Споделено за щастието с Калина Стефанова

Всичко в живота ни идва, когато преди това го дадем. За да получим първо се учим да го пуснем. Да споделяме наученото е същото. Само така процесът продължава да се случва. Учим се всеки ден всеки един от нас, стъпка по стъпка, докато сме сред природата, на работа, вкъщи, общувайки помежду си, докато се влюбваме или преживяваме труден момент, докато се грижим да сме здрави или подкрепяме хората около себе си.

 

Всеки миг, всеки дъх, всяка сълза, всяка усмивка, всяка въздишка, всяка причина и следствие, всяко сега ни носят знание и са безценни. И даването е част от процеса за събуждане на щастието, за разтварянето ни отвътре навън, за научаването на приемане, за постигането на естествения баланс.

 

В рубриката “ Споделено за щастието ” в Judway представям хора, които комуникират активно наученото и буквално раздават своите малки тайни за радостен път, зареждат, инспирират, насърчават всички любопитни.

 

И днес имаме взаимното удоволствие да си споделяме с Калина Стефанова, с която често се радваме на нашите разговори по тези и още много други теми.

 

Добро утро с прекрасна усмивка!

 

 

Интервю Юлия Атанасова

 

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СМЕ МАЛКО ЛУДИ, ЗА ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ? КАК БИ ОПИСАЛА ИСТИНСКОТО ЩАСТИЕ?

 

Зависи какво е определението за „луд” и за „щастие” 🙂

При всички случаи е необходимо да откриваш какво е за теб това.

Ако е лудост да нарушаваш правилата на другите, о, да, направи го за да си верен на своите, но така, че все пак да оцелееш в средата си.

Няма нищо градивно в крайностите – да буташ всяка стена или непрекъснато да вдигаш нови и по-здрави. За мен предизвикателство е да откривам безкрайните възможности за баланса „аз съм – заедно с другите”.

Лудост е да следваш чужди рецепти, да виждаш многократно, че това не те прави щастлив и да продължаваш по същия начин.

 

Щастието е да си открил точно твоето – какво наистина искам, какво точно правя, готов съм да го осъзнавам, когато е тук и сега и благодарността, която е моста да продължи творенето на щастие за теб.

 

ИЗОБЩО СЪЩЕСТВУВА  ЛИ РЕЦЕПТА ЗА ЩАСТИЕ?

За всеки е специална и различна от нечия. Разбира се има много подобни и това ни среща с хората по пътя ни, щом сме в една посока, в някъв период от време. Никой не може да ни каже рецептата за нашето щастие, но всеки е полезен със своето откритие ….

Когато наблюдаваш другите, говориш откровено със себе си, със сигурност ще се потопиш в рецептата за свое щастие. Най-големия капан е да си само наблюдаващ плакиат или само говорещ със себе си 🙂

 

Търсете своята рецепта и дано да я познаете!

 

Забелязвате ли каква несигурност и незнание, на пръв поглед, лъха от отговорите ми?

Свикнете с това!

Нещо повече, почувствайте се удобно в това! Никога не знаем, но винаги можем да потърсим, попитаме, да (се) откриваме!

Заковем ли идеята за себе си, вече сме роби. Променяйте се смело и да не ви пука, че другите са изненадани!

Това е и партньорски начин да помагаме на хората около нас, също да намират своето щастие.

 

 

НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СИ УСПЯЛ, ЗА ДА СИ ЩАСТЛИВ?

Много харесвам определението на Кончаловски за успял човек :

 

Този, който и в този миг прави това, което му харесва!

 

Между другото, ако си щастлив, няма да се питаш дали си успял. 🙂

Но, ако се мислиш за успял и не си щастлив…..леле, хващай друг курс!

 

ЛЕСНО ЛИ Е ДА РАБОТИШ ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ?

Нали знаете, че когато обичаш, думата трудно губи смисъл.

Във всеки човек има безкрайни възможности, способности, ресурси, които се отварят само, ако обичаш това, в което си. Обърнете внимание, все пак, какво означава да обичаш работата си – това е богатството ли, славата ли, властта ли, победите и битките ли или онова хубаво чувство, което не изчезва, дори когато всички изредени компоненти ги няма.

Всъщност няма добра и лоша мотивация. Лошо е, ако забравиш защо си избрал точно тази работа.

Лично за мен, не е важна работата, а как я върша. Обичам да съм със сърцето си, обичам да се уча, обичам да практикувам наученото, да го споделям с другите, да ГИ обогатявам…..мен това ме радва в работата и смятам, че ми е лесно не заради нея, а заради отношението ми към нея.

