Творческата Амалгама на Люба Попова

Приятели на Judway,

в „Бизнеси с душа“ ви срещам с мотивиращи личности, които ще запалят пламъка на креативността ви, сигурна съм. Мотото е „За живот с творчество!“. В поредицата имате възможност да четете интервюта с хора, които са се отдали на щастието и любовта в работата си или чрез хобитата си и други свои инициативи, каузи.

Сътворявайки блога Judway имам щастието да се срещам  с нови хора, от които и аз самата уча много. Любопитна съм и обичам да споделям всичко преживяно тук на тези страници.  

 

Днес мой драг гост е Люба Попова със своето творчество „Амалгама“.

 

“Всеки човек е една амалгама и за мен е важно да разкрием съставните й части,” споделя Люба, която черпи вдъхновение от природата, традициите и работата с нестандартни материали и не спира да мечтае.

 

Интервю: Юлия Атанасова

Снимки: личен архив Люба Попова

 

 

Здравей, моля те представи себе си, с какво се занимаваш, как сърцето ти манифестира пред света? 

Обичам да говоря много и по всевъзможни теми, но не обичам да говоря особено за себе си…или поне това винаги ми е било по-странно и трудно. Като малка, когато ме караха да се описвам с три думи, винаги казвах “единствена и неповторима” 😀

За щастие, дори и на 24 години все още го вярвам. Всеки трябва да го вярва за себе си!

Цял живот съм се занимавала с различни видове изкуство: рисуване, танци, пеене и така ежедневието ми винаги е било изпълнено с радост. По-късно се захванах малко по-сериозно с танцово и театрално изкуство, дори в университета взех няколко такива курса, заедно с редовните ми по масови комуникации и политика. Миналата година завърших бакалавър с две специалности в Американския Университет в България (АУБГ) и след няколко месеца прекарани в щатите, в момента се подвизавам в София. Работя като маркетинг специалист в една немска компания и развивам моята малка страст за авторски ръчнонаправени бижута и аксесоари – Amalgama.

Моята работа е важна защото

работейки се чувствам пълноценна и давам на света това, което мога най-добре. Изкуството за мен е най-чудесният начин да изразя себе си, но всеки знае колко е трудно да се издържаш успешно с изкуство (особено в България). Работата в корпорация, от своя страна е надежден източник на приходи и е чудесен учител. Тя е стъпка към следващ етап.

 

Все повече се убеждавам, че за да създадеш свой успешен бизнес (дори и малък, дори и свързан с изкуство), трябва първо да можеш да оцелееш в корпоративния свят. Аз не съм създадена да вирея добре в офис, но като малко кактусче се приспособявам умело към условията. И все пак, да се занимаваш с маркетинг си е доста интересно.

 

Ако се фокусираме на работата ми като творец, в Amalgama творя красиви неща, чрез които хората да изразяват стила си. Освен моите дизайни, много често правя поръчкови неща, които клиентите искат за специален повод или специфичен тоалет – така наречените “customizable” модели (все още търся подходяща дума на български, защото нямаме единна такава за превод). Обсъждаме възможности, цветове, начин на носене и накрая всичко се съчетава в уникална смесица – амалгама. Творческият процес е забавен и резултатът носи радост и за мен и за клиентите.

 

 

Като предприемач и творец, на кой в бизнеса се възхищаваш и защо?

Вдъхновявам се по малко всеки ден, понякога от хора, понякога от случки, та дори и от природата. Честно казано, не знам какво конкретно да споделя тук, но ще опитам.

В България има поле за развитие (никой не е казал, че не е осеяно с тръни…но все пак го има). Има талантливи творци и вече успешни брандове. С риск да направя малко реклама (но те си я заслужават), сладурите от Artelie са много свежи, нося техни неща и ги адмирирам като БГ бранд. Мацките от Vintige Summer и Silva Atelier дори са ми приятелки, все след случайни запознанства. Носят ми много вдъхновение и  те самите създават чудесни модели.

Като цяло, желая на всички творци в България много успех. Стига сме се славили по света само със световното от 94та или пък Черноморския алкохолен туризъм!

 

 

Какво е значението на бизнес с душа за теб?

Както в живота, така и в работата обичам да съчетавам различни неща и вярвам, че стига човек да има достатъчно желание, може да постигне всичко. „Ти трябва да си промяната, която искаш да видиш в света“, е казал Ганди. Клише или не, това си е чистата истина и днес.

Не е важно само да печелиш пари, а и да даваш нещо ценно на другите, да решаваш техен проблем или нужда.. било то с вещ, дом, кола, бижу, дреха, преживяване, емоция…

Продажбата е просто размяна на различни по ценност неща…понякога купуваме с пари, друг път с работа, време, та дори с чувства. Ако аз водех интервюто тук бих попитала, а вие читатели, кое считате за най-скъпо?…

 

Какво създаваш? Защо бизнеса с душа е важен за теб? Кое те мотивира?

