Споделено с Мая Бобева-Атанасова

Интервю на Юлия Атанасова

“Споделено за щастието с…” е една непрекъсната поредица с участието на личности, посветили дейността и живота си на щастието.

Днес се вълнувам да ви представя Мая Бобева-Атанасова – майка, съпруга, собственик на най-познатото у нас издателство за детски книжки „Клевър Бук“.

“Единственото истинско и важно нещо, което създаваш, това са семейството и децата. Когато го приемеш, приемаш, че любовта е най-важната. И така избираш и работата си – по любов, а не по сметка.” – Мая Бобева-Атанасова

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

Денят ми започва доста интензивно – ставам към 7,30 и имам около 20 минути за себе си, в които пия вода, чета книга или просто си лежа и си припомням задачите за деня. Към 8,00 ч се събужда едното дете, после второто, после третото и започва стандартният сутрешен хаос, чийто резултат обаче трябва да са 3 измити, облечени и нахранени деца. Към 9,30 ч отивам на работа, за да си почина малко. 🙂

КАКВО ПРАВИШ, КОГАТО СИ ПРЕТОВАРЕНА ИЛИ ПОД СТРЕС?

В моментите, в които ми идва в повече, с помощта на съпруга ми си осигурявам време, в което да съм абсолютно сама. Не ходя на гости, не излизам с приятели и изобщо не поемам никакви социални ангажименти. Имам нужда да съм на тишина и спокойствие, както и да имам възможността сама да решавам какво и кога да го правя. В тези часове/дни обикновено чета книги, гледам филми или търся информация в интернет за нещо, което ми се е сторило интересно, но съм нямала време да го проверя подробно. А и 9-часовият непрекъснат сън не е навредил на никого. 🙂

КОЕ ТИ ДАВА ЧУВСТВО НА ПЪЛНОТА?

Семейството.

“Вече смятам, че балансът работа–личен живот е корпоративна измислица.”

Преди да се появят второто и третото дете, си мислех, че балансът между работата и личния живот е важен и възможен. На практика отделях на работата си минимум 10 часа от деня си, а вечер бях толкова изморена, че не успявах да общувам пълноценно с любимите си мъж и дете. Чувствах се неудовлетворена и дори нещастна, въпреки че отстрани всичко изглеждаше перфектно – съпруг, син, добра работа… Появиха се и здравословни проблеми, които заплашваха да станат хронични. Животът ми беше прекрасен, според другите, но не и според мен.

RD_2014_Maia_-_small

Вече смятам, че балансът работа–личен живот е корпоративна измислица. Няма логика да отдаваш толкова време и енергия на работата си (освен, може би, ако не спасяваш човешки животи или не си гениален учен или творец) – тя е нещо изкуствено създадено, за да те занимава и/или забавлява и/или финансира. Нищо повече. Единственото истинско и важно нещо, което създаваш, това са семейството и децата. Те трябва да са центърът на съществуването ти. Когато го приемеш, приемаш, че любовта е най-важната. И така избираш и работата си – по любов, а не по сметка. А ако си достатъчно добър (а би трябвало, ако си бил такъв и в корпоративна среда), то и парите ще дойдат.

КАКВО ЧЕТЕШ В МОМЕНТА?

„МЕТРО 2035“ на Дмитрий Глохувский.

КАКВО СЛУШАШ СЕГА?

Много съм наясно с хитовете в момента, тъй като се опитвам да слушам нещата, които харесва синът ми. Може би като знак на някаква солидарност той изнамира култови песни от моето време и си ги пуска от време на време. Какво ли не правим от любов. 🙂

ЛЮБИМА И БЪРЗА ТВОЯ ВКУСНА РЕЦЕПТА?

Броколи в масло. Стават страхотни, не съм яла никъде толкова вкусни, колкото ми се получават на мен. Което си е постижение, като се има предвид, че готвенето не ми е страст и не съм много умела в него.

КАК СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, НЯКОИ ПРОСТИ ТРИКОВЕ, РИТУАЛИ?

Четох някъде, че не трябва да слагаш по кожата си вещества, които не би могъл да ядеш без проблеми. Затова напоследък предпочитам да използвам натурална, българска козметика от малки производители. Съпоставката със сравнително скъпата козметика, която използвах до момента, показва, че с естествената козметика на невероятни цени се постига невероятен резултат.