 

Според мен е важно да откриеш ти за какво ставаш и да се пуснеш по това течение. Няма нищо лузърско и в това да се пробваш в различни води…

 

Браво, на който не спира да се търси! И позволете на децата си сами да откриват за какво стават и какво не! Предлагайте им и ги подкрепяйте в онова, което ги радва….не ги нахъсвайте да са победители на терен, на който от самото начало не се чувстват можещи!

 

ВЯРВАШ ЛИ В МЕЧТИТЕ?

Вярвам в сбъдването от мен на мечтите си! Така, че не спирам да търся и откриване на начините да бъда Творец на мечтания от мен живот.

Голяма забава е, защото научаваш хиляди неща за себе си, за хората за живота.

За мен да си мечтател без да си действащ откривател е не ефективна скука.

Вярвам в процеса, не в целта . 🙂

 

КОЯ ДЕТСКА ПРИКАЗКА СПОРЕД ТЕБ ВЪЗРАСТНИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ПРЕПРОЧИТАМЕ ПО-ЧЕСТО И ЗАЩО?

О, колко са много….да не кажа, всяка…дали за да чуеш мъдростта с обновеното си съзнание, дали да си спомниш детето в себе си….но да кажем – Връщайте се от време на време към Малкия принц, Пипи, Мечо Пух, Емил от Льонеберя….Алиса…..е много са 🙂

 

КАК ЗАПАЗВАШ БАЛАНСА МЕЖДУ МЕЧТИ И РЕАЛЕН ЖИВОТ?

Ама то е едно и също. Реалността е нещо, което съм помислила, повярвала и задействала да се случи. Само, че наричаме мечта несбъданатата прекрасност, а реалното е сбъдналата се ужасност 🙂 ….

Мислете какво мислите, хора. Вадим Зеланд е чудесен учител за това, как сбъдваме мислите си. Когато си помислим нещо лошо, така бързо вкарваме емоция и го преживяваме, че с лекота материализираме страховете си. Когато си помислим нещо хубаво – преживяваме ли го като истинско или бързо вкарваме съмнението? 🙂

 

Страхуваме се истински, мечтаем фалшиво! И всичко си е от нас зависещо.

СРЕЩАШ  СЕ И РАБОТИШ ЕЖЕДНЕВНО С МНОГО ХОРА – КАК БИ ОПИСАЛА ВДЪХНОВЯВАЩАТА ЖЕНА?

Харесва себе си, каквато е. Вярва, че заслужава най-доброто. Не се сравнява с другите. Живее така, сякаш всичко, което иска е тук и сега. Отворена е към нови възможности, не се страхува да падне….смее се на себе си, не се взима на сериозно….влиза във свякакви роли и не забравя да излезе, за да се върне в себе си. 🙂 Любопитна и учеща се.

 

МОЖЕ ЛИ ВСЯКА ЖЕНА ДА Е ВДЪХНОВЯВАЩА?

Разбира се! Няма избрани, има само лични избори!

 

КАКВО Е ТВОЕТО ПОСЛАНИЕ КЪМ ВСИЧКИ ДАМИ?

Гледайте се с очите, с които искате  другите да ви гледат! Дайте си първо вие това на себе си, което искате и от другите да получите!

 

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

Първите петли стават след мен, ако въобще ги има още. Шегувам се, но да, ставам много рано. Понякога ме буди изгрева и първо отварям очи, понякога-алармата на телефона и ушите ми първи се съживяват. Предстои малко полежаване за осъзнаване, протягам се сладко, усмихвам се и тогава ставам.

 

КАКВО ПРАВИШ, КОГАТО СИ ПРЕТОВАРЕНА ИЛИ ПОД СТРЕС?

Оставам на тихо. Понякога медитирам, но друг път е трудно и не се насилвам. Йогата е отличен начин за мен. Разходки в парка, прегръщам дървета, подушвам цветовете, разглеждам небето, затварям очи и усещам просто ветрец…сливам се с природата. Забавям темпото. Когато си в стрес, най-важното е да си спомниш, че ти си най-важен, без гняв към другите, но се свързваш със себе си и природата.

 

КОЕ ТИ НОСИ ЧУВСТВО НА ПЪЛНОТА?

