СТРЕС?

Потупвам с ТЕС, разбира се, той е част от живота ми. Но когато съм под силен стрес, задължително търся помощ отвън – мои колеги ми правят сеанси, редовно си правя юмейхо масаж. С терапевт ефектът е много по-силен, защото се доверявам на неговото лечителско поле, вместо да се опитвам да контролирам и правя всичко сама, което е първопричината на стреса ми.

КОЕ ТИ ДАВА ЧУВСТВО НА ПЪЛНОТА?

Споделянето, трансформацията, единението с Всичко-което-е и онези моменти, например след труден проект, в който осъзнавам, че съм на ПЪТЯ и че абсолютно всичко е имало смисъл, дори препятствията, болката и разочарованията.

Трудно се описва с думи удовлетворението ми от трансформацията, която подпомагам у клиентите и учениците ми чрез енергийна психология. Обикновено започваме с някаква болка или проблем, който не им дава мира, а в края на практиките или сеанса те са озарени, имат излъчване все едно слънце ги е огряло отвътре.

Благодарение на ТЕС медитацията, както наричам Пренареждане на Матрицата, съм имала мистични преживявания и няколко пъти имах привилегията да споделя такива с мои клиенти, водейки техен сеанс. В края погледът им е толкова изразителен, че ако продумат, сякаш ще размият екстаза. Споделянето е невербално, чрез усещане, но много осезаемо. Като съзаклятници сме, защото и аз съм го почувствала.

КАКВО ЧЕТЕШ В МОМЕНТА?

От много време насам предпочитам т.нар. non-fiction четива и дори книги тип учебници, за да научавам нови неща. Много важно е за мен авторът да споделя лично преживян опит. В момента чета Creating Healing Relationships на Dorothea Hover-Kramer („Създаване на целебни отношения“), книга за професионалните стандарти на професионалисти в областта на енергийните терапии. Следващата е на Дейвид Файнстайн Ethics Handbook for Energy Healing Practitioners. Освен че са изключително интересни за мен като професионалист, те са учебният материал за изпит по етика, който трябва да държа, за да поддържам сертификата си на практик.

КАКВО СЛУШАШ СЕГА?

Забавното е, че точно докато чета въпроса, чувам гласа на моя ментор в аудиоинтервюто, което редактираме с моя екип в момента. Наскоро разбрах, че от Националното радио са качили в YouTube песните на хор „Бодра смяна“, в който съм пяла десет години – и всъщност слушам тях. Пълнят ми душата и сърцето, припявам с глас и роня сълзи на тъжните песни.

ЛЮБИМА И БЪРЗА ТВОЯ ВКУСНА РЕЦЕПТА?

Умирам за салати! Британските роднини на съпруга ми пък умират за моята традиционна салата, в която има хубави български домати, краставици, пресен лук, царевица, и салата айсберг, овкусена с кротони, зехтин и балсамико. Трикът, който променя вкуса, е настъргването на краставицата на много тънки пръчици на специално ренде. Имам и една суперлесна, но много вкусна салата с риба тон филе, сладка царевица, майонеза (по една опаковка от всяко) и ситно нарязани бейби кисели краставички (половин буркан). Освен за ордьовър тя е прекрасно допълнение за т.нар. jacket potatoes или печени необелени картофи, изпробвайте!

КАК СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, НЯКОИ ПРОСТИ ТРИКОВЕ, РИТУАЛИ?

Откакто живея с енергийната психология, се научих да насочвам повече внимание към сетивните усещания на тялото ми, защото те са първите сигнали на стреса. Така че първото нещо, което правя, за да се чувствам добре, е да потупвам и да дишам, за да елиминирам напрежение и дискомфорт в тялото. По-просто от потупването и дишането няма. Преди влизах в алфа-ниво (от Силва метод), но в офиса ми беше много трудно. Докато потупването е „на върха на пръстите“: правиш го винаги когато имаш нужда (можеш да потупваш тайно дори в среща), не е нужно да чакаш часа за йога или уикенда за разходка, или среща с приятели, много по-просто е от медитация, а релаксиращо-стимулиращият му ефект е дори по-добър.

КАКВО Е ЗА ТЕБ ЗАРЕЖДАНЕТО? КАК ГО ПРАВИШ?

Животът невинаги се развива според плановете ми и има моменти, когато и най-самоотвержените ми действия не ме спасяват от болката и разочарованието, от чувството на загуба, на провал. Точно за тези моменти имам нужда от зареждане. Тогава ми помага да се фокусирам върху светлия пример на необикновени хора, които ми показват колко силен може да бъде човешкият дух.