КАКВО Е ЗА ТЕБ ЗАРЕЖДАНЕТО? КАК ГО ПРАВИШ?

Зареждането ми е сън. Две спокойни нощи от по 9 часа правят чудеса – физически, емоционални и психически. Обичам също да гледам американския „Сървайвър“ – това е шоуто, в което никога няма да мога да участвам, но което много ми харесва. А и гледката на екстремните физически и психически изпитания, през които преминават участниците, си е отрезвяваща и зареждаща – маааалко по-трудно е от ежедневието с три деца. 🙂

ИМАШ ЛИ ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ?

Да, намира се. Срещи с приятели, някое откраднато кино. Но всъщност забавлението си седи вкъщи и само ни чака да се приберем, за да започне – толкова, колкото ме разсмиват децата ми, никой не е успявал.

10409444_10205642680331413_385001156777537324_n

ЗАЩО ИЗБРА ДА СЕ ЗАНИМАВАШ С ДЕТСКИ КНИЖКИ?

Защото синът ми не искаше да чете. Това много ме тормозеше и търсех интересната книга, която ще го запали. Като не намерих нещо, което да му хареса, реших аз да издам такова и така започнахме… Битката с четенето вкъщи продължава, но покрай нея създадохме едно издателство, издадохме над 50 заглавия и си осигурих работа, която ме забавлява и предизвиква едновременно.

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ УЧИМ ОТ ДЕЦАТА? И НА КАКВО?

Дали да се учим, не знам, но да си припомним, можем много неща. Например те са абсолютно, напълно естествени – като са щастливи, се смеят, като са уморени, плачат (само не мога да разбера защо не заспиват, но това е друга тема). Ако може да си върнем донякъде тази естественост и да спрем непрекъснато да обмисляме нещата и да ги вкарваме в някакви модели, би било добре. Другото, което ще е хубаво, е, ако се движим, чисто физически, колкото децата. А също и да не скучаем толкова много, да ни е достатъчен един парк с локви за цял ден забавления.

СПОДЕЛИ НЯКОИ ТВОИ ЛЮБИМИ МАНТРИ, СЪЖДЕНИЯ.

„Внимавай какво си пожелаваш, че не можеш да му платиш цената.“ Не знам кой и дали го е казал, но аз по-скоро бих го перифразирала така: „Всяко нещо си има цена и бъди готов да я платиш“. „Ама аз не знаех“, „Не мислех“, „Не очаквах“ върши работа до 30 г., след това нямаш оправдания. Ако решиш само да работиш – бъди готов да останеш задълго или отново сам. Ако решиш да си само със семейството си, бъди готов да изоставиш кариерата задълго или завинаги (това се отнася за жените) или пък да търсиш нов, неочакван вариант. Другото си е самозаблуда.

МОЛЯ ТЕ, СПОДЕЛИ НЯКОИ МЪДРИ ДУМИ, КОИТО СА ОКАЗАЛИ ДИРЕКТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЖИВОТА ТИ ДНЕС.

„Каквото се е случило в живота ми и каквото не се е случило, все е било за добро.“ Едва ли това изречение включва смъртта, но силно се надявам да работи за всички останали случаи. 🙂

За Мая Бобева-Атанасова

Мая Бобева-Атанасова е от успешните български бизнес лидери, които в един момент рязко сменят посоката си и избират любовта, семейството, децата, малкия бизнес пред сериозните позиции в големите корпоративни структури. В момента Мая е щастлива съпруга, сестра, дъщеря, майка на три деца. Последните 5 години създава, издава, забавлява се и печели в собствената си компания „Клевър Бук“. Тя работи, гледайки трите си деца, и гледа децата си, докато работи. В рамките на един обичаен ден ангажиментите ѝ са доста разнообразни – от смяна на памперси до преговори с чужди издателства. Мая проучва и предлага нови продукти, комуникира на английски и френски, планира маркетинга на издателството.

Освен бизнеса с книжки, тя е един от създателите на онлайн софтуера за предприемачи „ПланЧек“. През 11 от 16-те си години трудов стаж е била наемен служител и по-точно: мениджър човешки ресурси на „ВМ Финанс Груп“, оперативен мениджър на „НЕТ ИС САТ“, изпълнителен директор на сп. „Мениджър“.

Още инфо за настоящия щастлив проект на Мая Бобева-Атанасова: www.cleverbook.net

Снимки: архив Мая Бобева-Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.