Споделено с Розалия Тинкова

В рубриката “ Споделено за щастието с..” в Judway представям хора, които комуникират активно наученото и буквално раздават своите малки тайни за радостен път, зареждат, инспирират, насърчават всички любопитни. Всеки един от нас е уникалeн и звездата му свети различно за света, така както всеки един от нас дава на света различното, без което всички останали не можем.

“ Споделено за щастието с..” е една непрекъсната поредица с участието на личности, посветили дейността и живота си на щастието. Сами ще се убедите, колко различни са отговорите им на еднаквите въпроси, които им задавам. Именно това е и целта – да се усети ункалността на всеки път и да се заредим от техните познания и практики.

 

Днес, заедно сме с Розалия Тинкова и това, което отново ни вълнува е: живот, мир, любов, лична хармония.

r2

Интервю Юлия Атанасова

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

Денят ми започва с изгрева на слънцето – около 5:45 часа сутринта и медитация. Обикновено, когато съм на Бали не общувам с никого до 12:30 часа. Това са моите шест часа за духовно развитие и усамотяване. След първата медитация изпивам четири чаши хладка вода.

След което първия чай… Следва основната ми практика, включваща медитация, танц или дихателни упражнения (понякога пиша мисли или нови открития за мен самата). Задължително един час йога и асани. Завършвам с 40 минути спорт и енергийни упражнения. Не закусвам и не пия плодови сокове. От общо шест часа, три и половина са за медитация, един за йога и 40 минути за движение.

 

КАКВО ПРАВИШ, КОГАТО СИ ПРЕТОВАРЕНА ИЛИ ПОД СТРЕС?

Почивам си и се старая да остана сама и да изключа сетивата си. Обикновено чета интересна духовна литература или отивам до океана и прекарвам няколко часа там.

 

Изключително важно е човек да си почива преди да се е изморил и стресирал.

 

Да знае пределите си и да се грижи за себе си. Да познава нуждите на тялото си и да ги задоволява, за да постигне баланс. При мен единственото, което ми позволява да се справям и да не допускам стрес в ежедневието, е разбирането на това как функционира всичко в света и причинно – следствената връзка. Съзнателността, че всичко около теб е продукт и резултат от твоите действия, общуване и мисли и усърдното старание да се справиш с навиците и невежеството си. Само тогава сме по -благосклонни към всички наоколо и самите себе си и се стараем да създадем красиво бъдеще с всичко, което посяваме в съзнанието и живота си.

Има едно дишане, което много ми помага, когато се притесня или се сблъскам с проблем. В момента, в който вдишваш си представяш, че вдишваш проблемите на всички хора, които имат подобни на твоите препядствия и когато издишаш – издишаш щастие за всички тези хора и виждаш всичките им проблеми решени.

Според мен, когато човек иска да е по – спокоен и щастлив е необходимо ежедневно да помага на другите, да има чисти и светли мисли, да разбира и удовлетворява нуждите на околните и да се стреми към вечни неща, а не временни, които никога няма да го доведат до удовлетворение.

 

КОЕ ТИ НОСИ ЧУВСТВО НА ПЪЛНОТА?

Истината и мъдростта… Отдаването и посвещаването на живота ми на една по – висша цел да служа и да помагам на хората да се освободят от страданието и да бъда пример за това, че е възможно да живеем добре, да бъдем успешни и да сме състрадателни и духовни.

Повечето хора искат хубаво семейство, бизнес спокойствие и дом или да обиколят света…. Това наистина са хубави неща, но временни. Всички ще изживеем смъртта независимо как живеем и тогава ще останем само с вибрацията на делата, които сме извършили, а всичко материално ще бъде загубено.

Човек може да бъде щастлив, само когато осъзнае Истината и се отдаде на по – висши цели от тези да оцелее и да е успял.

 

КАКВО ЧЕТЕШ В МОМЕНТА?

Винаги чета по няколко книги. В момента чета две книги на руски за смъртта, една на български – Карнегин и Корана. След като прочетох Библията, Бхават Гита и много Будистки текстове реших, че мога да опозная и тази свещена книга. Задължително чета по един час на ден, а имам книги, които винаги препрочитам дори по една страница на ден. Такива са “Тибетска книга за живота и смъртта” на Согиал Ринпоче и “Свещени думи на учителя” (“The words of my perfect teacher”). Имам невероятният късмет да мога да чета на четири езика, което прави избора ми за литература още по-голям. 😉 🙂

Последните петнадесет години практикувам избирателно четене. Книгите са толкова полезни, колкото и опасни, ако не попаднеш на правилната за теб. Затова чета само литература за духовно израстване или опознавателна за различни традиции и култури. Обикновено медитирам преди да отворя книгата, за да зная дали е подходяща за дадения момент.

