Cheer Me Up

posted in: Food & Home | 0

Тирамису. 

Любим десерт, на който трудно устоявам.

Любовта ми към него естествено се зароди с многобройните визити в Италия, след които обикновено си имам и малък ритуал. Обичам да пренасям частички от местните традициите и кухня у дома, за да удължа сладкото усещане от пътуването. Практикувам го след като се върна от Италия, Гърция, Франция. Явно това са моите дестинации на сетивата. Понякога купувам аксесоари за дома, които са в стила на държавата, понякога вдъхновението си пренасям в гардероба, друг път в кухнята.

Но да се върна на тирамисуто.

Този божествен десерт, който произхожда от региона Венето и представете си, само за три, четири десетилетия достига световна популярност. Да, ресторанти от къде ли не предлагат някаква версия на тази вечна италианската класика.  Кой би ги упрекнал за  желанието им да слеят в нежна целувка маскарпонето с напоени в кафе бишкоти и какао.  

И така, понеже е един от най-често приготвяните десерти вкъщи, ето и нашата версия за домашно тирамису.

Продукти:

– 3 яйца

– 12 бишкоти

– Половин ч.ч. кафява захар

– 1 ванилия

– 1 чч кафе

– 250 мг Марсала

– Какао на прах – на вкус

– Маскарпоне 500гр

– Квасена сметана 2 с.л.

Приготвяне:

Разбиват се белтъците докато станат на пухкава пяна. Към тях се прибавя ванилията. В отделен съд се разбиват жълтъците, заедно със захарта и малка част от марсалата, маскарпонето и сметаната. Към този крем сем добавят разбитите белтъци. Бърка се внимателно и леко само в една посока, за да се запази сместа въздушна. Бишкотите се потапят в кафе и марсала и се редят с крема в съд по желание. Финалният нюанс – поръсвам с  какао и оставям в хладилника през нощта. 

Между другого преведено от италиански тирамису значи „cheer me up“ (развесели ме). Няма нищо случайно!

Stay home и cheer up!

Love, Юлия Атанасова

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.