10 начина за възстановяване от изтощение

posted in: Life Thoughts | 0

Сключих ръце под възглавницата и отпуснах тялото си в матрака. Усещах умора, сякаш не бях спирала да се движа с години. Чувствах се лишена от мотивация и енергия да стана от леглото. Взех телефона от нощното шкафче и написах в търсачката „Burnout“.

Burnout (прегаряне) – психологически термин, отнасящ се до дълготрайно изтощение и намален интерес към работата.

Burnout – резултат от хроничен професионален стрес.

Това беше преди няколко години, когато за първи път преживях и първото възстановяване. Беше доста интензивен процес. Оттогава, когато почувствам, че се приближавам към този праг на изтощение, спирам и предприемам действие за възстановяване. Много по-лесно е да остана в магическия  поток на живота си и запазя мига на щастие, когато си позволя пространството и времето да спра и да се погрижа за себе си.

Ето ги и моите топ 10 любими съвети за възстановяване от преизтощение:

Медитирайте: Седнете в тиха стая за 20 минути и се съсредоточете върху дишането си. Медитацията намалява безпокойството. Проучвания доказват, че този ефект е с 39%.

Общувайте: Помага за свързването. Свържете се с приятелите си, помолете ги за подкрепа в този ви период.

Пишете: Писането може да се използва като начин да освободите всички емоции, които изпитвате в момента. Направете списък на всичко, от което сте обременени. Можете ли да свържете тежестта с емоцията? Това ще ви помогне да определите какво трябва да наблюдавате по-отблизо в следващ момент.

Потопете се: Ако можете, отидете да поплувате в морето или океана. Позволете на приливът да отнесе всяка уморена клетка от тялото ви и лечебните свойства на солената вода да подхранят енергията ви. Ако не можете да стигнете до океана, купете си морска сол от магазина, сложете чаша сол във ваната и седнете в нея за 15 минути.

Движете се: Дори 5 минути аеробни упражнения могат да повишат и стабилизират настроението ви и да намалят напрежението и стреса. Както казва Тони Робинс: „Emotion is created by motion“ (Емоцията се създава с движение).

Изключете телефона: Изключете всичката електроника за толкова време, колкото можете и гледайте само стари комедии, които ви карат да се смеете до сълзи. Така препрограмираме навиците си и създаваме граници с работата.

Смейте се: Ако да изключите таблета и телефона ви е твърде некомфортно, тоава гледайте клипове в YouTube, които нямат нищо общо с работата ви. Смехът е едно от най-добрите лекарства. Оставете се да се смеете докато се разплачете.

Играйте: Често чуваме да ни съветват  – излез и играй като децата. Играта подобрява начина, по който се чувстваме, функцията на мозъка, редуцира стреса и  променя настроението ни. Отидете до най-близкия увеселителен парк и си купете билет. Спомнете си какво беше като бяхте дете и не се налагаше да работите така упорито.

Опитайте етеричните масла: Станах огромен фен на етеричните масла през онзи период. Лавандулата е сред любимите ми за редуциране на напрежението. Поставете няколко капки лавандула на китките и оставете тялото да си почива.

Практикувайте благодарност: Когато практикуваме благодарност отношенията ни с другите хора се подобряват, ставаме по-радостни и се наслаждаваме на комуникацията.

 

Приятно възстановяване! Тялото ви ще ви се отблагодари, ако го направите. Моето го стори.

Love,

Юлия Атанасова

 

 

Ако темите за жените в бизнеса и продажбите ти е интересна, близка, каня те – Стани част от затворената група The World Of A Sales Woman във Facebook ТУК

 

За повече положителни и вдъновяващи мисли, заповядай с мен в ТОВА ОНОВА безплатно ТУК – с регистрацията получаваш безплатно и книжката ми „Аз съм радостта“

 

*Забранено е пресъздаването на каквато и да е част от този текст без предварителното писмено съгласие на Автора.

 

 

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.