Почти съм забравила какво е „празнота“. Пълнотата е в цялостното ти присъствие в мига, настоящето, сега-то. Имаш ли фокус и отдаденост, не може да е празно. Празнотата е от съпротивата и неприемането на настоящето. Както ми напомняше преди време дъщеря ми, как ще видиш колко са красиви звездите, ако нощем страдаш по слънцето? Антените ми вече са настроени да улавят бързо даровете на поднесеното сега и тогава ти е пълно винаги. Бягаш ли, празен си.

 

КАКВО ЧЕТЕШ ?

Новоиздадената книжка със стихове на близка моя сродна душа и приятел – София Фердинандова – „Ние, котките“ –ще прочета нещо на представянето й. Отделно, между двата ефира през деня си имам време за книжка на пейка – сега чета „Пренареждане на Матрицата“ – доразвиване на техниките за емоционална свобода.

 

КАКВО СЛУШАШ?

Скоро ме пита приятел, имам ли си любима музика…и за малко да кажа ТИШИНАТА. Но си припомням с радост Шопен, Бетховен, Дебюси….напоследък си слушам и музиката от филма „Баба Азис или Принцът, който съзерцаваше своята душа“ – много се разливам в Poem Of The Atoms на Armand Amar

 

ЛЮБИМА И БЪРЗА ТВОЯ ВКУСНА РЕЦЕПТА?

Салата:

  • спанак или зелена салата
  • краставици
  • чери доматки
  • филирани бадеми или кашу
  • зехтин
  • хималайска сол и ябълков оцет
  • оставете ме насаме, в Рая съм! J

 

КАК СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, НЯКОИ ПРОСТИ ТРИКОВЕ, РИТУАЛИ?

Дълго се къпя, погалвам, разтривам всяка част от тялото си – благодаря, наслаждавам се на водата, аромата на сапуна (натурале с етерични масла), уважавам всяка става, мускулче…..благодаря и се радвам, че е мой дом…Напоследък се забавлявам да си правя сама козметика – вкусно и полезно. Аз съм Дева и за мен това е важно, а и съм любопитна, обичам да се уча на нови неща.

 

КАКВО Е ЗА ТЕБ ЗАРЕЖДАНЕТО? КАК ГО ПРАВИШ?

Гледам изгрев, залез – каквото може и когато може. Гушкам дървета, дишам осъзнато…създавам нещо(това е важно за всеки).

 

ИМАШ ЛИ ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ?

Не спирам да го правя, с каквото и да се занимавам, така че нямам нужда от специалност.

СПОДЕЛИ НЯКОИ ТВОИ ЛЮБИМИ МАНТРИ, СЪЖДЕНИЯ.

 

Аз-Калина заслужавам, готова съм да приема и привличам най-доброто за мен, тук и сега. Имам пълно доверие на себе си и Вселената”.

 

„Няма все да е така“.

 

“Битката с това, което не харесваш е да го храниш със своята енергия. Спри му тока, като създаваш, каквото харесваш. Война между зло и добро не съществува, само баланса се губи, заради пропиляна енергия. Създавайте и то ще измества другото”.

 

МОЛЯ ТЕ, СПОДЕЛИ НЯКОИ МЪДРИ ДУМИ, КОИТО СА ОКАЗАЛИ ДИРЕКТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЖИВОТА ТИ ДНЕС.

 

“Най сигурното нещо е промяната……Ако изпитваш радост, на твоя път си”.

 

“Бъди зрител от първия ред на собственото си представление”.

 

“Животът е само път, през който минавам, за да разгледаме как е – това, онова…Аз съм пътуващия, не това и онова”.

 

И това го знам от НАТФИЗ: “Никога не се раздавай на публиката докрай! Тя трябва да остане гладна, за да дойде пак на представлението ти! ….И така – до следващия път!”

 

 

Благодаря за възможността!

 

За Калина Стефанова.

Калина Стефанова е телевизионен и радио водещ. Известна е със своята чаровност, голяма усмивка и прекрасен глас, който буди мнозина сутрин от ефира на радио Фреш, силно излъчване, любопитство към живота, духовния диагол, с който предизвиква и приятелите и публиката си. Темите от живота и как да го живеем тя разглежда активно всяка седмица и със своите гости в специална рубрика “Еко и леко”. Обикновено Калина е сред природата или в час по йога. В останалото време помага на хората да стъпват по-бързо напред в живота, да му се радват повече, да се замислят върху лошото от хубавата му страна.

Още за Калина Стефанова ТУК

и Шоуто на Калина 

 

 

Снимки: Марияна Гугалова, Atelier Guge

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.