Споделено за щастието с Максим Ешкенази

 

Рядкост в страна, като нашата е да попиташ какво ти предстои наскоро и отговора да е четири големи концерта.

Огромен късмет е от раз да направиш интервю с голямо име от музикалната сцена, каквото е Максим Ешкенази. И като казвам от раз, имам предвид буквално два часа след поканата, отправена към него за участие в “Споделено за щастието”.

 

Много пътува. Както самия той каза в началото на разговора ни “последните три седмици съм обиколил Земята”. Но винаги излъчва такава жизненост и енергия. Когато се запознахме преди години ми направи впечатление колко сърдечен и широко скроен човек е, любопитен към всичко ново, мислещ в посока как да създаде полза с работата си, същевременно земен и забавен. Тотално промени остарялата ми представа за диригент, която носех в съзнанието си. Модерен, млад, талантив, човек на света и готов да помага.

 

Още тогава ми сподели за старта на проектите „Фортисимо Фест““ и  „Фортисимо Клас“, за желанието да подобри музикалното образование в България, да допринесе за утвърждаване на специално отношение у децата към класическата музика. А и не само у децата, у българина като цяло.

 

И ето, че години по-късно можем да погледнем отстрани и кажем колко много са се разрастнали тези инициативи. Към тях са се присъединили много съмишленици и партньори и това истински го трогва.

 

38989_423033994137_2418861_n

 

 Юлия Атанасова заедно с Максим Ешкенази, 2010 година

Затова и когато ми спомена че му предстоят четири концерта в България в период по-малко от месец, не се изненадах. По-скоро бих се изненадала на обратния отговор.

Максим не пести енергията и възможностите си, раздава се максимално за публиката и каузите си и това го съживява допълнително.

Чувала съм да го наричат “летящият диригент”. Да, лети, но не само може да пилотира, той е от тези летящите творци, на които не можеш да им прибереш крилата.

Докато си говорим, при него в Лос Анжелис е 9 часа сутринта, тук в София – 19.00.

 

Този ден му започва с разговор с мен за мечтите, щастието и Judway.

 

Интервю Юлия Атанасова

Modern Luxury

Максим Ешкенази живее и работи в Лос Анжелис, музикален директор и диригент е на Pacific Symphony Youth Orchestra, главен диригент на Colburn Chamber Orchestra и Orchestra De Camera в Музикална консерватория Colburn Гост – диригент на Уест Симфони, гост – диригент на Симфоничния оркестър на Хънтсвил, Алабама и Сибелиус оркестър.  Като виртуозен диригент и цигулар, Максим непрекъснато пътува и изнася концерти в цял свят. Специално за концертите от сезон 2015/2016 той се връща в България, за да дирижира оркестъра на Софийска Филхармония. Основател на “Фортисимо фест” и основен вдъхновител на “Фортисимо Клас”, чрез който по подобие на инициативите, чрез които се обучават над 20 000 деца годишно в Калифорния, той пренася тук дългогодишния си опит от САЩ в образователните програми със стремеж да възроди интереса на младата аудитория към класическата музика чрез по-нетрадиционни преподавателски методи.

 

КАКВО Е ТВОЕТО МНЕНИЕ – НЕОБХОДИМО ЛИ Е ДА СМЕ МАЛКО ЛУДИ, ЗА ДА СМЕ ЩАСТЛИВИ?

Със сигурност или по по-друг начин казано: или малко луди или да пазим тази детска любознателност, която някои хора могат да определят, като лудост или недорастване.

 

ТРЯБВА ДА СМЕ СВЪРЗАНИ С ДЕТСТВОТО СИ, ЗА ДА МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ИСТИНСКИ ЩАСТЛИВИ?

По-скоро да играем, да се забавляваме, да ни е интересно.

 

ДА СМЕ ТЪРСЕЩИ…

Най-важното. Винаги с въпрос към всичко.

 

КАК БИ ОПИСАЛ ИСТИНСКОТО ЩАСТИЕ?

Аз си мисля, че истинското щастие е да осъзнаеш, че всичко е баланс между щастие и нещастие и да свикнеш с тази мисъл – тогава ставаш истински щастлив. Или поне спокоен. Да се научиш да си стабилен по време на бурята, защото бури непрекъснато има и да вярваш, че след бурята винаги идва хубаво време.

 

Балансът е ключът към щастието.

 

Да се чувстваш комфортно в некомфомфортността на живота.

 

2

 

ЛЕСНО ЛИ Е ДА РАБОТИШ ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ?