Има вдъхновяващи хора, за мен това са Гари Крейг, Силвия Браун и Алекс Орбито, чиито дела и слова насълзяват очите ми и ме изпълват със смирение. Да гледам примера им как правят невъзможното възможно, ме зарежда със сила, надежда и упование.

ИМАШ ЛИ ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ?

Признавам си, че не. С годините представите ми за релакс и забавление се промениха и вече не ходя толкова по купони или на ски. Но се наслаждавам много на пътуванията в чужбина и срещите с хора от различни култури.

СПОДЕЛИ НЯКОИ ТВОИ ЛЮБИМИ МАНТРИ, СЪЖДЕНИЯ.

„Високите постижения са трудни. Ако бяха лесни, всички щяха да ги правят“ – неизвестен автор, но абсолютно прав.

„Дали смяташ, че можеш, или – че не можеш, винаги си прав“ (Whether you think you can, or you think you can’t – you’re right) – краткото описание на силата на убежденията на Хенри Форд.

Щом подсъзнанието ръководи 95% от дейностите в нашето ежедневие, не трябва ли да се научим да управляваме подсъзнанието си? – мой въпрос, който всеки съвременен човек следва да си зададе.

МОЛЯ ТЕ, СПОДЕЛИ НЯКОИ МЪДРИ ДУМИ, КОИТО СА ОКАЗАЛИ ДИРЕКТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЖИВОТА ТИ ДНЕС.

Думите на Джоузеф Кембъл, които отвориха врати в съзнанието ми:

„Последвай гласа на сърцето си и врати ще се отворят там, където преди е имало само стени“.

Думите на Гари Крейг, създателят на ТЕС, от неговото Ръководство, които ме карат да се вълнувам всеки път когато ги казвам:

„Вие и аз може никога да не се срещнем лице в лице. Но това е окей. Всеки път когато хората се срещнат с цел изцеление, те вършат Божията работа. Любовта изпълва пространството между тях, колкото и да е голямо, и помага изцелението да се случи“.

А това са думи на моя ментор ТЕС-Мастър Карл Досън:

„Част от еволюцията ни е да съумеем да простим и да пуснем онези травми, които ни дърпат назад. Изцелявайки ги, съзнателно създаваме нов свят. И колкото повече хора минат през този процес, толкова се доближаваме до критичната маса, способна да промени целия свят“.

ЗАЩО ИЗБРА ДА СЕ ЗАНИМАВАШ С ТЕС?

ТЕС ме избра мен, а не обратното! Убедена съм, че Гари Крейг го е направил за мен и хора като мен – с интензивна емоционалност. Практикувала съм автогенен тренинг, Силва метод и рейки, обаче когато си приложих ТЕС, ефектът му беше поразителен. Толкова бях заинтригувана, че моментално си купих дивидитата на Гари Крейг с неговите семинари, на които хора с фобии след ТЕС галеха плъхове и гушкаха змии, разбира се, домашни любимци. Потупвах заедно с видеозаписите и имах такива смайващи резултати, че се запитах: а какво ли би било на жив семинар с преподавател, на когото мога да задам всички онези въпроси, които ми се въртяха в главата. Така се озовах на поредица от курсове за практици при моя ментор ТЕС Мастър Карл Досън във Великобритания и макар че имах огромни очаквания, преживяното там ги надхвърли тотално.

Irena_KarlИрена Рельовска-Бъртън заедно с Карл Досън

Давам си сметка колко бомбастично звучат думите ми, но такова беше субективното ми преживяване. По това време все още работех в банката, общувах изключително с хора на точните науки – икономисти, инженери, лекари – и смятах, че имам широк кръгозор. За много кратко време тогавашните ми представи на скептичен икономист се трансформираха от опит, който не можеше да се сравни с нищо преживяно до момента. Почувствах абсолютна увереност, че точно с това трябва да се занимавам, и седем години по-късно увереността ми само нараства.

МОЖЕШ ЛИ ДА СПОДЕЛИШ С НАС ЛЕСНА ТЕХНИКА, КОЯТО ДА ПРИЛАГАМЕ В ЕЖЕДНЕВИЕТО СИ, КОГАТО СЕ ЧУВСТВАМЕ ОТПАДНАЛИ ИЛИ СМЕ ПОД СИЛНО НАПРЕЖЕНИЕ?

Добре е да научите местата на точките от ТЕС, но дори да потупвате само по върха на главата, под носа, по брадичката и по ръба на дланта си по 5–10 пъти, докато сте във вихъра на преживяването, ще получите прекрасно емоционално освобождение.