 

КАКВО СЛУШАШ СЕГА?

В момента подготвям нов женски ретрит и прослушвам всеки ден много музика, за да избера най подходящото за темата – Земният Елемент. Обичам всякаква музика, която те кара да се докоснеш до по – дълбоки и непознати светове. Танцувам всеки ден и смятам, че музиката е невероятен начин да се свържеш с по дълбоки твои светове.

 

ЛЮБИМА И БЪРЗА ТВОЯ ВКУСНА РЕЦЕПТА?

Аз вече петнадесет години съм вегетарианка и се храня с проста храна. Едва ли за всички ще е вкусна.

 

За мен отдавна вкусно е просто чисто и свежо.

 

Не се храня с храна от пакети или консерви. Бях веган няколко години и сега отново се отказах от яйцата и всички животински продукти. Така че мога да дам рецепта само за салата, която е моя обяд 🙂

Необходими продукти :

Тофу 100 гр

Киноа 50 гр

Зелена салата

Босилек

Домати чери

Рукола

Броколи

Червени сушени боровинки

Люспи от бадеми( не повече от 10 бадема)

Сокът на прясно изцеден лимон

Зехтин

Малко мед

Приготвяне: Около 50 гр киноа се измива и се вари 15 минути, след което се оставя да изстине. Измиваме и варим броколито (6-7 главички) за не повече от 3-5 минути. Нарязваме тофуто на малки кубчета и измиваме. Оставяме го мокро от водата. Слагаме олио в тиган така, че да покрие дъното и го загряваме. След което в него поставяме тофуто и го пържим до пожълтяване, бъркаме. Като добие жълт отенък ( затова са нужни околи 3 минути) добавяме броколито и леко го запържваме, посоляваме всичко на вкус (целият процес е не повече от 5 минути), след което оставяме микса да изстине.

Измиваме и нарязваме салатата и руколата в съотношение 2 към 1 , добавяме малко босилек – около 3 стръка и 5 -6 малки доматчета разрязани на две.

За заливката: сок от 1/2 лимон, 1/3 лъжичка мед и 1 лъжица зехтин (по желание може да се добави и 1 лъжица горчица).

След като сместа от киноа, броколи и тофу е изстинала се добавя към салатата и заливката плюс половин шепа сушени червени боровинки и люспите от бадеми.

Сервира се с филия хляб – по възможност заквасен.

 

КАК СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, НЯКОИ ПРОСТИ ТРИКОВЕ, РИТУАЛИ?

Грижа се за себе си много, но то се е превърнало в ежедневие. Най – вече се старая да поддържам настроението си добро. Когато човек се гневи остарява, затова практикувам усмивка – вътрешна и външна, за да изглеждам добре и приятно за околните. Почти всеки месец правя терапия с олио за тяло около 15 дни всеки ден – тялото се намазва обилно със сусамово олио и оставаш така около 20 минути. Масажи – три пъти седмично. Пия задължително по 2.5 литра само топла вода. Два пъти в годината 40 дни гладувам. Спортувам всеки ден по 40-60 минути, а йогата по един час на ден е задължителна. Според мен спорта и йогата поддържат тялото здраво и младо. Медитацията също е решаваща. Задължително спя 7 часа на ден и си лягам преди 12 вечерта, най добре в 10:30. Вегетарианец съм и се храня само 2 пъти на ден и благославям храната. Не се храня след залез слънце, а това при мен е 6 часа вечерта. Не пия друго освен вода и чай.

 

Старая се да приемам по – леко живота и да помагам на хората за тяхната красота и поддържане.

r1

 

КАКВО Е ЗА ТЕБ ЗАРЕЖДАНЕТО? КАК ГО ПРАВИШ?

Помагайки на другите. Чувствайки се винаги спокойна и приветлива. И задължително -медитация, йога и Любов!

 

ИМАШ ЛИ ВРЕМЕ ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ?

Да, разбира се. Ако се има предвид забавление да излезна с приятели, го правя само веднъж седмично в неделя следобед…. не ходя по заведения, освен ако не се налага, когато съм в Европа. Живея усамотено, но общувам много с ученици и хора, които се нуждаят от помощ. Денят ми е доста пълен и всичко, което правя ме забавлява – и йогата, и медитацита, и общуването с хората и работата ми. Всичко ме кара да се чувствам добре.

 

СПОДЕЛИ НЯКОИ ТВОИ ЛЮБИМИ МАНТРИ, СЪЖДЕНИЯ.

Исус: Поискай и ще ти се даде. Почукай и ще ти се отвори.

Уважавай майка си и баща си, ако искаш да си добре, докато си на Земята.

За да постигнеш каквото и да желаеш е нужна Светлина. Много по – трудно е, когато си сляп за Истината.