Както Александър Николов (един изключително успял в бизнес средите българин) казва: “Успешният бизнес е две основни неща – иновации и маркетинг”. И наистина, за да си успешен трябва да създаваш нещо ново, полезно и качествено и добре да умееш да го промотираш. Аз се уча да достигна до този успех.

 

 

Кой е най-добрия бизнес съвет, който си получавала?

Действай и експериментирай, ако не опиташ, няма да разбереш кое върши работа и кое не!

Друго полезно, което добър познат ми каза на един StartUp Weekend:

“И да знаеш, че като действаш ще се провалиш, един, два, пет пъти… първият ти бизнес може би ще е пълен провал. Вторият също. Но щом си достигнала до момента, в който си достатъчно смела да опиташ, именно с опити рано или късно ще успееш“.

 

Кой е бизнес съвета, който ти би дала?

Има една чудесна японска поговорка – „Най-доброто време да засадиш дърво е преди 20 години. Второто най-добро време е сега.“

В този дух, съветът, който аз бих дала е: Действай!!! Сега…днес… в момента, в който си се вдъхновил!

 

 

Как пазиш връзката си с най-близките си, докато си толкова отдадена на работата?

Успешните хора отделят достатъчно време на нещата, които обичат. Близките хора – семейство и приятели попадат точно в тази графа. Силно вярвам в това, защото как се очаква да си успешен ако не можеш да си подредиш приоритетите?! Горчивата истина е, че макар и да е адски трудно, трябва да си наясно със себе си и с това, какво считаш за важно.

 

За мен, близките хора са приоритет! Те ми вдъхват сила, мотивират ме, вдъхновяват ме и отчасти дори се развиват с мен, когато аз се развивам. Много от приятелите ми помагат под една или друга форма за Amalgama, а и много от колегите ми от офиса се превръщат в приятели. Не трябва да забравяме, че преди това да сме мениджъри, работници или всякакъв тим специалисти, ние всички сме хора!

 

 

Кое е най-голямото ти предизвикателство по пътя ти в работата? Как се справи с него?

Чувството на страх и несигурност… дали ще се получи както трябва… дали не се бавя и да просрочвам крайни срокове…дали резултатите не закъсняват…дали нещата, които правя се харесват… дали усилията не са напразни…

А сега затворете за 5 секунди очи….

Най-голямото предизвикателство (и моето, и вашето) е собствената ни перспектива! Всичко горе-изброено е маловажно след тези 5 секунди.

 

Сподели лична мантра, мото, ритуал, които те зареждат.

Ритуали и мантри колкото искаш по света… “Хакуна Матата!” Човек може да пробва каквото пожелае. Баба не е ходила на йога, но на мен като това ми доставя удоволствие, тогава защо не… Всеки е добре да достигне до своята мантра сам.

Най-кратко обобщена моята рецепта е:

Някаква физическа активност (който какъвто спорт харесва) +време отделено за работа (здрав труд, без това не може) +  музика за мотивация + вино с приятели (забавлението е най-сладката награда) + много любов (във всичките й форми )

 

Когато си претоварена или чувстваш липса на вдъхновение, как палиш огънчето си?

Когато съм претоварена и много уморена често ставам нервна, кисела и непродуктивна. В такива моменти труда е безсмислен, тялото ти просто крещи “No battery left, please connect your charger.”

 

Обикновено, в тези моменти зарязвам всичко, наспивам се, после отивам сред природата или на дискотека. Нашият организъм не е много по-различен от смартфон, батерията пада, когато най-много ти трябва. Затова, планирам време за работа и време за забавление.

 

Кога се чувстваш най-креативна?

Когато съм спокойна и щастлива… или след първата чаша вино 🙂

 

 

Каква искаше да станеш като малко момиченце?

Оооо любимият ми въпрос!

хахаха Като малка исках да стана добра вещица и да поправям с магическа пръчка бедите на хората…. После исках да стана моден дизайнер.

 

Какво научи от детството, което сега оказва силен ефект върху твоето настояще?

Научих, че приказките и мечтите са прекрасни и трябва да вярваме в тях. Но най- важното май си остава: За да получиш нещо, трябва да дадеш нещо в замяна или да положиш усилие! (Важи дори за принцесите в приказките.)

 

Кое е това нещо, което те държи будна нощем?

Аз спя малко, но качествено… иначе няма да ми остава сила и време за бизнес и щуротии…

Шегата настрана, безсънна нощ съм преживявала заради нещастна любов, или когато близък човек си е отивал от този свят.

 

Каква е твоята бизнес философия?

Успех = труд + постоянство + щури идеи + забавление

 

Благодаря!

Аз също благодаря!

(Всички е добре да го казваме по-честичко)

 

Още за Люба Попова и нейното творчество можете да откриете тук >>> http://amalgama.bg/

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.