Когато сте под силно напрежение, нещо ви е предизвикало и направо ще изпушите, започнете да потупвате последователно точките, докато мислено или на глас изреждате как се чувствате, какви емоции бушуват във вас, какви мисли ви минават през главата. Ако са свързани с човек, който ви нервира или наранява, мислено или на глас изразете как неговото поведение ви кара да се чувствате – докато потупвате. Ако сте преживели неприятна ситуация, която ви е разтърсила дълбоко, и се чувствате зле след това, представете си, че изливате сърцето си пред най-добрия си приятел, отново докато се потупвате.

Ако се чувствате отпаднали, имате куп задачи, но не ви се подхваща нищо, започнете да потупвате, като наум или на глас започнете да изброявате причините, заради които не сте готови да действате. Забележете дали сред целия куп задачи има една, която ви се струва особено трудна, и потупвайте, като изразявате отношението си към нея.

КЪДЕ МОЖЕМ ДА НАУЧИМ ПОВЕЧЕ ЗА ТЕС И КАК ДА ПРАКТИКУВАМЕ?

Всеки, който се абонира за моя уеб сайт, получава кратко ръководство как да приложи ТЕС. Понеже от книга се учи по-трудно, записах видеоклипове с ТЕС в YouTube, в които демонстрирам различни приложения на ТЕС, записах DVD с над 3 часа ТЕС практики. Вече има много материали на български в интернет, преведоха прекрасни книги за ТЕС, зависи колко далеч иска да отиде човек. За онези, които искат да направят енергийната психология част от живота си, могат да участват в обучение. Провеждам семинари съвместно с британската Академия по ТЕС и Пренареждане на Матрицата.

За Ирена Рельовска-Бартън:

Ирена Рельовска-Бартън е консултант и преподавател по ТЕС и Пренареждане на Матрицата към Академията по ТЕС и Пренареждане на Матрицата (Великобритания), член е на Международната асоциация за развитие на енергийната психология ААМЕТ International. Тя е единствената българка от около 300 души в света с академичния сертификат по ТЕС от създателя на метода Гари Крейг. Като един от пионерите на енергийната психология в България тя обучава психолози, лекари и други професионалисти от помагащата сфера на ТЕС и Пренареждане на Матрицата.

По професия икономист, Ирена напуска успешната си банкова кариера и от 2010 г. активно популяризира методите на енергийната психология. На демонстрациите ѝ по Пренареждане на Матрицата са присъствали стотици хора, а видеоклиповете ѝ с ТЕС в Youtube https://www.youtube.com/c/IrenaRelyovska са гледани десетки хиляди пъти.

Ирена многократно е представяла ТЕС и Пренареждане на Матрицата в телевизионни предавания по БНТ, ТV7 и др. Статии, посветени на методите от енергийната психология, прилагани от Ирена, са публикувани в сп. „Осем“, а сп. „Мениджър“ (12/2014) и „Жената днес“ (9/2012) разказват за необичайния път на Ирена от прагматичен икономист до специалист по енергийна психология. Когато през миналата година привлича създателя на метода Пренареждане на Матрицата в България ТЕС-Мастър Карл Досън, той обучава първите ѝ български колеги, сред които известни лекари и психолози.

През 2014 г. става основател и управител на Българска асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП), която има за цел да популяризира ефективността на методите ѝ като нелекарствена алтернатива за физическо и емоционално здраве, както и да създаде български специалисти по енергийна психология.

Ирена е натрупала богат опит с емоциите и подсъзнанието в работата с няколко хиляди клиенти и хиляди часове сеанси с енергийна психология. В лекции и демонстрации показва колко важно е да овладеем подсъзнанието си, за да бъдем успешни и да постигаме целите си. Истинската ѝ стихия е да помага на клиентите си да премахнат подсъзнателните си пречки пред желаното.

Още информация за Ирена Рельовска, линкове:

Ирена в „Здравето отблизо“ по БНТ представя експеримент с ТЕС с актрисата Ани Михайлова

ТЕС-Мастър Карл Досън и Ирена Рельовска-Бартън в „Здравето отблизо“ представят метода Пренареждане на Матрицата с ТЕС

Ирена Рельовска-Бартън в „Срещи в огледалото“ в ТВ+ обяснява какво са енергийна психология, ТЕС и Пренареждане на Матрицата и защо тези методи са ефективни в толкова различни области

Уебсайт: www.eft4success.eu

Видеоканал в YouTube https://www.youtube.com/c/IrenaRelyovska

 

Снимки: личен архив Ирена Рельовска-Бартън

 

2 Responses

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.