Друг начин няма. Според мен човек трябва да обича това, което работи и не е задължително непрекъснато да търси нещо, защото винаги има моменти на спадове или неудоволетвореност, но като знае че е открил, това което много  харесва и обича,  да осъзнае, че ще има и лоши и добри моменти и ако е стабилен и продължава наистина да е влюбен, нещата ще се получат.

 

КОГА РАЗБРА КАКЪВ ЩЕ СТАНЕШ?

Аз съм човек, който обича да се занимава с много неща и не се ограничавам в това, което ми се прави. Задоволявам различните си страсти с различни дейности – музиката е креативност с много наука отдолу, а обичам и научни работи с много креативност.

 

СПОДЕЛИ НИ НЕЩО НАУЧНО С МНОГО КРЕАТИВНОСТ

Примерно правенето на дизайн на безпилотни летателни апарати.

 

А ТВОЕ ХОБИ, КОЕТО ТЕ КАРА ДА СЕ ЧУВСТВАШ ЩАСТЛИВ?

Това е точно

 

И ЛЕТЕНЕТО?

Да, в каквато и форма да е, то е нещо което се издига над земята и вижда света от по- високо – от птичи поглед .

 

Леонардо Да Винчи е казал:  “Човек види ли света от птичи поглед завинаги ще гледа в небето”.

 

Modern Luxury

 

ВЯРВАШ ЛИ В МЕЧТИТЕ?

Естествено.

 

Мисля, че само хората, които не вярват в мечтите нищо не правят за света. Според мен трябва за вярваш в мечтите си, за да можеш да промениш света около себе си.

 

3

 

СБЪДВАТ ЛИ СЕ ТВОИТЕ МЕЧТИ?

Да, по някакъв начин, не всички и не винаги, но нещата които си мисля, че са важни и си мечтая за тях и ги преследвам се сбъдват.

Тук ще цитирам Мартин Лутър Кинг:

 

“Ако не можеш да летиш, бягай. Ако не можеш да бягаш, върви. Ако не можеш да вървиш, пълзи, но каквото и да става, продължавай да се движиш напред.”

 

КОЯ ДЕТСКА ПРИКАЗКА СПОРЕД ТЕБ ВЪЗРАСТНИТЕ ТРЯБВА ДА СИ ПРЕПРОЧИТАМЕ ПО-ЧЕСТО И ЗАЩО?

За Питър Пан,  за да вярваме в мечтите си и да не порастваме прекалено бързо.

 

КАК ЗАПОЧВА ДЕНЯТ ТИ?

Последните три дни започват със събуждане в 3.30 през нощта, защото съм сменил времето съвсем наскоро. Прочитам новините за разсънване и към 4.30 свършвам малко административна работа на компютъра, след това научавам партитурите си за деня или следващата седмица и денят започва – с репетиция, срещи…

 

КАКВО ПРАВИШ, КОГАТО СИ ПРЕТОВАРЕН ИЛИ ПОД СТРЕС?

Карам нататък.

Като си стресиран и натоварен е много важно какво ядеш – да не си слагаш боклуци в системата. Постоянният стрес е много вреден и затова трябва да се намират и начини за отпускане. Дали ще е чрез медитация, йога, говорене с приятели..важно е да успешееш да се отпуснеш.

 

4

 

ТИ МЕДИТИРАШ ЛИ?

Отдавна не съм медитирал и практикувал йога, но са ми помагали преди. А понякога да седна с приятели да изпием по бира също е медитационно за мен, тъй като не ми се случва много често заради претоварения ми график. Отпускам се и когато съм със семейството – действа ми много успокояващо – усещането е на нещо, което ми е познато и обичам.

 

КОЕ ТИ НОСИ ЧУВСТВО НА ПЪЛНОТА?

Прекараното време със семейството. Много съм щастлив, когато правиме концерти за деца. Не можеш да не се чувстваш пълноценен след това, защото виждаш как нещо което има значение ти е било дадено шанс да го направиш, а подобни моменти не са толкова много в живота на хората. Обичам да усещам, че съм направил нещо, което има полза. Никой не иска да работи безрезултатно.

 

КАК СЕ ГРИЖИШ ЗА СЕБЕ СИ, НЯКОИ ПРОСТИ ТРИКОВЕ, РИТУАЛИ?

Гледам да ям хубава храна, внимавам какво гориво слагам в системата. Също се старая да се наспя. Наспиването за мен е голям проблем. И трето, всеки път, когато имам възможност отивам на разходка или да потичам– някакво физическо натоварване извън сцената, което ме отпуска.