Всичко идва от нашето съзнание. Ние сами създаваме своята действителност.

Прави всичко и се отнасяй с другите така, както искаш да се отнасят към теб.

Колкото повече притежаваш, толкова по – далеч си от свободата.

Живей всеки ден все едно е последния в твоя живот и помни, че смъртта може да настъпи във

всеки момент и всичко, което се е родило ще умре.

 

МОЛЯ ТЕ, СПОДЕЛИ НЯКОИ МЪДРИ ДУМИ, КОИТО СА ОКАЗАЛИ ДИРЕКТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЖИВОТА ТИ ДНЕС.

Когато разбрах, че визуализацията и реалното изпълнение на конкретно действие е едно и също нещо… животът ми се промени.

Когато разбрах, че няма по – ценно от това да останеш сам със себе си и да станеш свой приятел и да се шегуваш всяка минута сам със себе си…. моят живот се промени.

Когато разбрах, че това което спира осъществяването на мечтите е колебанието….. животът ми се промени.

Когато разбрах, че всички други стремежи освен тези към Просветление са просто спирачки…. моят живот се промени.

КАК ДА ИЗБЕРЕМЕ ПОДХОДЯЩИЯ КАМЪК. ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ДОВЕРЯВАМЕ НА ИНТУИЦИЯТА В ТОЗИ МОМЕНТ СПОРЕД ТЕБ?

Кристалите са абсолютно живи и интелигентни същества. Те комуникират с нас на едно ниво, където ние вътрешно можем да ги чуем и разберем. Те ни помагат да се стабилизираме и да балансираме енергията си, за да осъществяваме това, към което се стремим.

Затова, когато видите кристал: успокойте се, затворете очи и се свържете с него, почуствайте и чуйте какво иска да ви каже. Ако кристалът е подходящ за вас, той ще ви повика и вие ще имате желание да го докоснете или притежавате, а по – късно ще почувствате как да го използвате. Това е една скрита интелигентност, която не може да се обясни, но може да се почувства и след това да се види резултата.

 

КОГА Е СЛЕДВАЩИЯТ РЕТРИТ?

Следващият ми ретрит ще бъде в Непал – Пърпинг, през месец октомври. Женски дълбок ретрит, който е от поредицата “Петте елемента”. Правя го за втори път. Първия път темата беше Огъня. Сега темата е Земния елемент.

Това е един от най дълбоките ретрити, които организирам, където се изучават сакрални практики за овладяването на петте елемента и постигане на контрол върху тях, което води до овладяване на процесите в живота ни и телесното ни тяло, както и на другите шест тела (включително процеса на стареене и осъзнаване). Изучават се медитации, танцуващи медитации и упражнения, както и сакрални практики изходящи от мъдростта на тибетските древни учения . Ретритът е с продължителност десет дни.

Работя с малки групи, но с готови за трансформация жени.

 

За Розалия Тинкова.

Розалия Тинкова, Према Сагар, е най-добрият пример за бизнес ориентирана личност, която през 2005 година решава да се обърне към себе си и да загърби дотогавашните си разбирания за щастие. От години Розалия организира ретрити за всички, които искат да си отговорят на ключовите въпроси: Кой съм аз? Защо съм на тази Земя? После къде отивам? Това ли е животът? Какво е истинско щастие? Защо трябва да вярвам в себе си? В началото Розалия първо прави сериозен ретрит за себе си, като успоредно с това се обучава на различни техники при много учители в школи в Германия, Малайзия и Индонезия. Пътят й продължава, водена от желанието да сподели наученото с всички търсещи щастието в себе си.

“За повечето от нас една голяма част от живота ни е преминала в утвърждаване на истини, свързани само с нашия аналитичен ум и материален свят, който ни заобикаля. Всяко ново прозрение е предизвикателство, което не се знае в какъв нов свят ще ни хвърли. Духовното пробуждане, ако не подготвим телата си и ума си, ако нямаме силен морал спрямо природата или уважение към по- опитните от нас, може да не бъде съзидателна сила, а точно обратното сила насочена срещу нас”.

 

Ретритите, които провежда, се основават на лични практики, прозрени и получени по време на сакралното мълчание, както и от най-древните практики на Ваджраяна Йога и много други сакрални китайски, азиатски и европейски практики. Целта е изключителната сила и енергия на практиките да бъде предадена по модерен и леснодостъпен начин на участниците, което ще им помогне да се почувстват заземени и свободни личности, да осъзнаят своето място във.

 

Още информация за Према Сагар

http://www.spiritual-retreat-bali.com/

http://www.raphael-jewelry.com/

 

Снимки: архив Розалия Тинкова, фото: Андре Терие

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.