Journey to greatness

posted in: Travel Thoughts | 0

Който и страстен  пътешественик да попитате, ще ви разкаже за онова единствено място, което е променило всичко. Което го е превърнал в страстен пътешественик и го държи в търсене на онази магическа енергия, накъдето и да се впусне след това. Това място няма да посетите веднъж и просто да продължите напред. Това е място, което ще посещавате в съзнанието си непрестанно, защото е оставило толкова дълбоко своята следа. Това място ще се появява отново и отново в сънищата ви, за да ви припомня колко красив може да бъде света и че сте способни на всичко. То  става част от вас.

Не знаех, че ще открия голяма част от себе си, там някъде по протежението на горната част на прасеца на Италия. Беше първото ми посещение в  страната на еспресото и маслините, мотопедите и тарантелата. Не знаех какво да очаквам, освен само това. Естествено, бях развълнувана и подготвена за частта dolce. По това време книгата “Яж, моли се и обичай” не беше излязла. Оказа се незабравимо.

Първата ми среща с Флоренция.

Още с влизането усетих Ренесанса около себе си в сенчестите очертания на сградите и тесните пътеки. Зад всеки ъгъл звучеше музика – самотна цигулка преливаща в лъкатушна арфа, която избледняваше в  срамежливо виолончело. Топлите вибрации изпълваха площада, докато  двойките на мраморните стъпала поглъщаха жадно момента.

Всички бяха уловени от носталгичната, но будна енергия на града. Бях заобиколена от хора вибриращи най-високо, люлеещи се в унисон с мелодията от струните и в пълен мир с  омагьосания нов свят пред мен.

Тогава, точно когато си помислих, че не мога да се чувствам по-зашеметена, свих зад ъгъла и пред очите ме се разкри Дуомото. Тази сграда няма как да се опише, тя се усеща.  

Мога да ви кажа какво да видите в Париж или къде да отидете в Барселона, но за Флоренция не мога да кажа нищо преди да съм споделила как съм се почувствала.

ХХ Юлия

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.