 

КАКВО Е ЗА ТЕБ ЗАРЕЖДАНЕТО? КАК ГО ПОСТИГАШ?

Като че ли в различни периоди на живота си съм се зареждал по различен начин – успешния концерт, страхотната публика, разходката в парка, планината, да държа ръката на любимата… има и още, но в различните периоди е различно. И отново наспиването. Недоспиването води до много проблеми. На сцената винаги се чувствам свеж, там сякаш нещо ми става, но въпроса е да се грижа за доброто си състояние и в ежедневието.

 

БИ ЛИ СПОДЕЛИЛ НЯКОИ МЪДРИ ДУМИ, КОИТО СА ОКАЗАЛИ ДИРЕКТЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ ЖИВОТА ТИ ДНЕС.

Има един разказ от книгата “Квантовата градина ”на Александър Чобанов. За Борей, един човек, който само работи и няма истински пълноценни връзки. Един ден вижда едно момиче на Дунава, но не я заговаря, колкото и да я харесва. След 20-30 години се връща на същото място с надеждата, че ще я срещне. Тогава, вече  много стар, вижда как младо момче се сблъсква с момиче и вместо да й поиска телефона тръгва в обратната посока. Възрастният мъж отива взима телефона на момичето и го дава на момчето.

 

С това искам да кажа, че човек трябва да живее пълноценно и сега, без да пречи и досажда на другите хора, естествено, но да не си крие чувствата прекалено много.

 

КАКВО ТИ ПРЕДСТОИ В БЪЛГАРИЯ?  

Предстоят четири много интересни събития през месец май.

На 13 май e концерта с Джошуа Бел  в София, зала 1 на НДК.

Следва, на 15 май, детският концерт от “Фортисимо Фамилия”  – “Приказка за симфоничния оркестър“, с домакини Владо Карамазов и Богдана Трифонова.  Заедно представяме истории с музика, чрез които желанието ни е да отворим сърцата на децата към класическата музика. Вече направихме един цикъл от събития с приказки за различните инструменти, и сега е ред на приказката за симфоничния оркестър, в която представяме всички инструменти заедно.

 

Гласовитият тромпет ще засвири с нежната флейта, драматичната цигулката ще последва динамичните звуци на пианото, тубата и тромбонът отново ще заговорят на един език, на бала на музикалните инструменти ще дойде и арфата, перкусиите, фаготът, виолата, контрабасът, обоят, валдхорната, виолончелото, кларинетът.

Децата и родителите обожават  тези изживявания с нас. Има хора от публиката, които са ни споделяли, че предпочитат да идват само на нашите концерти вместо да ходят на каквито и да е други. И има логика в това. Участва и Софийската филхармония, а децата са щастливи и пленени.

 

12

 

На 17 май “Фортисимо Клас  ще посети Видин. “Фортисимо Клас” е новаторска програма за обучение по музика, насочена към вниманието на учениците от средните училища и по-конкретно към възрастовата група деца от трети и четвърти клас.Традиционните учебни часове по музика са разнообразени по съвременен начин и са посветени на всеки един от деветте основни музикални инструмента oт състава на симфоничния оркестър.

Досега учители от Видин са обикаляли училищата и са преподавали на децата що е то цигулка, виола… осем пъти от септември насам. След като ги запознаем с всички инструменти, накрая винаги ги събираме на голям концерт. Напредваме и се разширяваме с тази инициатива, с която целиме музиката да е достъпна за всяко дете, и вече сме и във Видин, което е най-добрата новина. Имахме концерти в София, Плевен, Разград Шумен, Пловдив. След Видин е ред на Русе.

И на 29 май в  Зала България ще се състои концерта „Моцарт в Прага“. Той е част от нашите образователни концерти за възрастни на “Фортисимо академия”, с участието на актьорите Ана Пападопулу и  Владимир Пенев, и солисти: Ралица Ралинова, Валери Турманов, Пламен Кумпиков

Междувременно между 14 и 17 май с Елизабет Питкерн ще записваме в БНР цигулков концерт на Брамс. Тя пристига специално със своя Червен Страдивариус.

(Цигулката на Питкерн Stradivarius-Red Mendelssohn е произведена 1720 г. и е част от лимитирана серия инструменти, една от които е вдъхновил филма „Червената цигулка“ на режисьора Франсоа Жирар).

 

 

Снимки: личен архив Максим Ешкенази (Източник: http://www.eshkenazy.com/)

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.